Lifestyle

Vul in die vrije tijd: 10 tips voor zzp'ers en werknemers

Vul in die vrije tijd: 10 tips voor zzp'ers en werknemers

Foto van 'Metro'

16 MRT 2020

Ineens zit je thuis door het coronavirus. Je opdrachtgever of werkgever heeft besloten dat het beter is je activiteiten tijdelijk te stoppen en zoveel mogelijk vanuit huis te werken. Maar wat doe je als je hetzelfde werk niet vanuit huis kunt doen? Wat als je zzp'er bent en je klussen komen te vervallen? Omdat we gemiddeld zo’n 40 uur per week werken, komt voor velen die lege agenda toch als een klap.

Als zzp'er merkt ook Sara Eenhoorn de gevolgen van het virus. „Klussen vallen uit, de spanning begint te stijgen en mijn agenda raakt angstaanjagend leeg. Om die reden dacht ik na over manieren waarop je je vrije tijd als zzp'er of als werknemer thuis zinvol kunt besteden. Hieronder tweemaal mijn top 10 met tips."

Voor ZZP’ers

Tip 1: Rust uit

Ondanks de spanning die je wellicht voelt over of er de komende tijd wel voldoende inkomsten zijn, kan dit tevens een goed moment zijn om uit te rusten. Als zelfstandige is er namelijk altijd werk. Zelfs als je even geen klussen hebt ben je bezig met het vinden van werk. Uitrusten helpt niet alleen om je lichaam weer te herstellen maar ook om je geest op te ruimen. Iemand die goed uitgerust is komt in tegenstelling tot iemand die moe is, sneller op nieuwe ideeën en oplossingen en daar help je je bedrijf mee.

Tip 2: Thinking time

Juist wanneer je lekker in een flow zit sta je vaak minder stil bij kleine en grote vragen rondom de toekomstplannen van je bedrijf. Waar wil je over twee, vijf of tien jaar staan? Wat wil je bereikt hebben? Waar loop je op dit moment tegenaan? Of nog groter: Waarom doe je wat je doet? Neem dagelijks tijd om simpelweg na te denken. Stel jezelf eens een vraag waar je tussen de bedrijven door wel eens aan denkt, maar nooit langer dan vijf minuten bij stil staat. Laat je gevoel spreken, schrijf je gedachten op of visualiseer. Ben je niet de enige eigenaar of heb je een team om je heen? Plan een gezamenlijke Skype meeting en brainstorm met elkaar.

Tip 3: Verbeter je website of maak hem af

Een website maken of verbeteren is vaak een tijdrovende klus. En toch is het hebben van een professionele website vaak je eerste visitekaartje naar de buitenwereld toe. Nu er veel vrije tijd is, zijn er geen excuses meer om deze to do nog langer uit te stellen. En geef toe, hoe leuk is het als je straks meer klanten binnenhaalt door een website die er professioneel uitziet? Ben je niet zo handig met websites bouwen? Laat het door iemand anders uitvoeren, maar denk zelf actief mee door bijvoorbeeld zelf de stukjes tekst te schrijven, een moodboard te maken en lettertypes uit te zoeken die je mooi vindt of volg een online cursus die je op weg helpt. Door actief aan je eigen website te bouwen, kun je hem straks zelfstandiger onderhouden.

Tip 4: Reflecteer

Wanneer heb je voor het laatst een eerlijk gesprek gevoerd met jezelf? Gebruik je vrije tijd om te reflecteren op zaken die goed gaan en zaken die minder goed gaan. Wat loopt lekker en waar voel je dat er kansen zijn blijven liggen? Waar is er ruimte voor verbetering? Wees eerlijk naar jezelf en reflecteer eens terug op het afgelopen half jaar. Maak een lijstje van dingen die goed gaan binnen je bedrijf en vier deze. Maak ook een lijstje van dingen die beter kunnen en pas eventueel je strategie aan.

