Redactie Metro
Redactie Metro Duurzaamheid 20 jul 2020
Leestijd: 2 minuten

De ijsbeer kan al voor de volgende eeuw uitgestorven zijn

De klimaatverandering kan leiden tot snel uitsterven van de ijsbeer, aldus een vandaag gepubliceerd onderzoek. De kans is groot dat het roofdier binnen de tijdspanne van een mensenleven nagenoeg is verdwenen.

In sommige regio’s zitten de dieren al in een neerwaartse spiraal door onder meer het afnemende pakijs waardoor zij langere tijd aan land moeten doorbrengen en zo minder tijd hebben om op zeehonden te jagen. Dat melden wetenschappers in Nature Climate Change, een tijdschrift over onderzoek naar de effecten van klimaatverandering.

IJsbeer gaat buiten z’n territorium

De carnivoor die leeft in het Noordpoolgebied arctisch gebied kan maandenlang vasten, vooral in de zomer wanneer het pakijs smelt. Maar met de opwarming van de aarde, die in het Noordpoolgebied twee keer zo snel gaat, duurt de periode zonder ijs steeds langer. Omdat ze niet in staat zijn een andere voedselbron te vinden die zo rijk is als de zeehonden in hun omgeving, wagen steeds meer hongerige beren zich al ver buiten hun territorium, in de buurt van bewoonde gebieden.

Hun afnemende lichaamsgewicht ondermijnt de kansen om de arctische winters zonder voedsel te overleven, aldus de wetenschappers. Vooral jonge dieren hebben minder vetreserves en overleven dit soort gedwongen vastenperiodes niet.

Een foto van een ijsbeer met haar jong op de rug

„Als de uitstoot van broeikasgassen in hetzelfde tempo doorgaat als vandaag, zal de daling van de voortplanting en de overleving het voortbestaan van de populatie tegen 2100 in gevaar brengen”, concluderen de onderzoekers.

‘Het is even slikken’

Het Wereld Natuur Fonds (WWF) laat weten enorm geschrokken te zijn. „Het is even slikken omdat wat we al langer vreesden nu wetenschappelijk nog preciezer is onderbouwd. Er zullen in de toekomst een stuk minder ijsberen zijn dan nu. Maar het is nog niet te laat: als we de uitstoot nu stoppen dan blijft de schade nog enigszins beperkt en kunnen we naar schatting ruim 50 procent van het zee-ijsoppervlak behouden”, aldus Gert Polet, ijsberenexpert van WWF-NL.

Lees ook: De ijsbeer zoekt steeds meer de dorpen op

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
De ijsbeer kan al voor de volgende eeuw uitgestorven zijn
Sluiten