Zo blijven je bananen langer houdbaar
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.metronieuws.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2024%2F04%2Fbanaan-smoothie-fruit-.jpg)
Bananen zijn een geliefd stuk fruit, maar ook snel overrijp. Hoe zorg je dat ze het langst houdbaar blijven?
De banaan is volgens het Voedingscentrum het op een na meest gegeten fruit in Nederland. Gemiddeld eten we in Nederland ruim 28 gram banaan per dag. En daar is helemaal niets mis mee, want ze zitten vol met belangrijke voedingsstoffen. Een banaan eten voor het slapengaan kan bovendien bijdragen aan een betere nachtrust door de hoeveelheid tryptofaan in de vrucht.
Bananen bewaren
Niet in de koelkast
Bananen bewaar je het liefst op een donkere, droge en koele plek. Maar let wel: ze kunnen niet goed tegen kou. Je kunt ze dus beter buiten de koelkast bewaren. Buiten de koelkast blijven ze drie tot zeven dagen goed.
Houd bananen uit de buurt van ander fruit
Ook kun je bananen beter bij je fruitschaal vandaan houden. Als ze bij bepaalde soorten fruit, zoals appels of peren, in de buurt liggen, rijpen ze namelijk sneller. Bovendien rijpt of bederft veel ander fruit ook weer sneller als je dat bij bananen bewaart. Dat komt omdat bananen ethyleengas afgeven, een natuurlijk rijpingshormoon.
Trucje om houdbaarheid te verhogen
Door de bovenkant van een tros bananen in plasticfolie of aluminiumfolie te wikkelen, vertraag je het rijpingsproces. Dit heeft weer met dat ethyleengas te maken. De meeste ethyleen komt vrij aan de bovenkant. Door die af te plakken, komt er minder van vrij. Doe dit overigens niet bij bananen die nog groen kleuren, want die moeten immers nog rijpen.
Je kunt bananen ook ophangen aan een speciale bananenhaak of een fruitschaal met haak. Zo voorkom je drukplekken, die leiden tot sneller bederf.
In plakjes invriezen
Ga je het niet redden om een banaan op tijd op te eten? Snijd hem dan in plakjes en vries ze in. Je kunt een banaan zo’n acht tot twaalf maanden in de vriezer bewaren, daarna kan de kwaliteit achteruit gaan.
En als de bananen onverhoopt toch te snel rijp geworden zijn, hoef je ze nog steeds niet weg te gooien. Je kunt er bijvoorbeeld bananenbrood van maken, of gebruiken in een smoothie.
Geïnteresseerd in eten? Ook in deze stukken praten we je bij over (on)gezonde gewoontes:
- Er komt een nieuwe groente op de markt: eendenkroos. Ja, dat wat je uit de sloot kent. Het goedje schijnt heel gezond te zijn.
- Met een handige tool kun je nu zien hoeveel pesticiden er op bepaalde groente en fruit zitten.
- Veel mensen kiezen ervoor om hun ontbijt over te slaan, maar is dat wel gezond?
- Volgens onderzoekers kan het geen kwaad als je af en toe iets zoets eet, maar er is één suikerbom waarbij dat een ander verhaal is.
Crisis in gevangenissen: ‘Code zwart’ en tekort loopt verder op
Je vakantiegeld beleggen? Zoveel kan dat opleveren, volgens een financieel expert