Redactie Metro
Redactie Metro Lifestyle 21 okt 2020
Leestijd: 2 minuten

Millennials vormen de meest ontgoochelde generatie ooit

Millennials zijn meer ontgoocheld in de democratische samenleving dan welke generatie sinds mensenheugenis dan ook.

Dat heeft een onderzoek van de Universiteit van Cambridge uitgewezen.

Het onderzoek van het Centrum van de Toekomst van de Democratie is gebaseerd op de grootste wereldwijde dataset over het democratisch draagvlak en verzamelt de meningen van 4,8 miljoen respondenten uit 160 landen. Daaruit blijkt dat millennials, grofweg de generatie geboren tussen begin jaren 80 en midden jaren 90, het vertrouwen in de democratie kwijt zijn.

„Halverwege de dertig zegt 55 procent van de millennials wereldwijd dat ze ontevreden zijn over de democratie, terwijl minder dan de helft van Generatie X zich op die leeftijd ook zo voelde”, zegt dr. Roberto Foa, hoofdauteur van het onderzoeksrapport. „De meerderheid van de babyboomers – nu in de zestig en zeventig – blijft tevreden over de democratie, net als de generatie van het interbellum.”

Een illustratie over millennials
Illustratie: Colourbox

Millennials economisch uitgesloten

Millennials zijn daarmee de eerste generatie in de geschiedenis waarvan een wereldwijde meerderheid op hun twintigste en dertigste ontevreden is over de manier waarop de democratie werkt. Maar hoe komt dat?

Volgens het onderzoek is economische uitsluiting, wat zich uit in hoge jongerenwerkloosheid en inkomensongelijkheid, de voornaamste oorzaak van de hoge ontevredenheid in ontwikkelde democratieën. De economische crisis van 2008 zorgde zo ook voor een kentering in het democratisch geloof van de millennials: voordien waren ze nog tevredener dan hun ouders, nadien verloren ze sneller en meer vertrouwen dan de oudere generaties.

„Hogere schuldenlasten, lagere kansen op het bezitten van een huis, grotere uitdagingen bij het stichten van een gezin en vertrouwen op geërfde rijkdom in plaats van hard werken en talent om te slagen: het zijn allemaal factoren die bij dragen allemaal aan de ontevredenheid van de jeugd”, aldus dr. Foa.

Polarisatie

Jongeren in Westerse democratieën nemen ook vaak meer extreme standpunten in dan oudere generaties. Die gepolariseerde houding zorgt ervoor dat ze mensen met een andere politieke mening sneller beoordelen als immoreel of slecht geïnformeerd. Zo’n 41 procent van de millennials in dergelijke landen is het erover eens dat je „kunt zien of iemand goed of slecht is als je zijn politieke mening kent”, vergeleken met 30 procent van de kiezers ouder dan 35, volgens het onderzoek.

„De democratische kloof tussen jong en oud is niet vanzelfsprekend”, vindt dr. Foa, „maar het resultaat van het feit dat democratieën de afgelopen decennia geen resultaten hebben opgeleverd die ertoe doen voor jongeren. Het gaat dan om banen en levenskansen tot het aanpakken van ongelijkheid en klimaatverandering.”

Lees ook: Millennials luchten online hun hart in ‘lockdown dagboek’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.