Lifestyle

De regie over je leven dankzij een goede planning

Plan in 2020 net even wat meer! / Pexels

Foto van 'Ingelise de Vries'

7 JAN 2020

We zijn ambitieus, werken veel en toch voelt het voor veel mensen aan het eind van de dag of ze niks voor elkaar hebben gekregen. Het geheim zit ‘m vaak in een goede planning.

Een goede planning maken blijkt vaak lastiger dan gedacht. We overschatten onszelf als het om de duur van een taak gaat, vergeten voorbereiding of reistijd in te plannen en de dag loopt in de soep. We raken verzeild in mails, checken uit ellende Facebook nog een keer en na een lange dag heb je amper gedaan wat je wilde doen.

Teveel tegelijk

Voor je het weet ren je rond als een kip zonder kop, net als structuurcoach Cynthia Schultz lang geleden. Hoewel je haar nu gerust een pro kunt noemen die planners uitbrengt, boeken schrijft over het fenomeen en mensen leert plannen, moest ook zij het leren. „Ik deed van alles tegelijk. Na een dag werken had ik bijna niks gedaan dat op mijn lijst stond”, vertelt ze. Na een burn out is ze zich meer gaan verdiepen in plannen en productief bezig zijn. „Ik wilde heel veel doen en ik heb ook heel lang heel veel dingen tegelijk gedaan. Alles is leuk en je wil alles aanpakken. Maar je moet veel meer nadenken over wat je wil. Zowel in je dag als in je hele jaar. Ik heb dat ook moeten leren, hoe pak je de regie over je leven terug?”

Na talloze boeken en artikelen over productiviteit, weet ze wat voor haar werkt en helpt ze anderen goed te plannen. Ze heeft een belangrijke vuistregel: een taak kost altijd meer tijd dan je zelf inschat. „Ik reken altijd anderhalf keer zo lang. Denk je dat iets een uur duurt? Plan er dan anderhalf uur voor in. Vergeet ook niet voor afspraken je reistijd, voorbereiding en verwerking in te plannen. Dat kost óók tijd.”

Meten is weten

Om te weten hoeveel tijd iets écht kost, geldt: meten is weten. Brigit Kooijman geeft onder andere trainingen timemanagement en moet zichzelf soms intomen niet teveel te plannen. „Als je alles opschrijft, leer je langzaam wat je echt doet en wil doen. Hou ook bij hoe lang iets duurt. Zo krijg je routine en steeds minder het gevoel dat de tijd door je vingers glipt. Ook kun je er op deze manier achter komen of dingen efficiënter en korter kunnen. Vaak blijkt in de praktijk toch dat je gewoon minder op een dag moet willen doen.”

Tips van de pro’s

  • Doe eerst je rotklusjes, dan hoef je daar niet meer tegenaan te hikken en vermijd je het risico dat je gaat uitstellen.
  • Plan al je afspraken en (werk)taken keer anderhalf. Dan heb je marge voor uitloop. Als je tijd over hebt, is dat mooi meegenomen.
  • Schrijf je reistijd, voorbereiding en verwerking ook in je agenda of planner.
  • Maak je takenlijst per dag. Je lijstje is zo veel realistischer en je kunt beter inschatten hoe een dag loopt.
  • Wees realistisch. Je kunt tot elf uur in de avond door plannen, maar de kans is klein dat je ook echt zo lang doorwerkt.
  • Breek een grote taak op in kleine stukjes.
  • Meten is weten! Houd bij wat je doet en hoe lang het duurt.
  • Wil je iets voor jezelf doen? Schrijf het op en plan het in!
  • Geef niet meteen op. Leren plannen gaat met vallen en opstaan. Ook kan het helpen je doelen bij te stellen.

Wat is echt belangrijk?

Wanneer je weet waar je tijd heengaat, kun je kijken wat je echt belangrijk vindt, zegt Schultz. „Is er iets dat je kunt uitbesteden, kun je ergens mee stoppen? Het zorgt voor bewustwording. Je moet grip te krijgen en helder voor je zien wat je moet en wil doen.” Natuurlijk kun je niet álles uitbesteden. Kooijman: „Kijk kritischer naar de dingen die je vervelend vindt. Waarom vind je het zo vervelend? Als je dat weet, kun je kijken of het misschien op een ander moment kan. En als je er écht niets van kunt maken, zorg dan dat je na de rotklus iets leuks kunt gaan doen. Schrijf dat ook op in je agenda.”

