Lifestyle

Binnenkort kun je kinderen muziek laten luisteren met Spotify Kids

Binnenkort kun je kinderen muziek laten luisteren met Spotify Kids

Binnenkort kun je kinderen muziek laten luisteren met Spotify Kids. / Unsplash

Foto van 'Famme.nl'

6 NOV 2019

Zit je lekker op de fiets naar werk je muziekjes te luisteren, komen er ineens allerlei kinderliedjes doorheen! Leuk die algoritmes, maar ook erg onhandig wanneer je kids ook jouw Spotify account gebruiken. Maar daar hebben ze nu een nieuwe app voor bedacht: Spotify Kids.

Spotify kids

Met Spotify Kids willen ze kinderen hun eigen platform geven om muziek te luisteren. Net als bij Netflix en Disney+ kun je voor de kids in deze nieuwe app een apart account aanmaken, waar alleen leeftijdsgeschikte content te vinden is. Het idee is dat ze kunnen zoeken tussen de verschillende samengestelde afspeellijsten, maar niet naar specifieke artiesten en albums kunnen zoeken.

De volledige navigatie en vormgeving is aangepast aan de kleintjes, met speelse kleurtjes en plaatjes. Artiesten zijn aangeduid met foto’s en de verschillende afspeellijsten en genre’s met leuke tekeningen. En ook hier kunnen de kids een leuk monstertje als avatar instellen.

Muziek luisteren voor kinderen

Spotify richt zich met de app op kids tussen drie en tien jaar oud en bevat allerlei meezingers, verhaaltjes en podcasts. De zesduizend tracks zijn allemaal door editors van Spotify geselecteerd en specifiek voor deze leeftijdscategorie geschikt. Hierbij hebben ze niet alleen op taalgebruik gelet, maar ook op de onderwerpen. Zo weren ze bijvoorbeeld nummers die te maken hebben met geweld. De selectie verschilt per land, waarbij ze letten op de muziek die daar op dat moment populair is.

Per leeftijd

Je kunt als ouder vooraf selecteren of je ‘audio voor jongere kinderen’ of ‘audio voor oudere kinderen’ wilt instellen. Voor jongere kinderen zullen er voornamelijk kinderliedjes, Disney soundtracks en kinderverhaaltjes te vinden zijn. Voor de oudere kids komen er ook popartietsen voorbij als Taylor Swift en Bruno Mars.

Via de app kunnen de kids in een kindvriendelijke omgeving hun eigen muzieksmaak verkennen, zonder dat ze per ongeluk toch alle minder kindvriendelijke woorden aan hun vocabulaire toevoegen.

Privacy en veiligheid

Spotify heeft aangegeven dat ze privacy en veiligheid als top-prioriteiten stellen voor de kinderdienst. Ok, je zou kunnen denken, welke privacy heeft mijn kind nou nodig als het gaat om muziek luisteren? Maar het gaat hierbij er vooral om dat ze geen advertentiegeld willen verdienen over de rug van onze kids. Ze claimen dan ook dat ze de data niet zullen doorverkopen aan adverteerders.

Daarnaast werken ze volledig volgens de GDPR, of zoals we het in Nederland noemen, de AVG (Algemene verordening gegevensbescherming). En ouders kunnen op elk moment de opgeslagen data van de kids, zoals favoriete liedjes of podcasts, wissen.

Alleen voor premium abonnees

De app is alleen toegankelijk voor abonnees met een Premium Family-account (á 14,99 euro), maar de app zelf is gratis.

Via het familie account kun je ook een Family mix playlist afspelen, waarop de favoriete nummers van alle gezinsleden voorbij komen. Erg handig in de auto als je op vakantie gaat, want dat scheelt weer ruzies over wiens beurt het nu is om de muziek te bepalen.

Bètaversie

We moeten wel nog heel even wachten, want ze zijn pas net live gegaan met de bètaversie in Ierland. Op basis van de feedback van ouders, verzorgers en andere experts, zullen ze de dienst verder ontwikkelen. Hierna wordt het langzaam aan verder uitgerold in de rest van de wereld. Wanneer het precies in Nederland beschikbaar zal zijn weten we dus helaas nog niet. Maar we houden je op de hoogte!

Dit artikel is geschreven door Sophie Nortier van Famme.nl.


Zo ben je het Blue Monday-gevoel voor

Blue Monday is voor een hoop mensen maar niks / ANP

Foto van 'Ingelise de Vries'

GISTEREN

Komende maandag is de meest miserabele dag van het jaar. Althans, zo voelt het voor veel mensen. Maar je kunt dat ellendige gevoel een beetje voorblijven.