Tip 5: Maak een stappenplan

Wanneer de hele situatie tot rust is gekomen en je straks langzaamaan weer aan de slag kan, is het handig om vooraf te weten hoe je jezelf terug gaat zetten op de markt. Welke mails kun je nu al maken? Welke belangrijke gesprekken ga je voeren en hoe wil je dat deze gaan? Welke inkomsten heb je straks nodig om nu te overleven? Wanneer je vooruit denkt over bepaalde zaken die zich in de toekomst afspelen, kun je als ondernemer straks veel tijd besparen. Kies je prioriteiten voor straks en maak een (haalbaar) stappenplan.

Tip 6: Droom

Kun je je het moment nog herinneren dat je je inschreef bij de KVK? Het moment waarop hoogstwaarschijnlijk een droom of lang gekoesterde wens uitkwam. Of je nu een jaar geleden zzp’er bent geworden of je het al twintig jaar bent, we hadden allemaal een droom om dingen beter te maken, problemen op te lossen of mensen te helpen, toch? Weet je nog wat je droom was toen je je bedrijf startte? Waarschijnlijk kan je dat hele blije gevoel niet zo makkelijk meer terughalen omdat je hebt ontdekt dat zzp’er zijn ook van je vraagt om andere (leuke) dingen niet te doen. Hard werken loont, maar wordt ongezond als je teveel stress ervaart met als gevolg: ten onder gaan aan je eigen succes. Staar daarom eens wat vaker uit het raam, droom eens verder en vraag jezelf eens af of je op dit moment nog steeds je droom volgt of dat je stiekem de droom van een ander leeft...

Tip 7: Ruim je mailbox op

Mails, mails en nog meer mails. Ze komen als hagelslag uit een pak zo op je boterham terecht. Maar dan in je inbox. Ruim je mailbox op, maak aparte mapjes en voeg daar ook submapjes aan toe. Verwijder spam, unsubscribe jezelf van nieuwsbrieven die je toch niet leest en zet je automatische reply aan met de mededeling dat sommige diensten of producten momenteel niet geleverd kunnen worden. O ja, als je dan toch lekker bezig bent, loop ook eens door je LinkedIn en Facebookpagina, check of er nog onbeantwoorde berichten zijn.

Tip 8: Maak een lijst met energiegevers

Als zzp'er kan het soms een flinke uitdaging zijn om je vrienden te blijven zien. Door drukte en veel willen kan je tijd tekort ervaren voor de mensen waar je energie van krijgt. Toch zijn deze mensen vaak diegene waaruit we onze kracht, energie, steun en inspiratie uit putten om dingen te doen of juist niet te doen. Tevens zorgen deze mensen ervoor dat je je emotioneel kunt ontladen en opladen en dat je je niet alleen voelt in de keuzes die je moet maken. Die mensen hebben dus een behoorlijk grote impact op je leven. Reden genoeg om je vriendschappen eens goed onder de loop te nemen en te onderzoeken van wie je echt energie krijgt en dus ook van wie niet. Een vraag die hierbij kan helpen is: praat je met iemand bij of praat je met iemand vooruit? Met wie zou je graag meer tijd willen doorbrengen? Maak een lijstje van energiegevers en plan een afspraak in. Extra tip: Stuur de mensen die je energie geven eens oldschool een kaartje en bedank ze.

Tip 9: Make your move

Heb je toch de mogelijkheid om vanuit huis door te werken? Zorg ervoor dat je om het uur even een dansje doet. Het houdt je hoofd fris en je lijf in shape. Het gevaar van thuiswerken is namelijk dat we teveel uur in een keer achter de computer doorbrengen omdat we niet meer gebonden zijn aan standaard pauze momenten die we samen met andere collega’s creëren. Maak een leuke Spotify playlist en zet om het uur een alarm om even helemaal los te gaan op een van je favoriete nummers. Make your move en blijf bewegen. Bestempel jij jezelf als een echte workaholic? Neem een hond. Dan moet je wel pauzes nemen.

Tip 10: Vergroot je kennis, verhoog je kwaliteit

Wellicht is er al een tijdje de wens om over een bepaald onderwerp meer te leren. Misschien is het iets wat direct betrekking heeft op je werk, misschien staat het er helemaal los van. Nu je geen werk meer kunt doen is er veel tijd om je kennis te vergroten, de boeken in te duiken en mogelijk op die manier jezelf te professionaliseren.

