Iris Hermans
Iris Hermans Duurzaamheid 5 okt 2020 / 18:49 uur

Pechvogels: mondkapjes vormen gevaar voor onze gevederde vrienden

Wegwerpmondkapjes vormen een gevaar voor vogels, zeggen meerdere organisaties. Zelfs als de kapjes netjes in de prullenbak belanden, kunnen vogels en andere dieren erin verstrikt raken.

Een woordvoerder van Sovon Vogelonderzoek Nederland zegt dat er in zijn netwerk al meerdere beelden rondgaan van vooral meeuwen die met hun pootjes verstrikt raken in de elastieken lusjes van mondkapjes. „Maar ook andere vogels die veel op straat te vinden zijn, zoals kauwen en stadsduiven, lopen een risico.”

„Wij zien het ook”, laat Vogelbescherming desgevraagd weten. „Je ziet dat de hoeveelheid mondkapjes die overal op straat en bij winkelcentra rondslingeren, toeneemt. En dat begint problematisch te worden.”

Lees hier wat De Afvalbutlers, behalve mondmaskers (en billendoekjes), allemaal tegenkomen in de bosjes 

Pechvogels, en -egel

Het is niet zo dat ze bang zijn dat ze bedreigde vogelsoorten nu extra dreigen kwijt te raken, maar het is meer een „morele kwestie”, vervolgt de woordvoerder. „Ander afval laten we in principe ook niet slingeren, dus laten we ook netjes met onze mondkapjes omgaan. We willen geen nieuwe McFlurry-egel.”

Hij doelt op de egel die vast kwam te zitten in een plastic McFlurry-beker die op straat zwierf en daarin aan zijn einde kwam. Al jaren wordt de pechegel tentoongesteld in het Natuurhistorisch Museum Rotterdam. „Het is een metafoor voor de statement tegen zwerfafval. Hopelijk wordt er straks geen mondkapjes-meeuw bijgezet.”

Ook elders

Niet alleen in Nederland vormen de mondmaskers een gevaar voor vogels. Deze zomer werden al foto’s gepubliceerd van onder andere een gewonde meeuw. Het elastiek van het mondmasker zat helemaal om zijn pootjes gewikkeld, waardoor het beestje niet meer kon lopen en telkens omviel als hij het probeerde. Vliegen lukte al helemaal niet meer en de meeuw werd naar het South Essex Wildlife ziekenhuis gebracht, waar hij werd bevrijd van zijn elastieken ketenen. „Ik ben bang dat deze meeuw de eerste is van vele mondkap-slachtoffers, nu de mondkapjes de norm zijn geworden”, zei een woordvoerder van de Britse dierenbescherming toen al.

Andere dieren

Medewerkers van onze Dierenbescherming geven aan nog geen meldingen te hebben gehad van dieren die verstrikt zaten, maar ze zien wel geregeld kapjes drijven in sloten en liggen op straat. „Het is een kwestie van tijd tot de eerste melding komt van een verstrikt dier in een mondkapje”, schrijft de organisatie. „Hopelijk kunnen we dit zoveel mogelijk voorkomen door onze rommel gewoon goed op te ruimen.”

In de prullenbak

Maar het probleem schuilt volgens Sovon niet alleen in mondkapjes die op straat worden gegooid. „Meeuwen scharrelen voor hun voedsel rond op vuilnisbelten, dus ook mondkapjes die keurig in de prullenbak worden gegooid, kunnen een gevaar vormen.” Het is volgens Vogelopvang De Wulp in Den Haag dan ook een kwestie van “wachten tot de eerste patiënten binnenkomen. Vogels halen zelf ook afval uit prullenbakken. De enige oplossing is dus om geen wegwerpkapjes te dragen, maar duurzame, herbruikbare mondmaskers.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Pechvogels: mondkapjes vormen gevaar voor onze gevederde vrienden
Sluiten