Workjuice.nl
Workjuice.nl Lifestyle 30 mrt 2020
Leestijd: 3 minuten

Zo voorkom je een bore-out

Een burn-out kennen we inmiddels allemaal. Je lichaam en geest zijn dan letterlijk ‘opgebrand’, omdat je een langdurige periode te veel van jezelf hebt gevraagd. Stress om hoge verwachtingen op werk (van jezelf of van anderen) kan één van de oorzaken van een burn-out zijn. Maar het tegenovergestelde is ook mogelijk: zó weinig van jezelf vragen dat je in een bore-out belandt.

We zien allemaal weleens op tegen een maandag. Maar als je zondagavond letterlijk misselijk bent, omdat je de volgende dag weer aan de slag moet, bestaat de kans dat je een bore-out hebt. Net zoals een burn-out is dit een energieziekte. De symptomen lijken dan ook heel erg op elkaar.

Mensen met een bore-out zijn ook opgebrand door alle stress, alleen wordt dat in dit geval veroorzaakt door verveling. Je werk voelt zinloos, je leert niets nieuws en je verveelt je kapot. Het gevolg hiervan is dat je steeds meer gaat twijfelen aan je eigen kunnen. Je zelfvertrouwen neemt een duikvlucht, waardoor je ook nieuwe uitdagingen uit de weg gaat. Het resultaat: je bent beland in een vicieuze cirkel.

Hoe voorkom je een bore-out?

Wat zorgt er nou voor dat je in een bore-out terecht komt? Dit zijn risicofactoren voor stress door verveling. Zorg ervoor dat je dit voorkomt:

• Te weinig uitdaging

Als je te weinig uitdaging en prikkels krijgt en niets nieuws meer leert, boeit je op een gegeven moment weinig meer en voer je je werkzaamheden op routine uit. Dit kan een teken zijn dat het tijd is om van baan te wisselen. Je kan ook altijd eerst proberen met een collega een taak te ruilen. Of aan je leidinggevende meer verantwoordelijkheden te vragen.

• Gebrek aan autonomie

Krijg je geen ruimte om nieuwe ideeën uit te werken en kom je vast te zitten in processen? Dat zorgt er waarschijnlijk voor dat je alleen maar minder gemotiveerd wordt. Als je op zoek bent naar meer autonomie, kun je beter bij een klein bedrijf aan de slag waar je die ruimte krijgt, dan bij een groot bedrijf waar hiërarchie hoogtijd viert.

• Onduidelijkheid

Is het niet duidelijk wat je taken zijn of wat de doelen zijn die je moet bereiken? Heb je geen idee hoe je het eigenlijk doet? Die onduidelijkheid is zeker een risicofactor voor een bore-out. Vraag om feedback, niet alleen van je leidinggevende, maar ook van je collega’s.

• Geen sociale steun

Een andere risicofactor is het gebrek aan sociale steun. Het bedrijf waar je werkt, is bijvoorbeeld niet mensgericht en je krijgt weinig ondersteuning. Je hebt geen leuke collega’s waar je steun aan kunt hebben. Ook dit is een goede reden om van baan te switchen.

• Zinloos voelen

Niets is meer demotiverend dan het gevoel dat het werk dat je acht uur per dag doet, zinloos is. Dit gevoel kan bijvoorbeeld ontstaan als je werk niet strookt met je waarden en normen. Een teken dat het bedrijf waar je werkt en jij geen goede match zijn.

Heb je het gevoel dat je in een bore-out terecht zou kunnen komen? Blijf vooral jezelf uitdagen. Dit kan heel simpel door eens op een andere manier naar werk te reizen, een week andere gerechten te eten of een nieuwe sport uit te proberen. Zo zet je je brein weer in actiemodus.

Probeer ook zeker op je werk te vragen om meer verantwoordelijkheden of uitdagende projecten. Daarnaast kun je jezelf ook uitdagen in je vrije tijd. Leer bijvoorbeeld een nieuwe taal met Duolingo of doe een online cursus om nieuwe kennis op te doen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.