Voor werknemers

Tip 1: Voorjaarsschoonmaak

Na een periode van koude dagen en veel binnen zitten, heeft je huis misschien wel een opfrisbeurt nodig. De komst van de Lente geeft je zin en nieuwe energie om dingen te gaan doen. Gebruik deze energie eens om je huis Lente klaar te maken en goed op te ruimen. Duik eens in de verborgen kastjes, sorteer je kleding, poets de badkamer en verander je interieur. Vraag een vriend of vriendin je een middag te helpen, schrijf op post-it’s wat er allemaal moet gebeuren, verdeel de taken en zet een muziekje aan terwijl je bezig bent. Ben je klaar? Geniet van het eindresultaat!

Tip 2: Tijd voor elkaar

Bij het koffiezetapparaat, aan het bureau of in de wandelgangen op de afdeling voeren we vaak korte gesprekjes met onze collega’s. Omdat we gebonden zijn aan taken en tijden, komt een leuk koffiegesprek of pauze praatje vaak niet tot een lang gesprek. Wanneer je al een tijd het gevoel hebt dat je een collega graag beter zou willen leren kennen, bel hem of haar eens op en praat eens verder. Wees oprecht geïnteresseerd en neem de tijd. Je zult zien dat het contact anders is als jullie beide weer op werk mogen verschijnen.

Tip 3: Volg een online cursus

Ben je al langer van plan om jezelf op een bepaald gebied bij te scholen, een nieuwe taal te leren of heb je al langer de wens om een EHBO-cursus te volgen? Zoek uit welke online cursussen er zijn, schrijf jezelf in en ga aan de studie. Betrek eventueel andere collega’s bij je cursus en vraag naar de vergoedingen die er mogelijk zijn. Het zal je verbazen hoeveel cursussen er tegenwoordig online te doen zijn.

Tip 4: Sta stil

Wanneer we een volle week werken kan het soms voelen dat je in een vast stramien bent belandt van vroeg opstaan, werken, eten en naar bed gaan. Sta eens stil bij wat je doet en vooral waarom je het doet. Je stopt veel werk van je tijd en energie in je werk maar krijg je er ook energie voor terug? Welke dingen aan je werk vindt je leuk om te doen en welke minder? Onderzoek je eigen werkbeleving en overleg eens met je werkgever wat je graag ziet veranderen voor jezelf. Voor thuis: doorbreek je vaste routines eens door dingen te doen die buiten je comfortzone liggen. Draai de rollen eens om: laat je kinderen de volwassen dingen doen, geef je kinderen bijles, doe iets creatiefs met z’n allen, maak muziek of introduceer een nieuw ochtendritueel.

Tip 5: Laat los

De weekenden of de vakanties voelen vaak zo lekker omdat we even niet aan werk hoeven te denken en minder verantwoordelijkheden dragen. Ben je iemand die altijd met werk bezig is en soms overloopt van verantwoordelijkheden? Probeer deze periode eens je werk los te laten door er niet over te praten en leuke dingen te doen die je hoofd leeg maken. Houdt je van koken? Maak eens een lekker recept. Hou je van relaxen? Organiseer eens een mini-thuisspa. Is sporten echt je ding? Volg eens een online bootcamp training, yoga les of maak mooie fietstocht. Doe dingen met je lijf, dat haalt je namelijk uit je hoofd.

Tip 6: Speel spellen

Wie kent het niet: ganzenborden, monopoli, een potje schaken of memory. Trommel je gezin op, haal de oude spellendozen uit de kast en leef je uit! Nu iedereen thuis is, heb je waarschijnlijk de juiste samenstelling om spellen te spelen, elkaar uit te dagen en plezier te maken. Ben je alleen? Ontwerp je eigen spel, maak een puzzel of tover je creativiteit tevoorschijn door te gaan schilderen, tekenen of je eigen meubel te maken. Maak plezier. Gebruik Pinterest voor een overload aan inspiratie en YouTube voor handige voorbeelden en instructies.