Andere manieren

Voor iedereen werkt een planning maken anders. Schultz plant tot op het uur. „Als ik mijn planner open klap, weet ik precies wat ik over een half uur doe en om drie uur vanmiddag. Ik plan vrij strak, dat vind ik fijn. Sommige mensen worden daar juist misschien kriegelig van, dat snap ik ook. Je kunt dan veel losser plannen en je takenlijst bijvoorbeeld op prioriteit indelen. Als je voor je werk een planning maakt: zorg dan dat je ook genoeg ruimte houdt voor spoedgevallen. Er komt altijd wel wat tussendoor.”

Kooijman tipt ook om elke dag op te schrijven wat je wil doen. Zelfs als je er steeds niet aan toekomt. „Soms moet je je voornemens bijstellen. Misschien wil je in 2020 elke week bij je oude tante op bezoek, maar blijkt wekelijks helemaal niet haalbaar. Dan hoef je niet meteen nooit te gaan, maar kun je misschien elke maand. Blijf je doelen bijstellen.”

Productieve momenten

Belangrijk is in elk geval om te onthouden dat er niet één manier van plannen is, benadrukt Schultz. „Mijn manier werkt voor mij, maar misschien word jij daar wel helemaal gek van. Je kunt bijvoorbeeld ook kijken naar wanneer je productief bent. Als dat in de ochtend is, plan dan in de ochtend belangrijke dingen. Dan kun je in de middag kiezen uit een aantal dingen waar je dan zin in hebt. Daar moet je je eigen weg in vinden. Vallen en opstaan.”

Papier of digitaal?

De papieren planner maakt een opmars. Van een simpele overzichtelijke agenda met dag-, week-, maand-, en jaarplanningen tot boeken die je helpen je persoonlijke en professionele doelen te verwezenlijken. Maar ook de digitale agenda is razend populair. Is één van de twee beter? Schultz: „Ik vind het heel lekker voelen om dingen uit mijn hoofd te schrijven. Staat het in mijn planner, dan is het verdwenen uit mijn hoofd.” Kooijman kiest juist liever voor de digitale variant. „Een digitale agenda vind ik veel overzichtelijker. Je ziet op een gegeven moment: ik heb teveel afspraken te doen deze maand, dan moet je gaan schuiven. Op papier zie je dat niet. Of je ziet dat er juist nog helemaal niks gepland staat voor de maand februari, terwijl je dat wel zou willen.”

Eén van de andere voordelen die Kooijman noemt, is dat je makkelijk kan schuiven. Geen gedoe met krassen of type-ex. „En het is dus nooit een excuus om iets niet op te schrijven, je kunt het altijd nog verschuiven”, zegt Kooijman. Extra voordeel: mocht een afspraak niet doorgaan, dan kun je de volgende taak naar voren halen en hou je tijd over. Schultz ziet juist liever niet dat mensen schuiven. „Je maakt een planning omdat je je eraan wil houden. Natuurlijk kan het dat er iets verandert in je planning, maar het is in principe juist het idee dat je niet gaat schuiven.” Door niet te schuiven en je strikt aan je planning te houden voorkom je dat je dingen die je belangrijk vindt laat zitten. Schultz ziet overigens ook wel voordelen aan de digitale planners. „Vooral als je veel met collega’s moet afspreken. Je kunt makkelijk digitaal een afspraak inplannen en in elkaars agenda kijken.” Een ander voordeel dat Kooijman noemt, is dat je je agenda digitaal altijd bij de hand hebt. „Zowel op je telefoon als tablet als laptop is de agenda altijd gesynchroniseerd. Je kunt dus altijd precies zien wat er op de planning staat.”


Wat eten we vandaag? Khachapuri (Georgisch brood met kaas en ei)

Wat eten we vandaag? Khachapuri (Georgisch brood met kaas en ei)

Foto: Culy

Foto van 'Culy'

21 MIN

Toen we bij Batoni Khinkali in Amsterdam voor het eerst khachapuri proefden, ging er een wereld voor ons open. Dit gerecht bestaat uit brooddeeg met een in de oven gesmolten kaasmengsel, een eitje en een klont boter. Zo lekker, dat we niet anders konden dan het zelf ook eens maken. En dat blijkt helemaal niet zo moeilijk te zijn als het lijkt!

