Zoë Boven
Zoë Boven Lifestyle 6 apr 2016
Leestijd: 1 minuut

Dermatologen waarschuwen voor nieuwe Blackout-tattoo

Een woord van betekenis of mooi plaatje op je lijf laten zetten is voor sommige mensen niet genoeg. Een nieuwe trend op het gebied van tatoeages is daarom het volledig zwart laten maken van lichaamsdelen. Vooral in Azië en de Verenigde staten is het populair. Dermatologen waarschuwen dat deze lichaamsversiering ongezond kan zijn.

De Blackout-tattoo, zoals het nieuwe fenomeen heet, is steeds vaker te zien op bijvoorbeeld Instagram. Sommige mensen laten grote delen van hun lichaam zwart kleuren, bijvoorbeeld om oude tattoos weg te werken.

https://twitter.com/WomensHealthMag/status/717154794956267525

De directeur van het centrum voor dermatologie en cosmetische- en laserchirurgie, David E. Bank, wijst in Women’s Health vooral op de praktische gevolgen. Zo is het op een zwartgemaakte huid lastiger om huidkanker te constateren. Ook kunnen er door de hoeveelheid metaal in de verf problemen opduiken bij het maken van een MRI-scan.

Schadelijke inkt

Will Kerby, een dermatoloog die is gespecialiseerd in het verwijderen van tatoeages, kijkt naar de inkt die wordt gebruikt. „Het gaat niet alleen om de hoeveelheid inkt, maar ook om de samenstelling ervan”, zegt hij.

Tatoeëerders mengen soms verschillende soorten inkt, waardoor er volgens Kirby schadelijke stoffen als kobalt en loodchromaat in het lichaam kunnen komen. „Dat zijn gevaarlijke ingrediënten. Hoe meer inkt er in je lijf komt, hoe groter de kans is dat je er negatieve gevolgen van ondervindt”, besluit hij.

https://www.instagram.com/p/BB56b4xDPXl/

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.