Tip 7: Schep orde in je administratie

Weet jij wat je het afgelopen jaar hebt verdiend? Waarschijnlijk niet. Omdat je werkgever iedere maand je salaris stord lijken je financiën op orde. Maar, hoeveel verdien je werkelijk? Kijk eens goed naar je inkomsten en uitgaven en vergeet niet te checken of je je loonbelasting over voorgaande jaren daadwerkelijk hebt teruggevraagd en of je bepaalde facturen nog moet declareren bij je zorgverzekering. Breng je financiën op orde, bekijk waar je op kunt bezuinigen en waar je je geldstroom de komende periode naar toe wilt brengen. Heb je een bepaald doel voor ogen? Zoals een nieuwe auto, een nieuwe garderobe of een cursus die je graag wilt volgen? Maak een spaarplan en open een of meerdere nieuwe spaarrekeningen bij je bank. En voor mensen met kinderen: laat ze een paar keer per week een ‘heitje voor karweitje’ doen.

Tip 8: Ga naar buiten

Gemiddeld brengen we eenentwintig uur per dag van onze tijd binnen door (21 uur!). Ga naar buiten, wandel, fiets of poets je motor en maak een rondje. Frisse lucht geeft energie en daglicht is goed voor de aanmaak van vitamine D. Verwen je hond eens met een lange wandeling door het bos, maak je tuin lente-proef, ga op micro-hike, organiseer een picknick op je balkon, mediteer in het park of loop je wandelschoenen in voor de zomer. Meer inspiratie kun je vinden op sites van Staatsbosbeheer of Natuur- monumenten.

Tip 9: Doe iets voor een ander

Is je buurvrouw op leeftijd en is het moeilijk voor haar om boodschappen te doen? Bel haar op en vraag of je haar boodschappen kan doen. Heeft er iemand in je omgeving hulp nodig bij het aangeven van zijn of haar belasting en ben jij daar toevallig heel handig in, zet je kennis in om de ander te helpen. Andere voorbeelden zijn: meedenken over een vakantie, een luisterend oor bieden, de hond uitlaten, een massage geven aan je partner, het gras maaien, een kastje in elkaar timmeren, online bijles geven, kleding repareren, oude boeken of meubels op Marktplaats zetten, schoonmaken...

Tip 10: Versterk je immuunsysteem

In deze overgangsperiode is ons immuunsysteem over het algemeen wat zwakker. Zorg dus extra goed voor jezelf en neem voorzorgsmaatregelen door gezond te eten, voldoende te bewegen en goed te slapen. Slik extra vitamine C en D, drink vooral heet water en volg de protocollen op. Zo wordt je minder vatbaarder voor bacteriën en virussen en keer je straks ook nog eens fris, fit en uitgerust terug op je werk. En vooral: sta eens wat vaker stil bij hoe fijn het is dat je gezond bent en alles kunt. Dat is best bijzonder toch? Wees lief voor je omgeving, help elkaar waar het kan en hang eens een hangmat op in je woonkamer.


Deze home workout kun je zittend achter je bureau doen

Deze home workouts kun je zittend achter je bureau doen

Met al dat thuiswerken zijn home workout tips meer dan welkom. | Foto: Getty Images

Foto van 'Beautify.nl'

2 UUR

Nu we massaal thuiswerken en de sportscholen gesloten zijn, zijn home workout tips meer dan welkom. Op een matje voor de tv liggen is één ding, maar wat dacht je van een workout die je doet tíjdens je werk. Sommige oefeningen zelfs zittend, vanachter je bureau. Wij worden hier erg enthousiast van.

Home workouts die je (zittend) aan je bureau uit kunt voeren (ja, écht)

De volgende oefeningen zorgen ervoor dat jij in shape komt en blijft vanachter je bureau. Over een productieve werkdag gesproken.


