Metro
Metro Lifestyle 27 jan 2020 / 18:14 uur

Waarom baby’s meer moeten bewegen

We lezen regelmatig dat we te veel stilzitten en meer moeten bewegen. Nu blijkt dat ook baby’s wat vaker mogen omrollen.

Volgens onderzoekers hebben baby’s die te weinig beweging krijgen meer vet rondom hun middel dan baby’s die dat wel doen.

Het afgelopen jaar werd er nog aan de bel getrokken omdat de schoolgaande jeugd niet genoeg zou bewegen. Over baby’s was tot nu toe weinig bekend. Wellicht was daar ook niet het besef dat beweging voor de allerjongsten al van belang was.

Bewegingen meten

Wetenschappers van de Johns Hopkins University, Duke University en Medical University of South Carolina gingen op onderzoek uit. Hun bevindingen zijn opgenomen in het tijdschrift Obesity.

500 jongens en meisjes werden onderzocht toen ze 3, 6, 9 en 12 maanden oud waren. De kinderen werden gewogen en hun lichaamsvet werd opgemeten. Vervolgens moesten de baby’s vier dagen lang een monitor dragen om hun bewegingen te meten.

Hoofdonderzoeker, Sara Benjamin-Neelon, erkent dat de werking van de monitor niet waterdicht is. „Die toestellen registreren, wanneer een baby met z’n beentjes stampt of begint te rollen.” Het nadeel is dat ook wordt geregistreerd als een ouder zijn kind oppakt of in de lucht zwiert.

Is het erg?

Volgens de onderzoekers is daar zoveel mogelijk rekening mee gehouden. Benjamin-Neelon zegt verder dat er duidelijke patronen zichtbaar waren bij de bewegingen van de baby’s. „Hoe ouder ze worden, hoe meer ze bewegen”, stelt de professor. „Exact zoals we verwacht hadden.”

Het was tevens opvallend om te zien dat sommige baby’s meer bewogen dan andere baby’s. De kleintjes die minder bewogen hadden het meeste vet rondom hun middel. Of dat erg is is een andere vraag.

Zwaarder

„Baby’s die voor hun eerste verjaardag te snel gewicht bijkomen, hebben ook de neiging om later wat zwaarder te zijn”, zegt Benjamin-Neelon.

Al te veel conclusies kunnen er op basis van het onderzoek niet worden getrokken omdat de kinderen maar tot hun eerste leeftijd zijn gevolgd. De studie wordt nu met dezelfde kinderen voortgezet om meer te weten te komen over het blijvend effect op gewicht.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Waarom baby’s meer moeten bewegen
Sluiten