Metro
Metro Lifestyle 5 mei 2020 / 19:54 uur

Man vindt na 70 jaar tunnel onder zijn huis

We hebben bijna allemaal de afgelopen weken wat geklust of opgeruimd in en om ons huis. De een komt een verloren gewaand fotoalbum tegen, de ander stuit op een oude tunnel onder het huis. 

Jake Brown uit het Britse Plymouth vond tijdens het klussen aan zijn huis een geheime tunnel onder zijn huis. De tunnel blijkt na nadere inspectie 120 jaar oud te zijn. Jack zag dat een muur in zijn nieuwe huis verschillende texturen had. Bij nadere inspectie besloot hij de muur open te maken, groot genoeg om zijn hoofd doorheen te steken. Er bleek een hele tunnel achter de muur schuil te gaan.

Verborgen tunnel

Dat de tunnel niet recent was gegraven, daar kwam Jake dankzij een stapel oude kranten achter. De kranten waren namelijk meer dan vijftig jaar oud, schrijft The Plymouth Herald. „Ik kwam erachter door een combinatie van nieuwsgierigheid en verveling”, zegt Jake tegen de krant. „Ik stond met een kop koffie te kijken toen ik de verschillende texturen zag.” Na twee gaten te hebben geboord – één voor het zicht en één voor de zaklamp – kwam de tunnel aan het licht.

Jake besloot de muur te slopen en naar beneden te klimmen. „Eenmaal beneden bleek de tunnel een stuk langer te zijn dan ik dacht.” De stenen steunbogen bleken in goede staat. „De tunnel is ongeveer vijf meter diep, drie meter breed en drie meter hoog.” Latere inspectie wijst uit dat de ruimte inderdaad jaren verborgen is gebleven. „Er lag vooral rommel van verbouwingen en renovaties van jaren geleden.” Hij vindt er onder andere verfblikken en flessen. En kranten. „Een stapel kranten was de gouden vondst. Hoewel het vooral drab was.”

Kantoor in nieuwe kelder

Toch weet hij een datum te achterhalen. „De verfblikken waren enorm vergaan, maar de labels lieten duidelijk zien dat het om blikken uit de vijftiger of zestiger jaren ging. De flessen bleken zelfs uit begin 1900 te komen”, vertelt Jake. „Maar de grootste onthulling was een stapel kranten. Na restauratie kon ik daar 1964 vanaf lezen.” Veel huizen in de omgeving hebben eenzelfde soort kelder, vertelt een vriend en historicus aan Jake. „Ik ga er misschien wel een kantoortje inbouwen.”

Reageer op artikel:
Man vindt na 70 jaar tunnel onder zijn huis
Sluiten