De derde maandag van januari wordt altijd uitgeroepen tot de meest deprimerende dag van het jaar. We zijn hersteld van de feestdagen, onze goede voornemens blijken toch niet goed te werken en de dagen zijn nog steeds net even wat te kort. Wouter de Jong, auteur van de Mindgym-reeks, heeft tips.

Geef eraan toe


2019: jaar van de elektrische auto en kledingindustrie

2019: jaar van de elektrische auto en kledingindustrie

Foto: Colourbox

Foto van 'Metro'

16 JAN 2020

2019 is een succesvol jaar geweest voor de elektrische auto en de kledingindustrie. Dit blijkt uit de eerste cijfers over 2019 uit de autobranche en diezelfde kledingindustrie.

Vooral Tesla wist z’n omzet te verdubbelen vorig jaar. Naast de aanschaf van elektrische auto’s kochten we in 2019 weer meer kleding. Door de aantrekkende economie hebben de meeste consumenten meer geld te besteden. Dit zien we terug in de aanschaf van nieuwe kleding.

Verkooprecord voor de elektrische auto


Ken je deze podcasts al? # Kinderpodcasts

Ken je deze podcasts al? #10 Kinderpodcasts

Ken je deze podcasts al? # Kinderpodcasts. / Unsplash

Foto van 'Metro'

16 JAN 2020

Vorig weekend overleed Aart Staartjes (81) na een verkeersongeluk in Leeuwarden. Generaties groeiden op met zijn de razend populaire tv-series, zoals Sesamstraat, Het Klokhuis en De Stratemakersopzeeshow. Als ode aan deze kindertelevisieheld heeft Richard Otto van mediaplatform Spreekbuis.nl deze week de beste kinderpodcasts geselecteerd.

FRANKIE (NPO ZAPP)
FRANKIE is een podcast waarin pubers anoniem vertellen over hun leven. Wat ze meemaken, waar ze mee worstelen en wat ze leren. „Niet omdat we schijterds zijn, maar omdat het nou eens niet gaat om het plaatje. Het gaat om ons verhaal.”

Toen was ik 12 (KRO-NCRV)
In deze podcast van Willem Wever worden spannende verhalen verteld die echt zijn gebeurd. Grote gebeurtenissen uit de Nederlandse geschiedenis worden verteld, zoals de Bijlmerramp, het afscheidsconcert van Doe Maar en de vuurwerkramp in Enschede. Leuk voor jong en oud!


'Rijke mensen leven zo'n negen jaar langer'

Geld maakt niet gelukkig, maar je leeft wel langer / Pexels

Foto van 'Metro'

15 JAN 2020

Geld zorgt misschien niet per definitie voor een gelukkiger leven, het kan wel voor een langer leven zorgen. Uit nieuw onderzoek blijkt dat rijke mensen tot negen jaar ouder worden dan de minderbedeelden.

Een onderzoek dat werd gepubliceerd in Journal of Gerontology, suggereert dat met de uitkomsten. Wetenschappers keken naar de data van meer dan 25.000 mensen ouder dan 50. Na het vergelijken, bleek dat rijke mensen langer zonder ziekten of beperkingen leefden dan armen.

De rijkste mannen uit Engeland en Amerika, leefden vanaf hun 50e zo'n 31 jaar extra in goede gezondheid. De armste mannen uit deze leeftijdscategorie, leeft nog maar 22 tot 23 jaar in goede gezondheid. Rijke vrouwen leefden ongeveer 33 jaar langer, arme vrouwen tussen de 24 en 25 jaar.


Nintendo-pretpark in Japan wordt levensechte videogame

Nintendo-pretpark in Japan wordt levensechte videogame

Super Mario. / AFP

Foto van 'Metro'

14 JAN 2020

In de Japanse stad Osaka moet het pretpark Super Nintendo World uitmonden in een levensgrote videogame. 

Dat schrijft een verslaggever van persbureau Bloomberg die dinsdag aanwezig was bij een persconferentie over het park. Op de persconferentie werd onder meer bekendgemaakt dat bezoekers bij binnenkomst in het park een armband omkrijgen die ze kunnen koppelen aan een app op hun smartphone.

Super Mario


Chantal Janzen wil taboe op vagina wegnemen

Chantal Janzen wil taboe op vagina wegnemen

Chantal Janzen. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

14 JAN 2020

Als het aan Chantal Janzen ligt wordt er voortaan minder krampachtig over vagina’s gepraat. „Vrouwen hebben een vagina, dus waarom doen we er in vredesnaam zo ongemakkelijk over?"

Volgens de presentatrice zou het beter zijn het beestje bij de naam te noemen. 'VA-GI-NA', licht de presentatrice de keuze toe om daar aandacht aan te besteden in de februari-editie van haar tijdschrift &C.

Vaker controleren


#129 'Ben je echt zo'n stomme idioot?'

Maud is alles het gezeik in Nederland zat, helemaal nu het lijkt alsof haar vriendje het ook nog eens gaat uitmaken... Foto: Unsplash

Foto van 'Maud'

13 JAN 2020

Mauds moeder stond vlak voor kerst opeens op de stoep met een weekendtas. Na dikke ruzie met de vader van Maud wilde ze niet meer bij hem slapen. De dagen daarna heeft ze zich gedragen als een losgeslagen puber en haar vader lag dronken op de bank. Levi is inmiddels ingetrokken bij Rochella en ook dat zit Maud toch niet helemaal lekker. Als klap op de vuurpijl sliep Maud tijdens Oud&Nieuw door alles heen. Ze wilde een discodutje doen, maar haar telefoon was uitgevallen en ze is overal door heen geslapen. Ze had meer dan 40 gemiste oproepen en een mega ruzie met Tommy. Hij had al haar plannen voor haar afgezegd en vervolgens heeft Maud hem laten zitten. En in het nieuwe jaar hebben ze elkaar dus nog niet eens gezien, laat staan dat ze elkaar gesproken hebben. Totdat Tommy dus ineens belt met een ernstige mededeling: „Maud… Ik denk er de hele tijd over na en…”. 

Mijn ouders die in scheiding liggen en zich allebei als onhandelbare pubers gedragen, een vriendin die net bevallen is terwijl haar ‘vriend’ met andere vrouwen af spreekt, ik kan het er niet bij hebben dat Tommy het straks ook nog uit gaat maken!

Het is nou niet zo dat mijn leven de afgelopen maanden lekker op rolletjes heeft gelopen. Een ex met een coke-verslaving die voor mijn neus vreemdging, een vriendin die zwanger is geraakt van een drugsdealer en mijn ouders die na tig jaar hebben besloten om te gaan scheiden. Tommy heeft mij de afgelopen maanden overal door heen gesloopt en door mede door mijn verliefdheid zat ik de afgelopen tijd gelukkig ook vaak genoeg op een roze wolk!


Millennials eten het vaakst buiten de deur

Millennials eten het vaakst buiten de deur

Millennials eten het vaakst buiten de deur. / Foto: Unsplash

Foto van 'Metro'

13 JAN 2020

Voor veel jongeren is buiten de deur eten de normaalste zaak van de wereld. Het afgelopen jaar gaven zij 1500 euro uit aan eetgelegenheden. Daarmee is het een belangrijk onderdeel van ‘hun levensstijl’.

Dat blijkt uit onderzoek van het FoodService Instituut Nederland (FSIN). Volgens onderzoek van het instituut steeg de omzet van voedingsmiddelen het afgelopen jaar met ruim 4 procent tot ruim 62,5 miljard euro. Daar zit overigens ook de btw-verhoging van begin 2019 in, die alleen al voor een omzetgroei van 1,5 miljard euro zorgde.

Identiteit


Daniel Radcliffe, Emma Watson en Rupert Grint tijdens de première van Harry Potter and the Deathly Hallows Part 1 in 2010, Londen. / EPA

Grootste Harry Potter-store ter wereld opent deze zomer in New York

Daniel Radcliffe, Emma Watson en Rupert Grint tijdens de première van Harry Potter and the Deathly Hallows Part 1 in 2010, Londen. / EPA

Foto van 'Daisy Heyer'

11 JAN 2020

We hebben heel goed nieuws voor Harry Potter-fans, maar dan moet je wel naar New York! Volgens 22 Words komt daar namelijk de allergrootste Harry Potter-winkel ter wereld.

De winkel gaat volgens de website dit jaar nog haar deuren openen en wordt de grootste store die specifiek gericht is op alles rondom Harry Potter en Zweinstein.


Dit jaarlijkse festival in Nepal moét je heen als hondenliefhebber!

Honden tijdens Kukur Tihar. / Instagram @discovernepal

Foto van 'Daisy Heyer'

11 JAN 2020

Hondenliefhebbers opgelet: als je een verre reis wil maken naar een niet zo voor de hand liggende locatie, moét je naar Nepal tijdens het vijfdaagse Divali-festival. Daar wordt op Kukur Tihar, dag twee van het festival, de hond in het zonnetje gezet. 

Divali wordt ook wel Tihar, Deepavali, Diwali of Deevali genoemd en het is een van de belangrijkste en bekendste feesten uit het hindoeïsme. Je kent het feest misschien wel van beelden uit het buitenland: tijdens het feest worden traditioneel gezien door het hele huis en op mensen hun landgoed lichtjes ontvlamd. Het staat dan ook wel bekend als het Lichtjesfeest.

Tika voor de hond


5 apps om zo goed mogelijk te organiseren

5 apps om zo goed mogelijk te organiseren

Foto: Colourbox

Foto van 'Metro'

9 JAN 2020

Metro belicht eenvoudig te gebruiken applicaties die helpen bij het goed organiseren van je ‘planning 2020’.

5 apps om zo goed mogelijk te organiseren

Microsoft To Do


Gaat jouw telefoon snel kapot? 4 tips om daar wat aan te doen

Gaat jouw telefoon snel kapot? 4 tips om daar wat aan te doen

Balen... / Colourbox

Foto van 'Metro'

9 JAN 2020

Iedereen heeft tegenwoordig wel een smartphone en deze gaat overal mee naartoe. Maar zo’n kostbaar apparaat dat altijd in je broekzak zit, dat gaat niet altijd goed…

Iedereen heeft zijn smartphone weleens laten vallen. Soms heb je geluk en doet ‘ie het nog, maar soms kan één val fataal zijn. Ook zijn niet alle smartphones waterdicht. Een plens water kan er ook voor zorgen dat de telefoon niet meer werkt. Kortom, smartphones zijn kwetsbaar. Zonde, wanneer je smartphone het binnen een jaar begeeft. Deze apparaten zijn namelijk niet goedkoop. Hoe voorkom je nu dat je telefoon kapot gaat? Hier vind je vier tips om langer met je telefoon te doen.

1 Bescherm je beeldscherm


Gezond eten in 2020 doe je met deze tips

Gezond eten in 2020 doe je met deze tips

Foto: Colourbox

Foto van 'Metro'

8 JAN 2020

Nu het jaar begonnen is, is de kans groot dat je met wat goede voornemens 2020 bent ingegaan. Eet jij bijvoorbeeld gezonder?

Uit onderzoek van de ING blijkt dat maar liefst 8 op de 10 Nederlanders meerdere goede voornemens voor het nieuwe jaar hadden. Op nummer 1 staat al jaren meer sporten/bewegen (28 procent van de ondervraagden), gevolgd door zich minder druk maken (26 procent) en afvallen (25 procent). We weten allemaal hoe lastig het is om dit soort voornemens vol te houden. Liefst drie van de tien Nederlanders is bereid om te betalen voor professionele hulp bij hun goede voornemens. Met een beetje wilskracht en motivatie kom je er gelukkig ook. Daarom willen we je vanaf deze plaats een handje helpen om wat fitter het nieuwe jaar in te gaan met tips voor gezond eten in 2020. Gezonde voeding gaat immers hand in hand met meer beweging en uiteindelijk afvallen. En nu nog volhouden…

Gezond eten duur? Niet met deze tip


Hooikoorts is meer dan alleen een beetje snotteren

Hooikoorts is meer dan alleen een beetje snotteren

Hooikoorts is meer dan alleen een beetje snotteren / Colourbox

Foto van 'Tosca de Jong'

7 JAN 2020

Hooikoorts. Dat is toch iets met snotteren in het voorjaar? Voor sommigen wel. Anderen zijn er sinds afgelopen kerst al (dood)ziek van.

Durfde jij ook niet naar buiten tijdens de feestdagen omdat je bang was niezend en koortsachtig aan het kerstdiner te zitten? Dan hoor jij bij de groep waar ik ook onder val: mensen die extreem last hebben van hooikoorts én daar nu al last van hebben. Het hooikoortsseizoen trapte zich namelijk rond de kerstdagen af. Met ‘last’ bedoel ik niet een beetje snotteren en ogen die tranen, maar het hebben van urenlange niesbuien, futloosheid en extreme vermoeidheid.