Ingrediënten

Voor 2 khachapuri's


Ken je deze podcasts al? #21 Geeks!

Ken je deze podcasts al? #21 Geeks

Illustratie: Getty Images

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 07:00

Met duizenden verschillende podcasts is het lastig kiezen. Ter inspiratie maakt Richard Otto van mediaplatform Spreekbuis.nl wekelijks een selectie met luistertips. Met vandaag als thema: Geeks!

1. Cinema Coda
Cinema Coda is een podcast gehost door filmmaker en -fanaat Douglas Pluylaar die voor elke aflevering samen met een collega uit de filmwereld een film kijkt en direct na de aftiteling daarover met hem of haar discussieert. Ze hebben het over Hollywood- en arthousefilms en films van wat langer geleden. Ze bekijken deze films vanuit hun specialisaties en bespreken de special effects, de verhaallijnen en omliggende thema’s.


Vermaak: 9 must-have LEGO-gebouwen voor volwassenen

Vermaak: 9 must-have LEGO-gebouwen voor volwassenen

LEGO biedt soelaas in de vorm van 9 uitdagende bouwsets voor volwassenen. | Foto's: LEGO

Foto van 'Manners.nl'

GISTEREN

Nu we massaal thuis moeten blijven kunnen we wel wat afleiding gebruiken. De hele dag naar een scherm turen word je ook gaar van. Gelukkig biedt LEGO soelaas in de vorm van 9 uitdagende bouwsets voor volwassenen.

De vorige keer lichtten we uitdagende LEGO-auto’s uit, dit keer duiken we in de wondere wereld van architectonische hoogstandjes. Veel bouwplezier!

Oh, mocht je nou totaal onhandig met die steentjes zijn, dan redt RTL 4 je uit de brand als je het toch intrigerend vindt. Zaterdag start om 20.00 uur LEGO MASTERS, onder leiding van Ruben Nicolai en Kürt Rogiers. In het kort zie je 2,5 miljoen LEGO-bouwstenen, 121 uur bouwen, 14 opdrachten, 8 deelnemende duo's, 8 afleveringen, 1 gouden LEGO-blokje en uiteindelijk 1 winnaar.


10 relatietips voor stelletjes die de hele dag op elkaars lip zitten

10 relatietips voor stelletjes die de hele dag op elkaars lip zitten

Investeer in je relatie ook nu je dicht op elkaars lip zit. | Foto: Getty Images

Foto van 'Manners.nl'

GISTEREN

Naast gezondheidszorgen en nare economische gevolgen is de coronacrisis ook een uitgelezen test voor je relatie. Op een goede afloop heb je gelukkig zelf invloed. Tien seks- en relatietips voor stelletjes die samen thuis zitten.

Om te beginnen met algemene tip: klaag niet over kleine en irrelevante zaken, maar help mensen die echt zorgen hebben. ‘Het wordt nu wel erg saai’ willen we niet meer horen. Natuurlijk heb je wel eens een baalmoment, maar maak er wat van en blijf positief tijdens je quarantaine.

Seks- en relatietips


Wat eten we vandaag? Aardappel-preisoep met rozemarijn

Wat eten we vandaag? Aardappel-preisoep met rozemarijn

Foto: Culy.nl

Foto van 'Culy'

GISTEREN

Organiseer jij dit jaar een paasbrunch? Dan mag een bijpassend soepje niet ontbreken. Deze aardappel-preisoep met rozemarijn lust iédereen. Extra leuk om in kleine glaasjes op het brunchbuffet te serveren. 

Door: Nancy van Batenburg van Culy.nl.

Ingrediënten


 7 symptomen waaraan je kunt herkennen dat je te veel stress hebt

7 symptomen waaraan je kunt herkennen dat je te veel stress hebt

Wanneer je je grens bereikt hebt, moet je tijd voor jezelf nemen en goed ontspannen. | Foto: Getty Images

Foto van 'NSMBL.nl'

GISTEREN

Iedereen heeft stress, zeker in deze periode. Wanneer je je zorgen maakt over de gezondheid van je dierbaren, je deadlines hebt voor school of werk, je tegelijkertijd goed voor jezelf en je gezin moet zorgen en ook nog ergens een moment moet vinden om het huishouden te doen, schiet je stresslevel keihard omhoog.

