Metro
Metro Lifestyle 26 jan 2020 / 15:14 uur

Het schoonheidsslaapje bestaat echt

Goed nieuws voor de schone slapers onder ons. Afgezien van uitgerust voor de dag komen, helpt het je ook aan een goede huid. 

Het geheim van een gezonde huid is collageen. Dat stofje hebben we gelukkig allemaal. Het is zelfs een van de meest structurele eiwitten in ons lichaam en zorgt voor de stevigheid en elasticiteit van onze huid.

We kunnen dus concluderen dat hoe meer collageen, hoe beter, steviger en elastischer je huid. Collageen zelf bestaat uit fibrillen en dat zijn een soort vezels. In een nieuwe studie hebben wetenschappers aangetoond dat er twee soorten fibrillen bestaan: een iets dikkere en een iets dunnere.

Muizen

De dikkere fibrillen hebben een diameter van ongeveer 200 nanometer en blijven je hele leven hetzelfde. De dunnere fibrillen zijn 50 nanometer en een stuk kwetsbaarder. Zo kunnen er bijvoorbeeld scheurtjes ontstaan door invloeden van buitenaf.

De wetenschappers kwamen hier achter door experimenten uit te voeren op muizen. Na het dagenlang bestuderen van de muizen werd zichtbaar dat het dunnere collageen zichzelf herstelt wanneer de muizen aan het slapen zijn.

Dat zou er op wijzen dat het dunnere collageen werkt als een soort beschermingslaag voor het dikkere collageen. De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het vakblad Nature Cell Biology.

Beter begrijpen

„Zie het als een bakstenen muur. Die staat in feite permanent in je huis”, zegt hoofdonderzoeker Karl Kadler. „De verf op de muren moet daarentegen om de zoveel tijd vervangen worden.” Kadler vervolgt dat het ons kan helpen om onze biologie op een meer fundamenteel niveau te begrijpen. „Zo kan het ons helpen te begrijpen hoe we verouderen, maar ook hoe onze wonden genezen.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Het schoonheidsslaapje bestaat echt
Sluiten