Doordeweeks gezond, maar in het weekend patat en hamburgers? ‘Dit is het effect op je brein’
Pas jij deze aanpak toe? Op doordeweekse dagen eet je gezond en gevarieerd. Maar in het weekend laat je de touwtjes los en passeren ook patat en hamburgers de revue. Maar een gezond dieet met een ongezond dieet afwisselen in de week, heeft effect op jouw brein, blijkt uit onderzoek.
Veel mensen kunnen deze eetgewoonte vast beamen. Maandag tot vrijdag ontbijt je met smoothies, havermout en yoghurt, eet je lunches vol groentes en eiwitten en wordt er gezond gekookt. Maar op vrijdagavond is het tijd voor wijn of bier, bitterballen en wellicht nog voor een ‘late night-snack’ langs de plaatselijke kwalitaria? En wat dacht je van het kater-ontbijt of een hangover-afhaalmaaltijd voor de televisie ‘s avonds?
Onderzoek naar ongezond- en gezond voedingspatroon
Australische onderzoekers hebben die aanpak, met ongezonde en gezonde voedingspatronen, eens onder de loep genomen. ‘Diet cycling’, noemen de onderzoekers het. „We wilden weten of dezelfde hoeveelheid ongezond voedsel, maar dan in andere porties en over langere tijd toegediend, ook dezelfde impact zou hebben op de gezondheid”, legt professor Margaret Morris van de University of New South Wales uit.
De proef werd getest op een groep ratten. Een deel daarvan kreeg ‘gezond voedsel’, een ander deel ongezond cafetaria-voedsel, vol suikers en vetten, en de laatste groep kreeg ongezond en gezond eten met elkaar afgewisseld.
Effect op maagdarmstelsel en hersenen
De ratten die slechts ongezond junkfood aten, scoorden slecht op een werkgeheugentest in vergelijking met de gezonde groep. Daarbij gold: hoe langer de junkfood-periodes duurden, hoe slechter de dieren waren in het onthouden van de locatie van objecten in een doolhof. Daarnaast bleek het maagdarmstelsel van de junkfoodratten meer slechte bacteriën te bevatten. Het effect werd groter als de ratten langer ongezond voedsel aten. Ook kwamen deze ratten meer aan.
De darmflora in het maagdarmstelsel blijkt een goede indicatie voor de effecten van een gezond of ongezond dieet. „Uit onze analyse blijkt dat de aanwezigheid van twee bacteriesoorten gelinkt is aan de verminderde werking van het kortetermijngeheugen. Cyclisch diëten en de effecten daarvan op het microbioom hebben dus direct invloed op de staat van het geheugen”, aldus professor Mike Kendig.
Gezond dieet voor goed functionerend brein
Onze maag en darmen staan in verband met onze hersenen. Verandering in de darmflora kunnen dus van invloed zijn op ons brein en gedrag. Maar ook kan een ongezond dieet zorgen voor ontstekingen in het lichaam en in het brein.
Een ongezond dieet, bestaande uit vet en suikerrijk eten, tast dus de hersenen aan. En het onderzoek bevestigt dat slechts subtiele veranderingen in ons dieet al impact hebben op ons denken en geheugen. Daarom betekent het dat een mens regelmatig, lange periodes, gezond moet eten om ons kortetermijngeheugen in goede staat te houden. „We denken dat dit essentieel is om gezond oud te worden met een goed functionerend brein. Als we een gezond dieet aanhouden, zoals het Mediterrane dieet met veel variatie, fruit, groente, weinig verzadigde vetten en goede eiwitten, dan hebben we meer kans op een goed geheugen.” Wellicht heb je iets aan deze lijst met ‘eiwitrijke’ en ‘koolhydraat-arme’ producten, die door voedingsdeskundigen getipt werden.
Waarschuwing voor fitnessmiddelen: ‘Zijn gevaarlijker dan je denkt’