Stress voelen

Nooit meer stress voelen is een doel dat voor de meeste mensen niet haalbaar is, maar het is een must om je eigen grenzen te leren herkennen. Wanneer je je grens bereikt hebt, moet je tijd voor jezelf nemen en goed ontspannen. Hoe je dat doet is helemaal aan jou: series kijken, een boek lezen of lekker een dutje doen met je telefoon uit. Er zijn een aantal duidelijke symptomen waaraan je kunt herkennen dat je te hoog zit in je stress en dat het tijd is om actie te ondernemen.


Besparen op je telefoonkosten, zo doe je dat

Besparen op je telefoonkosten, zo doe je dat

Geld besparen? Kijk dan eens goed naar je abonnementskosten. | Foto: Getty Images

In samenwerking met KPN

GISTEREN

Als je geluk hebt, merk je in je portemonnee niets van de coronacrisis. Maar veel Nederlanders hebben dat geluk niet: zij gaan een financieel lastige tijd tegemoet. Als alle beetjes helpen, doe je er goed aan je telefoonkosten eens onder de loep te nemen.

Overweeg Sim Only

Weken van tevoren speur je het internet af en nauwkeurig weeg je alle opties tegen elkaar af. Een nieuwe telefoon mogen uitkiezen als je abonnement op zijn einde loopt, is een feestje. Maar is het wel echt nodig? Misschien kan je huidige smartphone nog makkelijk een ronde mee. Als dat het geval is - en vaak is dat zo - kun je kiezen voor een Sim Only abonnement. Aangezien je dan niet voor een telefoon hoeft te betalen, scheelt het een hoop in je maandelijkse kosten. Bij KPN vergelijk je gemakkelijk de verschillende Sim Only abonnementen en kun je berekenen wat je bij iedere optie kwijt bent (en natuurlijk wat je zou besparen!).


Beginnen met hardlopen? 5 tips zodat je geen doodloper wordt

Beginnen met hardlopen? 5 tips zodat je geen doodloper wordt

Alles staat of valt met goed schoeisel. Foto: Getty Images

Foto van 'Manners.nl'

7 APR 2020

De sportscholen zijn gesloten, de voetbalkooien zitten op slot en de netten zijn van de tennisbanen gehaald. Dus beginnen mensen massaal met hardlopen. Vijf tips voor beginnende hardlopers.

Beginnende hardlopers herken je aan hun schoenen en te veel hooi op hun vork. Hebben we direct de twee belangrijkste regels te pakken: bouw rustig op en zorg voor goed schoeisel. Mocht jij nu beginnen met hardlopen, print deze vijf tips uit en hang ze op je koelkast.

1. Goede hardloopschoenen


Pas op: Netflix schrapt vrijdag deze 11 blockbuster films

Let op: Netflix schrapt vrijdag deze 11 blockbuster films

Foto: Fox Searchlight Pictures

Foto van 'Manners.nl'

7 APR 2020

Netflix is weer bezig met een stevige schoonmaak. Tientallen films verdwijnen vrijdag 10 april van de streamingdienst. We pakken de IMDb-scores erbij en selecteren elf blockbusters die je nu nog kunt zien.

Zo weet je precies welke klassiekers gaan verdwijnen en dus nog de moeite waard zijn. Van de tijdloze humor van Shrek tot de horror-klassieker Dawn of the Dead: deze films gaan van Netflix verdwijnen.

1. Jaws (IMDb: 8.0)


Tiger King gezien? 5x andere bizarre true crime documentaires

Tiger King gezien? 5x andere bizarre true crime documentaires

Foto: Netflix

Foto van 'Manners.nl'

7 APR 2020

Dat Tiger King op Netflix een hype is, hoeven we je net te vertellen. Waarschijnlijk heb je de serie in een keer uitgekeken, maar wees gerust: er staan veel meer bizarre true crime documentaires op je te wachten.

Binnenkort krijgt Tiger King overigens een nieuwe aflevering als bonus, en daarnaast komt er een vervolg, zo werd dinsdag bekend. Omdat dat nog even duurt, tips voor kijkvoer tot die tijd.