Wat eten we vandaag? Khachapuri (Georgisch brood met kaas en ei)

Wat eten we vandaag? Khachapuri (Georgisch brood met kaas en ei)

Foto: Culy

Foto van 'Culy'

3 UUR

Toen we bij Batoni Khinkali in Amsterdam voor het eerst khachapuri proefden, ging er een wereld voor ons open. Dit gerecht bestaat uit brooddeeg met een in de oven gesmolten kaasmengsel, een eitje en een klont boter. Zo lekker, dat we niet anders konden dan het zelf ook eens maken. En dat blijkt helemaal niet zo moeilijk te zijn als het lijkt!

Door: Nancy van Batenburg van Culy.nl.

Ingrediënten


Ken je deze podcasts al? #21 Geeks!

Ken je deze podcasts al? #21 Geeks

Illustratie: Getty Images

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 07:00

Met duizenden verschillende podcasts is het lastig kiezen. Ter inspiratie maakt Richard Otto van mediaplatform Spreekbuis.nl wekelijks een selectie met luistertips. Met vandaag als thema: Geeks!

1. Cinema Coda
Cinema Coda is een podcast gehost door filmmaker en -fanaat Douglas Pluylaar die voor elke aflevering samen met een collega uit de filmwereld een film kijkt en direct na de aftiteling daarover met hem of haar discussieert. Ze hebben het over Hollywood- en arthousefilms en films van wat langer geleden. Ze bekijken deze films vanuit hun specialisaties en bespreken de special effects, de verhaallijnen en omliggende thema’s.


Vermaak: 9 must-have LEGO-gebouwen voor volwassenen

Vermaak: 9 must-have LEGO-gebouwen voor volwassenen

LEGO biedt soelaas in de vorm van 9 uitdagende bouwsets voor volwassenen. | Foto's: LEGO

Foto van 'Manners.nl'

GISTEREN

Nu we massaal thuis moeten blijven kunnen we wel wat afleiding gebruiken. De hele dag naar een scherm turen word je ook gaar van. Gelukkig biedt LEGO soelaas in de vorm van 9 uitdagende bouwsets voor volwassenen.

De vorige keer lichtten we uitdagende LEGO-auto’s uit, dit keer duiken we in de wondere wereld van architectonische hoogstandjes. Veel bouwplezier!

Oh, mocht je nou totaal onhandig met die steentjes zijn, dan redt RTL 4 je uit de brand als je het toch intrigerend vindt. Zaterdag start om 20.00 uur LEGO MASTERS, onder leiding van Ruben Nicolai en Kürt Rogiers. In het kort zie je 2,5 miljoen LEGO-bouwstenen, 121 uur bouwen, 14 opdrachten, 8 deelnemende duo's, 8 afleveringen, 1 gouden LEGO-blokje en uiteindelijk 1 winnaar.


10 relatietips voor stelletjes die de hele dag op elkaars lip zitten

10 relatietips voor stelletjes die de hele dag op elkaars lip zitten

Investeer in je relatie ook nu je dicht op elkaars lip zit. | Foto: Getty Images

Foto van 'Manners.nl'

GISTEREN

Naast gezondheidszorgen en nare economische gevolgen is de coronacrisis ook een uitgelezen test voor je relatie. Op een goede afloop heb je gelukkig zelf invloed. Tien seks- en relatietips voor stelletjes die samen thuis zitten.

Om te beginnen met algemene tip: klaag niet over kleine en irrelevante zaken, maar help mensen die echt zorgen hebben. ‘Het wordt nu wel erg saai’ willen we niet meer horen. Natuurlijk heb je wel eens een baalmoment, maar maak er wat van en blijf positief tijdens je quarantaine.

Seks- en relatietips


Wat eten we vandaag? Aardappel-preisoep met rozemarijn

Wat eten we vandaag? Aardappel-preisoep met rozemarijn

Foto: Culy.nl

Foto van 'Culy'

GISTEREN

Organiseer jij dit jaar een paasbrunch? Dan mag een bijpassend soepje niet ontbreken. Deze aardappel-preisoep met rozemarijn lust iédereen. Extra leuk om in kleine glaasjes op het brunchbuffet te serveren. 

Door: Nancy van Batenburg van Culy.nl.

Ingrediënten


 7 symptomen waaraan je kunt herkennen dat je te veel stress hebt

7 symptomen waaraan je kunt herkennen dat je te veel stress hebt

Wanneer je je grens bereikt hebt, moet je tijd voor jezelf nemen en goed ontspannen. | Foto: Getty Images

Foto van 'NSMBL.nl'

GISTEREN

Iedereen heeft stress, zeker in deze periode. Wanneer je je zorgen maakt over de gezondheid van je dierbaren, je deadlines hebt voor school of werk, je tegelijkertijd goed voor jezelf en je gezin moet zorgen en ook nog ergens een moment moet vinden om het huishouden te doen, schiet je stresslevel keihard omhoog.

Stress voelen

Nooit meer stress voelen is een doel dat voor de meeste mensen niet haalbaar is, maar het is een must om je eigen grenzen te leren herkennen. Wanneer je je grens bereikt hebt, moet je tijd voor jezelf nemen en goed ontspannen. Hoe je dat doet is helemaal aan jou: series kijken, een boek lezen of lekker een dutje doen met je telefoon uit. Er zijn een aantal duidelijke symptomen waaraan je kunt herkennen dat je te hoog zit in je stress en dat het tijd is om actie te ondernemen.


Besparen op je telefoonkosten, zo doe je dat

Besparen op je telefoonkosten, zo doe je dat

Geld besparen? Kijk dan eens goed naar je abonnementskosten. | Foto: Getty Images

In samenwerking met KPN

GISTEREN

Als je geluk hebt, merk je in je portemonnee niets van de coronacrisis. Maar veel Nederlanders hebben dat geluk niet: zij gaan een financieel lastige tijd tegemoet. Als alle beetjes helpen, doe je er goed aan je telefoonkosten eens onder de loep te nemen.

Overweeg Sim Only

Weken van tevoren speur je het internet af en nauwkeurig weeg je alle opties tegen elkaar af. Een nieuwe telefoon mogen uitkiezen als je abonnement op zijn einde loopt, is een feestje. Maar is het wel echt nodig? Misschien kan je huidige smartphone nog makkelijk een ronde mee. Als dat het geval is - en vaak is dat zo - kun je kiezen voor een Sim Only abonnement. Aangezien je dan niet voor een telefoon hoeft te betalen, scheelt het een hoop in je maandelijkse kosten. Bij KPN vergelijk je gemakkelijk de verschillende Sim Only abonnementen en kun je berekenen wat je bij iedere optie kwijt bent (en natuurlijk wat je zou besparen!).


Beginnen met hardlopen? 5 tips zodat je geen doodloper wordt

Beginnen met hardlopen? 5 tips zodat je geen doodloper wordt

Alles staat of valt met goed schoeisel. Foto: Getty Images

Foto van 'Manners.nl'

7 APR 2020

De sportscholen zijn gesloten, de voetbalkooien zitten op slot en de netten zijn van de tennisbanen gehaald. Dus beginnen mensen massaal met hardlopen. Vijf tips voor beginnende hardlopers.

Beginnende hardlopers herken je aan hun schoenen en te veel hooi op hun vork. Hebben we direct de twee belangrijkste regels te pakken: bouw rustig op en zorg voor goed schoeisel. Mocht jij nu beginnen met hardlopen, print deze vijf tips uit en hang ze op je koelkast.

1. Goede hardloopschoenen


Pas op: Netflix schrapt vrijdag deze 11 blockbuster films

Let op: Netflix schrapt vrijdag deze 11 blockbuster films

Foto: Fox Searchlight Pictures

Foto van 'Manners.nl'

7 APR 2020

Netflix is weer bezig met een stevige schoonmaak. Tientallen films verdwijnen vrijdag 10 april van de streamingdienst. We pakken de IMDb-scores erbij en selecteren elf blockbusters die je nu nog kunt zien.

Zo weet je precies welke klassiekers gaan verdwijnen en dus nog de moeite waard zijn. Van de tijdloze humor van Shrek tot de horror-klassieker Dawn of the Dead: deze films gaan van Netflix verdwijnen.

1. Jaws (IMDb: 8.0)


Tiger King gezien? 5x andere bizarre true crime documentaires

Tiger King gezien? 5x andere bizarre true crime documentaires

Foto: Netflix

Foto van 'Manners.nl'

7 APR 2020

Dat Tiger King op Netflix een hype is, hoeven we je net te vertellen. Waarschijnlijk heb je de serie in een keer uitgekeken, maar wees gerust: er staan veel meer bizarre true crime documentaires op je te wachten.

Binnenkort krijgt Tiger King overigens een nieuwe aflevering als bonus, en daarnaast komt er een vervolg, zo werd dinsdag bekend. Omdat dat nog even duurt, tips voor kijkvoer tot die tijd.

True crime documentaires op Netflix


Wat eten we vandaag? Red Velvet pancakes met witte chocoladekrullen

Wat eten we vandaag? Red Velvet pancakes met witte chocoladekrullen

Foto: Culy

Foto van 'Culy'

7 APR 2020

Pannenkoeken zijn sowieso al een behoorlijk dankbaar gerecht om op tafel te zetten, maar róde pannenkoeken, die zorgen geheid voor een extra wauw-factor. Wij maakten deze Red Velvet pancakes met een eenvoudige cream cheese topping, blauwe bessen en witte chocoladekrullen. Lekker voor je paasontbijtje!

Door: Nancy van Batenburg van Culy.nl

Red Velvet staat vaak gelijk aan onnatuurlijke kleurstof. Maar waarom zou je kleurstof kopen als je ook op een natuurlijke manier rode pannenkoeken kunt creëren? Dat bedachten wij ons toen we merkten hoe makkelijk het is om pannenkoeken te maken met… rode biet!


# 141 Ik had een stoffige oude man verwacht, maar niets is minder waar

Maud is een nieuw project gestart en heeft een interessante meeting met een wel erg knappe man.. Foto: Unsplash

Foto van 'Maud'

6 APR 2020

Maud en Tommy zijn na bijna een maand in Thailand te zijn geweest weer terug in Nederland. De situatie is allesbehalve rooskleurig. Haar moeder heeft corona, maar maakt het naar omstandigheden gelukkig goed. Tommy is al zijn dj-klussen kwijt voor de aankomende zomer en is niet te genieten. Ook Maud zit zonder werk en tijdelijk zonder studie. Als ze een avondje doelloos zit te surfen, komt ze ineens iets tegen waar haar hart een sprongetje van maakt..

Dit is het: ik wil les gaan geven! Tijdens een test op de middelbare school kwam er al naar voren dat ik het onderwijs in moest gaan en nu ik geen werk heb wil ik mij graag nuttig voelen.. Ondanks mijn vakantie voel ik mij allesbehalve uitgerust. De situatie met mijn ouders is alleen maar verslechterd, mijn moeder woont tijdelijk ergens anders. En met dat anders bedoel ik het huis van haar nieuwe lover. Mijn vader heeft eindelijk hulp gezocht voor zijn beginnende alcoholprobleem, maar sinds die hele coronacrisis ligt de hulp van de maatschappelijk werker ook stil.

Via een Facebookpagina van mijn buurt lees ik over een initiatief waarbij ze vrijwilligers zoeken om kinderen extra bijles te geven. Binnen no-time typ ik een korte email en voor de zekerheid voeg ik mijn CV toe. Het voelt bijna als een officiële sollicitatie. Ik heb al maanden niet gewerkt en ik heb behoefte om mij weer nuttig te voelen.


Huizen (ver)huren met een gezicht

Huizen (ver)huren met een gezicht

Het kopen van een woning is voor veel starters op dit moment niet weggelegd. | Foto: Colourbox

Foto van ''

6 APR 2020

Het is een actueel probleem dat het huizenaanbod schaars is. Verhuurders en huurders doen hun best om elkaar te vinden. Wat is goed om te doen?

