Redactie Metro
Redactie Metro Lifestyle 15 jan 2020
Leestijd: 1 minuut

‘Rijke mensen leven zo’n negen jaar langer’

Geld zorgt misschien niet per definitie voor een gelukkiger leven, het kan wel voor een langer leven zorgen. Uit nieuw onderzoek blijkt dat rijke mensen tot negen jaar ouder worden dan de minderbedeelden.

Een onderzoek dat werd gepubliceerd in Journal of Gerontology, suggereert dat met de uitkomsten. Wetenschappers keken naar de data van meer dan 25.000 mensen ouder dan 50. Na het vergelijken, bleek dat rijke mensen langer zonder ziekten of beperkingen leefden dan armen.

De rijkste mannen uit Engeland en Amerika, leefden vanaf hun 50e zo’n 31 jaar extra in goede gezondheid. De armste mannen uit deze leeftijdscategorie, leeft nog maar 22 tot 23 jaar in goede gezondheid. Rijke vrouwen leefden ongeveer 33 jaar langer, arme vrouwen tussen de 24 en 25 jaar.

Amper verschil US vs. UK

Tussen de Britten en de Amerikanen zit weinig verschil, blijkt uit de data die de onderzoekers hebben verzameld. Er is tijdens dit onderzoek niet grondig onderzocht waarom het verschil tussen rijk en arm zo groot is. Een mogelijkheid is dat mensen met veel geld minder stress en betere toegang tot geneeskundige behandelingen hebben.

Hoewel de levensverwachting een handige indicator is als het gaat om gezondheid, is ook de kwaliteit van leven belangrijk. Vooral als we ouder worden, zegt hoofdauteur dr. Paola Zaninotto van de University College Londen. „Door de gezonde levensverwachting te meten, kunnen we schatten hoeveel jaar iemand nog in goede gezondheid leeft.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.