True crime documentaires op Netflix


Wat eten we vandaag? Red Velvet pancakes met witte chocoladekrullen

Wat eten we vandaag? Red Velvet pancakes met witte chocoladekrullen

Foto: Culy

Foto van 'Culy'

7 APR 2020

Pannenkoeken zijn sowieso al een behoorlijk dankbaar gerecht om op tafel te zetten, maar róde pannenkoeken, die zorgen geheid voor een extra wauw-factor. Wij maakten deze Red Velvet pancakes met een eenvoudige cream cheese topping, blauwe bessen en witte chocoladekrullen. Lekker voor je paasontbijtje!

Door: Nancy van Batenburg van Culy.nl

Red Velvet staat vaak gelijk aan onnatuurlijke kleurstof. Maar waarom zou je kleurstof kopen als je ook op een natuurlijke manier rode pannenkoeken kunt creëren? Dat bedachten wij ons toen we merkten hoe makkelijk het is om pannenkoeken te maken met… rode biet!


# 141 Ik had een stoffige oude man verwacht, maar niets is minder waar

Maud is een nieuw project gestart en heeft een interessante meeting met een wel erg knappe man.. Foto: Unsplash

Foto van 'Maud'

6 APR 2020

Maud en Tommy zijn na bijna een maand in Thailand te zijn geweest weer terug in Nederland. De situatie is allesbehalve rooskleurig. Haar moeder heeft corona, maar maakt het naar omstandigheden gelukkig goed. Tommy is al zijn dj-klussen kwijt voor de aankomende zomer en is niet te genieten. Ook Maud zit zonder werk en tijdelijk zonder studie. Als ze een avondje doelloos zit te surfen, komt ze ineens iets tegen waar haar hart een sprongetje van maakt..

Dit is het: ik wil les gaan geven! Tijdens een test op de middelbare school kwam er al naar voren dat ik het onderwijs in moest gaan en nu ik geen werk heb wil ik mij graag nuttig voelen.. Ondanks mijn vakantie voel ik mij allesbehalve uitgerust. De situatie met mijn ouders is alleen maar verslechterd, mijn moeder woont tijdelijk ergens anders. En met dat anders bedoel ik het huis van haar nieuwe lover. Mijn vader heeft eindelijk hulp gezocht voor zijn beginnende alcoholprobleem, maar sinds die hele coronacrisis ligt de hulp van de maatschappelijk werker ook stil.

Via een Facebookpagina van mijn buurt lees ik over een initiatief waarbij ze vrijwilligers zoeken om kinderen extra bijles te geven. Binnen no-time typ ik een korte email en voor de zekerheid voeg ik mijn CV toe. Het voelt bijna als een officiële sollicitatie. Ik heb al maanden niet gewerkt en ik heb behoefte om mij weer nuttig te voelen.


Huizen (ver)huren met een gezicht

Huizen (ver)huren met een gezicht

Het kopen van een woning is voor veel starters op dit moment niet weggelegd. | Foto: Colourbox

Foto van ''

6 APR 2020

Het is een actueel probleem dat het huizenaanbod schaars is. Verhuurders en huurders doen hun best om elkaar te vinden. Wat is goed om te doen?

Het kopen van een woning is voor veel starters op dit moment niet weggelegd nu de huizengekte op een hoogtepunt is. In grote steden is overbieden eerder regel dan uitzondering. Een groot aantal woningzoekenden is daarom aangewezen op het huren van een huis. Ook hierin is het aanbod schaars en is het aantal woningzoekenden groter dan dat er huizen beschikbaar zijn. Het is bovendien lastig om in de gewenste woonplaats een geschikt aanbod te vinden. Er zijn allerlei platforms die dezelfde werkwijze hanteren en het is lastig om het ideale huurhuis te vinden. Voor verhuurders geldt dat het weer lastig is om zekerheid te krijgen als het gaat om de betrouwbaarheid van huurders. Dat is al gemakkelijker als er een platform is waar het gezicht achter de verhuurder en huurder bekend is.