Het kopen van een woning is voor veel starters op dit moment niet weggelegd nu de huizengekte op een hoogtepunt is. In grote steden is overbieden eerder regel dan uitzondering. Een groot aantal woningzoekenden is daarom aangewezen op het huren van een huis. Ook hierin is het aanbod schaars en is het aantal woningzoekenden groter dan dat er huizen beschikbaar zijn. Het is bovendien lastig om in de gewenste woonplaats een geschikt aanbod te vinden. Er zijn allerlei platforms die dezelfde werkwijze hanteren en het is lastig om het ideale huurhuis te vinden. Voor verhuurders geldt dat het weer lastig is om zekerheid te krijgen als het gaat om de betrouwbaarheid van huurders. Dat is al gemakkelijker als er een platform is waar het gezicht achter de verhuurder en huurder bekend is.

Betrouwbaarheid belangrijk bij verhuur en huur


Alvast oefenen voor Pasen: Oeufs mayonnaise met peterselie-olie

Wat eten we vandaag? Oeufs mayonnaise met peterselie-olie

Foto: Culy.nl

Foto van 'Culy'

6 APR 2020

Nu we toch met zijn allen binnen zitten kunnen we vandaag best alvast een lekker retro gerechtje uitproberen voor pasen. Het duikt ineens weer overal om ons heen op (en gelukkig maar). Oeufs mayonnaise. Niets meer of minder dan verse mayonaise met een gekookt eitje erbovenop. En lekker dat dat is!

Ingrediënten

Voor 6 personen:


Een kleine tuin? Ga verticaal tuinieren!

Een kleine tuin? Ga verticaal tuinieren!

Foto: Min An - Pexels

Foto van 'Roomed.nl'

6 APR 2020

Het voorjaar komt er weer aan! Wij hebben enorm veel zin om weer aan de slag te gaan in de tuin. Wil jij dat ook, maar heb jij een kleine tuin of balkon? Dan is verticaal tuinieren wat voor jou.

Een kleine tuin hoeft geen excuus te zijn om weinig planten in de tuin te hebben. Hou jij van tuinieren en wil jij graag elke centimeter in de tuin optimaal benutten? Dan zijn deze tips over verticaal tuinieren voor jou.

De basis voor verticaal tuinieren


Wat eten we vandaag? Chicken Caesar sandwich

Wat eten we vandaag? Chicken Caesar sandwich

Culy.nl

Foto van 'Culy'

5 APR 2020

Gezellig lunchen op de zondag? Deze chicken Caesar sandwich is nog lekkerder dan ‘ie eruitziet! Alsof je je tanden in een burger vol umami zet… maar dan een stuk gezonder. Die volle smaak komt vooral van je grillpan én door de lichte Caesar-dressing, die je normaal in je salade vindt.

Geschreven door: Nancy van Batenburg an Culy.nl

Ingrediënten


Tuintrends 2020: beachlook, black & white en zen

Tuintrends 2020: beachlook, black & white en zen

Foto van ''

4 APR 2020

De lente is aangebroken, de dagen worden langer en het zal niet lang meer duren voordat we weer heerlijk kunnen genieten van zwoele avonden in de tuin. Wat zijn de trends?

Reden genoeg dus om die tuin eens aan te pakken. Anno 2020 zijn er erg veel verschillende soorten tuinmeubelen te krijgen. Van compacte tuinsets voor op het balkon tot riante loungesets, voor elk formaat tuin is er een groot aanbod tuinmeubelen. Ook qua stijl is er genoeg te kiezen. Helemaal van nu is de relaxte beachlook, maar ook black & white doet het altijd goed. Wil je alvast inspiratie opdoen of ben je benieuwd welke stijl bij jou past? Lees dan vooral verder.

Tuintrends 2020: beachlook, black & white en zen

Foto: Colourbox


Wat eten we vandaag? Apfelstrudel met Amaretto en vanillesaus

Wat eten we vandaag? Apfelstrudel met Amaretto en vanillesaus

Foto: Culy.nl

Foto van 'Culy'

4 APR 2020

Er gaat toch niks boven apfelstrudel op zaterdagochtend? En als je er mini’s van maakt, ben je zó klaar. Wij roerden wat Amaretto door de vulling en serveren deze mini apfelstrudels met zelfgemaakte vanillesaus.

Ingrediënten

Voor 8 personen: