Cassandra Oostrom
Cassandra Oostrom Lifestyle 16 mei 2025
Leestijd: 2 minuten

Hierdoor krijg je honger na het drinken van suikervrije frisdrank

In theorie is honger stillen simpel: je eet iets, en je zit weer vol. Maar in de praktijk ligt het anders. Je kent het vast: net een flinke maaltijd op en toch sta je een uur later alweer voor de koelkast. Hoe kan dat? Het heeft met frisdrank te maken.

Het ligt niet alleen aan wat je eet, maar ook aan wat je drinkt.

Brein verwacht calorieën na drinken suikervrije frisdrank

Een nieuwe studie, gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Nature Metabolism, toont aan dat kunstmatige zoetstoffen, zoals die in light-frisdranken, de natuurlijke signalen van honger en verzadiging verstoren. Het resultaat: je hebt vaker honger, ook als je net gegeten hebt.

De onderzoekers bekeken hoe zoetstoffen zoals aspartaam, sucralose, stevia en erythritol invloed hebben op ons brein. Deze stoffen bevatten geen calorieën, maar geven je hersenen wél het signaal dat er iets zoets (en dus energieks) aankomt. Alleen: die energie komt nooit. En dat zorgt voor verwarring in je lichaam.

„Het brein verwacht calorieën, maar krijgt die niet. Daardoor gaat het lichaam extra verlangen naar andere bronnen van energie”, legt arts en expert op het gebied van obesitas Dr. Nicholas Pennings uit aan Huffpost. Als je iets zoets eet of drinkt, denkt je brein dat er energie aan komt. Komt die er niet, zoals bij lightproducten, dan blijven je hongersignalen actief. „Je eet uiteindelijk vaak méér dan wanneer je gewoon suiker had genomen.”

Beter luisteren naar je lichaam

Wil je beter leren luisteren naar je lichaam? Dan adviseren de experts om kunstmatige zoetstoffen te vermijden. Dr. Pennings gaat nog een stap verder en raadt aan om én suiker én zoetstoffen te laten staan als je gewicht wilt verliezen.

Er zijn ook andere factoren die je hongergevoel beïnvloeden. Zo kun je dorst makkelijk verwarren met honger. „Je lichaam geeft soms dezelfde signalen voor honger en dorst. Genoeg water drinken helpt dus om onnodig snacken te voorkomen”, is Perez van mening. 

Daarnaast spelen slaaptekort, stress en afleiding tijdens het eten (zoals eten achter je computer of voor de tv) ook een rol. Ze verstoren het signaal dat je vol zit en leiden tot overeten.

Je brein onder druk: te veel werken verandert je hersenen, blijkt uit onderzoek

Opvoedvraag: ‘Kan ik mijn driftige peuter meenemen in het vliegtuig?’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties