Roos Ravensbergen
Roos Ravensbergen Lifestyle 1 okt 2020
Leestijd: 4 minuten

Joris Linssen over Week tegen Eenzaamheid: ‘Bijna niemand steekt zelf z’n hand op’

Eenzaamheid is een groot probleem in Nederland en het probleem wordt alleen maar groter. Om dat tegen te gaan, geldt 1 tot en met 8 oktober als Week tegen Eenzaamheid. Er worden verschillende dingen georganiseerd om eenzame mensen uit hun isolement te halen en ook jij kunt je steentje bijdragen. 

De verwachting is dat het aantal eenzame mensen in Nederland stijgt van vijf miljoen mensen in 2015, naar zes miljoen mensen in 2040. Dat kunnen mensen zijn die zich matig eenzaam voelen, maar ook mensen die zich aanhoudend zwaar eenzaam voelen vallen binnen deze groep. Dat betekent dat 41 procent van de Nederlandse volwassenen wel eens worstelt met eenzaamheid. En deze cijfers gaan alleen nog maar over volwassenen, maar ook een groeiende groep jongeren voelt zich soms eenzaam.

‘Eenzaamheid werkt verlammend’

Joris Linssen, ambassadeur van Resto VanHarte, onderschrijft hoe groot en serieus het probleem is: „Als je je eenzaam voelt werkt dat heel verlammend. Het was al een groot probleem, maar corona maakt het alleen maar erger.” Resto VanHarte is een organisatie die op zo’n vijftig locaties door heel Nederland wekelijkse buurtdiners organiseert. Zo kunnen kwetsbare of eenzame mensen makkelijk met elkaar in contact komen, op een laagdrempelige manier. Ook hebben ze voor de Week tegen Eenzaamheid een platform opgericht, om het taboe te doorbreken.

Want dat het een taboe is, mag duidelijk zijn. Misschien niet voor mensen die zich niet eenzaam voelen, maar juist mensen die niemand hebben schamen zich, worden wat schuwer omdat ze weinig mensen zien en zakken zo verder weg in hun isolement. „Mensen die eenzaam zijn, geven dat niet makkelijk toe. Als je vraagt ‘wie is er eenzaam?’, zullen weinig mensen hun hand opsteken”, zegt Linssen. 

Hij benadrukt hoe belangrijk het is om mensen aan te spreken als je denkt dat het niet goed met ze gaat. „Je hebt niks te verliezen als je iemand een keer aanspreekt, vraagt hoe het met ze gaat, of opbelt. Als je bijvoorbeeld een buur hebt waarvan je vermoedt dat het niet zo goed met ze gaat, stel eens voor om een kleine boodschap voor ze te doen. Je kunt corona goed als smoes gebruiken, want veel mensen helpen elkaar juist in deze tijd. Zo hoef je het helemaal niet te gooien op de eenzaamheid van iemand, maar gewoon behulpzaam zijn.”

Gezellige buurtdiners

Resto VanHarte probeert eenzaamheid tegen te gaan door een à twee keer per week buurtdiners te organiseren. Dat gebeurt op zo’n vijftig locaties door heel Nederland, is niet duur en vooral: laagdrempelig. „Zoiets als eten in de buurt is een goede eerste stap, omdat het niet veel moeite kost. Desondanks is zo’n eerste stap enorm lastig om te zetten”, vertelt Linssen. „Mensen denken bijvoorbeeld ‘nu denkt iedereen dat ik zielig ben’, of ze hebben het idee dat niemand op ze zit te wachten. Wanneer die mensen voor het eerst aanschuiven bij zo’n diner, zie je dat er een last van hun schouders valt. Ze spreken allerlei mensen en komen erachter dat het eigenlijk heel gezellig is.”

Tijdens deze buurtdiners komen verschillende groepen met elkaar in aanraking. Er worden ook van dit soort evenementen georganiseerd voor vluchtelingen of ouderen, maar het blijft dan vaak bij die ene groep. Linssen noemt het juist de kracht van RestoVanHarte dat iedereen met elkaar mixt, er nieuwe groepjes ontstaan en dat mensen goede gesprekken hebben. „Zo’n buurtdiner geeft iemand die zich eenzaam voelt houvast. Ze hebben iets om naar uit te kijken, iets waar ze op terug kunnen vallen. Langzamerhand ontstaan er ook nieuwe groepjes en gaan mensen buiten de etentjes om iets leuks doen samen.”

„Vaak moet je mensen uit hun bubbel halen, maar mensen die eenzaam zijn hebben het gevoel dat ze überhaupt geen bubbel hebben. Ze voelen dat ze nergens bij horen. Om die mensen uit hun isolement te halen, is zo moeilijk. Het is juist belangrijk dat we daar met z’n allen aan werken”, legt Linssen uit. 

Week tegen Eenzaamheid

Om eenzaamheid tegen te gaan en het bespreekbaar te maken, worden er in de Week tegen Eenzaamheid verschillende activiteiten georganiseerd om mensen bij elkaar te brengen. Van jong tot oud, eenzaam of niet: iedereen is welkom. Daarnaast heeft RestoVanHarte een nieuw platform opgericht, www.ikkookvanhartevoorjou.nl. Hier vind je persoonlijke verhalen over het overwinnen en voorkomen van eenzaamheid, een overzicht van alle activiteiten die georganiseerd worden en tips en inspiratie hoe je zelf de maaltijd kan inzetten voor verbinding en contact.

Linssen: „Het gaat ons om het allereerste kleine stapje, dat kan zoveel verschil maken. Als je ooit de dam wil breken, is het een heel klein druppeltje dat de dam doorbreekt. Het is een heel klein dingetje dat we moeten doen, en dat moet ons als de geweldige samenleving die we zijn toch lukken.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Joris Linssen over Week tegen Eenzaamheid: ‘Bijna niemand steekt zelf z’n hand op’
Sluiten