Betrouwbaarheid belangrijk bij verhuur en huur


Alvast oefenen voor Pasen: Oeufs mayonnaise met peterselie-olie

Wat eten we vandaag? Oeufs mayonnaise met peterselie-olie

Foto: Culy.nl

Foto van 'Culy'

6 APR 2020

Nu we toch met zijn allen binnen zitten kunnen we vandaag best alvast een lekker retro gerechtje uitproberen voor pasen. Het duikt ineens weer overal om ons heen op (en gelukkig maar). Oeufs mayonnaise. Niets meer of minder dan verse mayonaise met een gekookt eitje erbovenop. En lekker dat dat is!

Ingrediënten

Voor 6 personen:


Een kleine tuin? Ga verticaal tuinieren!

Een kleine tuin? Ga verticaal tuinieren!

Foto: Min An - Pexels

Foto van 'Roomed.nl'

6 APR 2020

Het voorjaar komt er weer aan! Wij hebben enorm veel zin om weer aan de slag te gaan in de tuin. Wil jij dat ook, maar heb jij een kleine tuin of balkon? Dan is verticaal tuinieren wat voor jou.

Een kleine tuin hoeft geen excuus te zijn om weinig planten in de tuin te hebben. Hou jij van tuinieren en wil jij graag elke centimeter in de tuin optimaal benutten? Dan zijn deze tips over verticaal tuinieren voor jou.

De basis voor verticaal tuinieren


Wat eten we vandaag? Chicken Caesar sandwich

Wat eten we vandaag? Chicken Caesar sandwich

Culy.nl

Foto van 'Culy'

5 APR 2020

Gezellig lunchen op de zondag? Deze chicken Caesar sandwich is nog lekkerder dan ‘ie eruitziet! Alsof je je tanden in een burger vol umami zet… maar dan een stuk gezonder. Die volle smaak komt vooral van je grillpan én door de lichte Caesar-dressing, die je normaal in je salade vindt.

Geschreven door: Nancy van Batenburg an Culy.nl

Ingrediënten


Tuintrends 2020: beachlook, black & white en zen

Tuintrends 2020: beachlook, black & white en zen

Foto van ''

4 APR 2020

De lente is aangebroken, de dagen worden langer en het zal niet lang meer duren voordat we weer heerlijk kunnen genieten van zwoele avonden in de tuin. Wat zijn de trends?

Reden genoeg dus om die tuin eens aan te pakken. Anno 2020 zijn er erg veel verschillende soorten tuinmeubelen te krijgen. Van compacte tuinsets voor op het balkon tot riante loungesets, voor elk formaat tuin is er een groot aanbod tuinmeubelen. Ook qua stijl is er genoeg te kiezen. Helemaal van nu is de relaxte beachlook, maar ook black & white doet het altijd goed. Wil je alvast inspiratie opdoen of ben je benieuwd welke stijl bij jou past? Lees dan vooral verder.

Tuintrends 2020: beachlook, black & white en zen

Foto: Colourbox


Wat eten we vandaag? Apfelstrudel met Amaretto en vanillesaus

Wat eten we vandaag? Apfelstrudel met Amaretto en vanillesaus

Foto: Culy.nl

Foto van 'Culy'

4 APR 2020

Er gaat toch niks boven apfelstrudel op zaterdagochtend? En als je er mini’s van maakt, ben je zó klaar. Wij roerden wat Amaretto door de vulling en serveren deze mini apfelstrudels met zelfgemaakte vanillesaus.

Ingrediënten

Voor 8 personen:


Waarom tiny living populair is

Waarom tiny living populair is

Tiny living betekent letterlijk: klein wonen. | Illustratie: Colourbox

Foto van ''

3 APR 2020

Al je spullen verzamelen en leven op 24m2 of 48m2: volgens de tiny house movement past klein leven helemaal in de tijd van nu (buiten de coronasituatie om uiteraard). Waarom is tiny living zo populair?

Niet iedereen kiest er vrijwillig voor om klein te wonen. Doe je dat wel dan is de kans groot dat je al eens van de tiny house movement hebt gehoord. Deze beweging is enkele jaren geleden overgewaaid vanuit Amerika en krijgt er in Nederland alsmaar meer aanhangers bij. Dat komt onder andere door het feit dat kleiner en dus bewuster wonen goed past bij de drang naar duurzaam of duurzamer leven.

Wat is tiny living precies?