Metro
Metro Lifestyle 9 mei 2020 / 09:01 uur

Hierom is het goed om je te vervelen

Een piektijd voor verveling, zo zou je deze coronaperiode ook kunnen omschrijven. Niet iedereen slaagt er even goed in om zichzelf tussen vier muren te blijven vermaken. Dat gevoel van verveling hoeft gelukkig niet per se erg te zijn, het kan ons namelijk helpen.

Dat zegt psycholoog James Danckert tegen The Guardian. „Dat toont ons dat we een activiteit nodig hebben om ons beter te doen voelen.” Danckert gelooft dat het gevoel van verveling mensen laat inzien wat ze echt belangrijk vinden en hen helpt om een betekenisvol leven te leiden.

Wat is verveling?

Verveling omschrijft de psycholoog als een onwennig gevoel van „iets willen doen, maar tegelijkertijd ook niets willen doen”. Het is geen emotie, maar een cognitief proces waardoor we onze geest bezig willen houden, maar niets goed genoeg lijkt. Wanneer we er niet in slagen te reageren op dat cognitief signaal, kan verveling ellende brengen.

„Mensen zien verveling vaak als iets verkeerds”, zegt psycholoog John Eastwood. „Dat klopt niet: personen die zich vervelen, weten wel dat er zaken te doen zijn, maar kunnen hun verlangens daar niet mee verbinden.”

Hierom is het goed om je te vervelen
Verveling zien we vaak als iets verkeerds, maar dat klopt niet. Foto: Getty Images.

Een kwelling en een zegen

Voor velen is verveling een bron van angst en ellende. Volgens Danckert en Eastwood maken die mensen de fout aan de verveling te willen ontsnappen in plaats van te onderzoeken wat dat gevoel betekent. Sommigen leiden zich dan af met sociale media, eten, sigaretten, alcohol of drugs. „Door naar die externe factoren te kijken ondermijnen we onszelf als auteurs van ons eigen leven, zo kan het probleem een chronisch probleem worden”, zegt Eastwood.

Sociale media kan dan wel een sterke afleiding vormen, het rijke aanbod aan dingen om te doen kan ook net verveling opwekken. Eastwood noemt het de ‘paradox van de keuzes’: keuzevrijheid maakt ons niet noodzakelijk gelukkig. Het leidt je even af, maar nadien ben je niet voldaan omdat het eigenlijk niet was wat je zocht.

De psychologen geloven erin dat verveling een duwtje in de rug kan betekenen voor creativiteit, innovatie en groei. „Door ons te laten meeslepen in een snelle stroom aan afleidingen, vergeten we hoe we zelf moeten zwemmen. Dit is een goede periode om opnieuw te beseffen dat we de schrijvers zijn van ons eigen leven.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Hierom is het goed om je te vervelen
Sluiten