Redactie Metro
Redactie Metro Lifestyle 16 mrt 2021

In de smaak vallen bij je date? Stem dan op een van deze partijen

Misschien dat je er als vrijgezel tijdens deze verkiezingen al wel over hebt nagedacht. Op wat voor partij moet mijn date stemmen, zodat hij/zij de juiste partij voor mij is? En is mijn politieke voorkeur van invloed op mijn liefdesleven?

Datingservice Lexa deed onderzoek onder Nederlandse singles naar politieke voorkeuren en daten en komt met de antwoorden. Stem je D66, GroenLinks of PvdA, dan val je het meest in de smaak. Je date heeft namelijk het liefst dat je op een van deze drie partijen stemt. Verder willen singles het liefst met Jesse Klaver of Lilian Marijnissen op date gaan en vinden ze het prima om op een eerste date politieke onderwerpen te bespreken.

Stemmen op deze partijen

Om in de smaak te vallen bij je date zou je op D66 (25,7%), GroenLinks (25,1%) of PvdA (22,3%) moeten stemmen. Kijken we naar het verschil tussen mannen en vrouwen, dan heeft de man voorkeur voor een rechts georiënteerde date en neigt de vrouw meer naar links. Mannen zien het liefst dat hun date op de VVD stemt, terwijl de vrouw het aantrekkelijk vindt als er op GroenLinks gestemd wordt. De volledige top 3 van mannen en vrouwen is:

Mannen:

  • VVD (24,8%)
  • D66 (20,6%)
  • GroenLinks / PvdA (17,6%)

Vrouwen:

  • GroenLinks (32,6%)
  • D66 (30,8%)
  • PvdA (26,9%)

Politiek als gespreksstof

Bijna de helft van de singles (46,1%) vindt het geen probleem als er op de eerste date over politiek gesproken wordt. En daarbij is driekwart niet bang om hun politieke voorkeur te delen. Zo leer je de ander tenslotte beter kennen.

Het Nederlandse politieke landschap heeft dit jaar een recordaantal van 37 partijen op het stembiljet staan, waaronder 15 nieuwe partijen. Grote kans dus dat je iemand treft met een andere politieke voorkeur en dat is helemaal niet erg, vinden de meeste vrijgezellen. Zo zou maar een klein percentage van de Nederlandse singles (7,5%) afknappen op iemand als blijkt dat hij of zij een andere politieke voorkeur heeft. Een op de vijf (en zelfs een op de vier onder mannen) vindt het juist aantrekkelijk als de ander ergens anders op stemt.

Op Twitter wordt daar overigens ook heel anders over gedacht.

Favoriete lijsttrekkers als date

Jesse Klaver is favoriet onder de vrouwelijke singles als het gaat om met welke lijsttrekker ze het liefst op date gaan. Ook hier staat links aan de top, daarna slaat het over op rechts. De nummer twee en drie zijn hier namelijk Mark Rutte en Thierry Baudet.

Date en politiek

Hoewel de man het liefst een date heeft met iemand die op de VVD stemt, wordt Lilian Marijnissen het vaakst gekozen als de favoriete lijsttrekker om mee op date te gaan, iets wat Bas onlangs nog deed voor een televisieprogramma. Als we dan toch met ze op date gaan, zo zijn de wandeling en coffee to go sinds corona erg populair, dan praten we het liefst over natuur en milieu (33,5%), de woningmarkt (35,4%) en de corona-aanpak (37%).

En dan is er ook nog daten met (lokale) politici.

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang donderdag de beste leestips in je mailbox!

Reageer op artikel:
In de smaak vallen bij je date? Stem dan op een van deze partijen
Sluiten