Iza de Bruin
Iza de Bruin Duurzaamheid 13 sep 2022
Leestijd: 2 minuten

Stikstof vervuilt toekomst Efteling: pretpark krijgt dwangsom opgelegd

De stikstofproblemen in ons land zijn sterk aanwezig en nu krijgt ook De Efteling ermee te maken. Het attractiepark heeft van de provincie Noord-Brabant een dwangsom opgelegd gekregen omdat ze te veel bezoekers ontvangen. Het maximum aantal is 5 miljoen per jaar. Toch gingen ze drie jaar lang, voor de coronaperiode, daar dik overheen. Zonder consequenties, terwijl er wel een straf staat op het ontvangen van te veel mensen.

Dat ongestraft over de schreef gaan, moet stoppen, vinden omwonenden. Eerder dit jaar zijn ze naar de rechter toegestapt en dat leverde iets op: voor elke persoon bovenop de vijf miljoen bezoekers moet de Efteling 20 euro betalen. Even voor je beeldvorming: ze hadden 5,18 miljoen bezoekers in 2017, 5,35 miljoen bezoekers in 2018 en 5,26 miljoen bezoekers in 2019.

Efteling blijft positief

In 2016 werd het maximumaantal bezoekers al vastgelegd in de natuurvergunning, die nog altijd geldt. Dat komt omdat een hoop bezoekers ook zorgen voor een hoop verkeer en daarmee dus voor een hoge stikstofuitstoot. Die uitstoot zorgt weer voor een toename van de belasting op de naastgelegen Loonse en Drunense Duinen.

Omdat het sprookjesachtige pretpark tóch over de grens van vijf miljoen bezoekers ging, stapten omwonenden naar de rechter, die uiteindelijk bepaalde dat de natuurvergunning gehandhaafd moest worden. Een taak die ligt (en lag) bij de provincie. De dwangsom is het antwoord op die uitspraak.

Kan de Efteling die dwangsom wel veroorloven? Volgens de persvoorlichter wel. „Het park zal zeker niet dichtgaan.” Hij zegt dat de Efteling gewoon betaalt als het zover komt.

Andere telling

Voor dit jaar maakt de Efteling zich weinig zorgen over een dwangsom. Sterker nog, ze denken dat ze dit jaar niet eens vijf miljoen bezoekers binnen kunnen halen. Dat komt deels omdat er aan het begin van het jaar nog coronamaatregelen waren. Daarnaast hebben ze nu een nieuwe rekenmethode. Voorheen telde het park alle bezoekers, ook verblijfsgasten. Dat is eigenlijk helemaal niet logisch, want zij komen maar één keer met de auto langs en stoten dus ook maar één keer stikstof uit. En nu ze hun telling hebben aangepast, kom je dus al snel uit op een lager aantal.

Daarnaast kunnen ze in de toekomst meer bezoekers aan, omdat het bestemmingsplan voor een grote uitbreiding is goedgekeurd. Daarmee zou het park zeven miljoen bezoekers mogen ontvangen.

‘Wetsvoorstel voor herinvoering van basisbeurs niet goed genoeg’ – wat betekent dat voor studenten?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.