Metro
Metro Lifestyle 28 feb 2020 / 10:59 uur

Je partner een snurker? Investeer in oordoppen

Kom je regelmatig niet in slaap omdat je partner flink ligt te snurken? Dan doe je er goed aan om oordoppen aan te schaffen. Oók voor je slaap, blijkt uit nieuw onderzoek.

In het onderzoek komt naar voren dat snurken tot een ‘gevaarlijk geluidsniveau’ komen. De John Hopkins University adviseert dan ook om als partner van een snurker te investeren in goede oordoppen.

Vaatwasser

Voor het onderzoek werden 162 snurkers geobserveerd door middel van een monitor bij hun bed. Bij 66 procent van de herriemakende slapers, kwam het decibelniveau tot zo’n 45 decibel. Dat is te vergelijken met het getik van een horloge.

Bij 14 procent van de snurkers, ging het niveau omhoog naar 53 decibel, zo hard als een vaatwasmachine. Dit is volgens de onderzoekers hard genoeg om te classificeren als geluidsvervuiling. En daar slaap je slecht van.

Gehoorbescherming

Een gezond geluidsniveau voor langere tijd, is tot ongeveer 80 decibel. Wordt het geluid voor langere tijd harder, zoals bij een concert of festival, dan wordt geadviseerd om oordoppen te dragen om je gehoor te beschermen. Een piep in je oren zul je waarschijnlijk niet overhouden aan je snurkende geliefde. Wel kan het je nachtrust flink in de weg staan.

Toch is die snurkende partner niet heel goed voor je gezondheid, zegt één van de auteurs van het onderzoek. Dr Mudiaga Sowho schrijft in het blad Sleep dat het een bron van geluidsoverlast is. „Het is een belangrijke bron waarmee we de slaapomstandigheden van de partner kunnen verzachten.” Wil je dus beter slapen, koop dan een stel prettig zittende oordoppen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Je partner een snurker? Investeer in oordoppen
Sluiten