Metro
Metro Duurzaamheid 25 sep 2020 / 18:58 uur

Greenpeace stort opnieuw rotsblokken in zee om dieren te beschermen

Greenpeace houdt begin volgende week een nieuwe rotsblokactie in de Noordzee. De organisatie wil de aanwezige diersoorten in het gebied beschermen tegen vissers. Ze zullen stenen storten op het Britse deel van de Doggersbank, een zandbank in de Noordzee.

De actie is hard nodig, volgens directeur Joris Thijssen van de organisatie. Dit omdat de Britse overheid nog geen concrete maatregelen heeft genomen om het natuurgebied te beschermen.

„Wat er nu gaande is kun je een beetje vergelijken met boeren die met ploegen bezig zijn op de Hoge Veluwe. We willen dat er snel een Noordzee-akkoord komt voor het Britse deel om hier een einde aan te maken, net zoals het akkoord dat er al voor het Nederlandse deel is.” In deze overeenkomst trekken natuur- en milieuorganisaties, vissers en overheden samen op.

Exacte locaties doorgegeven

Begin deze week hebben actievoerders van Greenpeace Groot-Brittannië vijftien rotsblokken aan de uiteinden van het 125 vierkante kilometer grote gebied afgegooid. Dat leidde tot kritiek van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, die de actie gevaarlijk vindt. Netten kunnen achter de blokken blijven hangen waardoor boten mogelijk kapzeisen. Vissers hebben aangifte gedaan tegen de milieuorganisatie.

Thijssen weerspreekt de kritiek en wijst erop dat Greenpeace de exacte locaties van de keien aan de autoriteiten heeft doorgegeven. „Vissers weten zo precies waar ze liggen en kunnen er omheen varen. We hebben eerder soortgelijke acties gehouden en toen hebben rechters geoordeeld dat onze acties niet gevaarlijk zijn.”

Het Nederlandse actieschip Esperanza arriveert maandag, indien het weer het toestaat, vanuit Hamburg in het gebied. Volgens Greenpeace is er ongeveer 24 uur nodig om de nieuwe lading af te zinken. Thijssen: „ Die extra stenen zijn nodig om het gebied goed af te schermen tegen visserij.”

Lees ook: ‘Barack en Michelle Obama meest bewonderde mensen ter wereld’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Greenpeace stort opnieuw rotsblokken in zee om dieren te beschermen
Sluiten