Quirine Brouwer
Quirine Brouwer Lifestyle 3 okt 2021
Leestijd: 2 minuten

Katten minder onafhankelijk dan gedacht: ‘Hebben baasje nodig’

Zou jij écht niet zonder je kat kunnen, maar twijfel je er wel eens aan of dat andersom wel het geval is? Nieuw onderzoek wijst uit dat katten hun baasje harder nodig hebben dan je misschien denkt.

„Katten hebben minder stress wanneer ze bij hun baasje in de buurt zijn”, luidt de conclusie van het onderzoek, dat gepubliceerd is in het blad Applied Animal Behaviour Science.

Katten hebben baasje nodig in stressvolle situatie

Wetenschappers wilden weten of katten in een onbekende situatie meer, minder of evenveel stress ervaren wanneer hun baasje in de buurt is. Ze testten dit door 42 volwassen katten in een voor hen onbekende omgeving te plaatsen. Soms werden ze met hun baasje geplaatst, en soms zonder. Ook waren de onderzoekers benieuwd hoe katten in de omgeving zouden reageren als er een object zou liggen dat naar hun baasje rook. Uit het experiment bleek dat katten minder aan stress gerelateerd gedrag vertonen wanneer hun baasje in de buurt is.

Op basis daarvan concluderen de wetenschappers dat katten het fijn vinden om in de buurt van hun baasje te zijn, en zich meer verbonden voelen met mensen dan eerder gedacht. Ook ervaren ze een onbekende omgeving als prettiger en veiliger wanneer ze daar samen met hun baasje zijn. Dat wordt ook wel het secure base effect genoemd. De term verwijst naar een situatie waarin mensen of dieren in een stressvolle situatie minder stress voelen wanneer ze in het gezelschap zijn van iemand waarmee ze zich verbonden voelen. Kleine kinderen hebben dit bijvoorbeeld heel sterk met hun ouders, maar katten dus ook met hun baasje. Goed nieuws voor alle katten baasjes die bang waren dat hun ogenschijnlijk onafhankelijke kat liever alleen door het leven zou gaan.

Geur geen kalmerend effect

Een opvallend resultaat uit het onderzoek is dat het object dat naar het baasje rook, geen positief effect had op het stressniveau van de katten. Soms werkte het juist averechts, en kregen de katten méér stress als ze hun baasje wel roken, maar niet in de buurt hadden. Onderzoeker Kristyn Vitale noemt dat resultaat „verrassend, want bij kittens is het namelijk zo dat de geur van de moeder en de geur van het nest stress vermindert”, zo laat ze aan Scientias.nl weten. Bij volwassen katten is het dus niet het geval dat de geur van hun baasje hetzelfde effect heeft. „Alleen de daadwerkelijke aanwezigheid van de eigenaar was voldoende om stress bij de kat weg te nemen.”

Deze baasjes zullen wel blij zijn met het nieuws dat hun kat (stiekem) toch gek op ze is:

 

Kittens worden massaal gedumpt, asielen puilen uit van de coronahuisdieren

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Katten minder onafhankelijk dan gedacht: ‘Hebben baasje nodig’
Sluiten