Cassandra Oostrom
Cassandra Oostrom Eten & drinken 7 feb 2025
Leestijd: 2 minuten

Volgens Italiaanse wetenschappers kook je zo hét perfecte ei 

Hoe kook je nu dat perfecte ei, waarbij zowel het eiwit als de dooier helemaal goed gaar zijn? Italiaanse wetenschappers hebben er iets op gevonden: periodiek koken.

Met periodiek koken bedoelen de Italianen dat je een ei tijdens het koken meermaals moet verplaatsen van heet naar lauw water.

Hier lees je overigens allerlei feiten en fabels over eieren.

Ei wisselen tussen lauw en heet water  

Als je een ei kookt op de traditionele manier, loop je vaak tegen het probleem aan dat niet het hele ei perfect gaar is. Volgens de onderzoekers komt dit doordat verschillende delen van een ei verschillende temperaturen nodig hebben om perfect gaar te worden. Zo heeft het eiwit een temperatuur van 85 graden Celsius nodig, terwijl de dooier al klaar is bij 65 graden.

Onhandig, concluderen de onderzoekers, die daarom op zoek gingen naar een manier om dit anders aan te pakken. Met behulp van berekeningen, kwamen ze tot de conclusie – die sterrenchef Gordon Ramsay ook al eens heeft geopperd – dat een perfect ei ontstaat door het te wisselen tussen lauw en heet water. 

Voor hét perfecte ei betekent dit dat het ei 32 minuten lang moet wisselen tussen lauw en heet water: twee minuten in kokend water (100 graden) en dan weer in lauw water (30 graden). Dit zorgt ervoor dat het eiwit stevig wordt, terwijl de dooier perfect romig blijft op 67 graden. 

Zachter, veerkrachtiger en gezonder  

Maar aan een ei dat er alleen perfect uitziet, hebben we niet zoveel. De onderzoekers namen daarom de proef op de som en vergeleken de smaak met traditioneel gekookte eieren. De resultaten? Het eiwit en de dooier waren zachter en veerkrachtiger, zonder dat het te plakkerig werd. 

Maar er is meer: chemische analyses tonen aan dat deze methode gezonder is. De periodiek gekookte eieren bevatten meer polyfenolen (natuurlijke antioxidanten) en behouden beter hun essentiële aminozuren. Dit zou mogelijk zelfs gezondheidsvoordelen opleveren.

Geduld en precisie

Hoewel deze methode wat geduld en precisie vereist, kan iedereen het wel thuis proberen, zo benadrukken de wetenschappers. Hierbij moeten wel de temperatuurwisselingen exact worden gevolgd, anders lukt het niet.

Kans dat asteroïde de aarde raakt gestegen, maar volgens wetenschappers geen reden tot paniek

We vliegen nog steeds niet zoveel als voor de coronapandemie 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties