Jana Witteman
Jana Witteman Duurzaamheid 18 jun 2023
Leestijd: 2 minuten

Zoveel zonnepanelen heb je nodig voor persoonlijk stroomverbruik

Zonnepanelen zijn niet langer alleen voor milieubewuste pioniers. De panelen zijn een slimme investering voor iedereen die wil besparen op energiekosten, bijdragen aan een schoner milieu en waarde wil toevoegen aan hun huis. Maar hoeveel panelen heb je eigenlijk nodig voor je persoonlijke stroomverbruik?

Een van de meest tastbare voordelen van zonnepanelen is natuurlijk een flinke besparing op de energierekening. Maar om een eerlijke afweging te kunnen maken, is het van belang om een schatting te maken van de hoeveelheid panelen die je nodig hebt. Grootverbruik vraagt natuurlijk om meer panelen, en daarmee een grotere investering.

Ieder zonnepaneel zijn eigen vermogen

Het ene paneel is het andere niet. Zo varieert het aantal wattpiek (Wp) per paneel. Wattpiek verwijst naar de hoeveelheid stroom dat het zonnepaneel oplevert, mits de omstandigheden ideaal zijn. Afhankelijk van de hoeveelheid wattpiek van je zonnepaneel, wordt er meer of minder stroom opgewekt. Hoe meer wattpiek, hoe meer stroom.

Heb je een paneel van 350 wattpiek, dan levert dat onder de perfecte omstandigheden jaarlijks 350 kilowattuur aan stroom op. In de praktijk leveren de zonnepanelen vaak net wat minder stroom op. Dan rest de vraag: hoeveel panelen heb je dan nodig? De meest gangbare zonnepanelen zijn panelen van 350 of 360 wattpiek. Maar mocht je niet zo’n groot dak hebben, waardoor er niet veel ruimte is voor al te veel panelen? Dan kun je ook kiezen voor panelen van bijvoorbeeld 450 of zelfs 500 wattpiek. Een nadeel: deze panelen zijn duurder in de aanschaf, een stuk zwaarder en ook iets groter.

Gemiddeld stroomverbruik

Het gemiddelde stroomverbruik van Nederlandse huishoudens was volgens Milieu Centraal in 2022 gelijk aan zo’n 2.479 kilowattuur. Het Nibud schat het gemiddeld energieverbruik van een huishouden in 2023 iets hoger in: namelijk op zo’n 2.800 kilowattuur op jaarbasis. Het gemiddeld verbruik is sterk afhankelijk van het aantal personen binnen het huishouden. Zo verbruikt volgens het Nibud een eenpersoonshuishouden zo’n 1.830 kilowattuur per jaar, terwijl een huishouden van vijf of meer personen gemiddeld moet denken aan zo’n 4.350 kilowattuur.

Zoveel zonnepanelen heb je nodig per huishouden

Om te bereken hoeveel panelen je nodig hebt voor je persoonlijk verbruik, is een simpele formule opgesteld. Het stroomverbruik wordt vermenigvuldigd met een factor 1,1. Vervolgens deel je de uitkomst door het vermogen van het paneel. Via onderstaande tabel zie je precies hoeveel panelen je nodig hebt voor jouw stroomverbruik en het type paneel waar jij voor kiest.

Stroomverbruik 350 Wp paneel 400 Wp paneel 450 Wp Paneel
1.830 kWh (1 persoon) 6 panelen 5 panelen 5 panelen (4,5)
2.850 kWh (2 personen) 9 panelen 8 panelen 7 panelen
3.430 kWh (3 personen) 11 panelen 10 panelen (9,5) 9 panelen (8,4)
4.010 kWh (4 personen) 13 panelen (12,6) 11 panelen 10 panelen
4.350 kWh (5 of meer personen) 14 panelen (13,7) 12 panelen 11 panelen (10,6)

Maarten van der Weijden onderweg voor 3 Elfstedentochten, deel Twitter vindt het vanuit de luie stoel niks

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.