Het begrip ‘hooikoorts’ kan voor mensen die er geen last van hebben nogal vaag zijn. Vaak wordt het afgedaan als een ‘verkoudheid’. Voor sommigen is het inderdaad te vergelijken met verkoudheidsklachten, maar er bestaan ook echte hooikoortsslachtoffers. Als ik in aanraking ben geweest met een paar pollen dan word ik daar binnen een paar minuten letterlijk ziek van. Werken gaat dan niet meer. Het enige wat ik kan doen is in bed gaan liggen en niet meer buiten komen.


Vier reizen voor de échte avonturiers

Vier reizen voor de échte avonturiers

Foto van 'Metro'

7 JAN 2020

Wanneer je even vrij bent van werk is er niets zo leuk als het land even ontvluchten voor een reisje. Of op je werk (in de pauze natuurlijk) misschien al over zo’n vakantie te mijmeren.

Denk aan ontspanvakanties, luxe reizen, of avontuurlijke reizen. Het is maar net waar je zin in hebt. Met name avontuurlijke reizen worden steeds populairder. Denk aan backpacken in Azië, bergbeklimmen in Zuid-Amerika of een roadtrip door Zuid-Afrika. Heb jij binnenkort vakantie en wil je al vroeg in het jaar een avontuurlijke reis maken, maar weet je niet waarnaartoe? Hier vindt je vier tips voor avontuurlijke reizen.

Vier reizen voor de échte avonturiers

De Arenalvulkaan in Costa Rica. / Trail | Unsplash


De regie over je leven dankzij een goede planning

Plan in 2020 net even wat meer! / Pexels

Foto van 'Ingelise de Vries'

7 JAN 2020

We zijn ambitieus, werken veel en toch voelt het voor veel mensen aan het eind van de dag of ze niks voor elkaar hebben gekregen. Het geheim zit ‘m vaak in een goede planning.

Een goede planning maken blijkt vaak lastiger dan gedacht. We overschatten onszelf als het om de duur van een taak gaat, vergeten voorbereiding of reistijd in te plannen en de dag loopt in de soep. We raken verzeild in mails, checken uit ellende Facebook nog een keer en na een lange dag heb je amper gedaan wat je wilde doen.

Teveel tegelijk


#128 Wat een kutbegin van 2020!

#128 Wat een kutbegin van 2020!

nou, zo lag ik er dus bij om 00:00 en dat heeft voor een heleboel gezeik gezorgd... SHIT! /Unsplash

Foto van 'Maud'

6 JAN 2020

Mauds moeder stond vlak voor kerst opeens op de stoep met een weekendtas. Na dikke ruzie met de vader van Maud wilde ze niet meer bij hem slapen. Maud beleefde voor het eerst in haar leven een hele andere kerst dan ze gewend was. Het onderwerp ‘scheiding’ wordt angstvallig vermeden. Ook met Tommy bracht ze wat tijd door, maar dat was het enige wat haar wel lekker zat. Levi trok bij Rochella in de eerste week en die vrouw in de auto zit Maud toch niet helemaal lekker. Tegen de tijd dat het oud en nieuw was, vertrok Maud’s moeder naar haar oma. Wat Maud ging doen die avond was echter totaal nog niet duidelijk. Iedereen had plannen, maar waarbij zou ze aanhaken….

Omg, ik had veel gedachten bij oud en nieuw, maar dat het zo zou verlopen had ik nooit verwacht. Met betraande wangen kijk ik naar mijn telefoon waar ik vandaag ongeveer elke minuut van de dag naar gekeken heb. Geen appje, geen belletje, geen mailtje, geen Instagramberichtje. Nergens zie ik de naam Tommy opduiken en het snijdt diep in mijn hart, maar het is mijn eigen stomme fout. Al weet ik niet of ik ook zó boos was geweest als ik in zijn schoenen had gestaan.

Wat er gebeurd is? 31 december brak aan en ik had nog steeds niet besloten wat ik zou gaan doen. Eén ding had ik wel besloten: ik wilde niet naar Antwerpen en omdat Tommy ‘er geen klap aan zou vinden om zonder mij te gaan’ besloot ook hij niet te gaan. Ook Jessie bleef daarom in Nederland met oudejaarsavond, maar probeerde er wel op aan te dringen samen te zijn die avond. Net als Rochella, mijn moeder en oma en Tommy; al heeft laatstgenoemde vooral gezegd dat hij zou aansluiten waar ik uiteindelijk voor zou kiezen.


Maak van je slaapkamer een suite met de slaapkamertrends 2020

Maak van je slaapkamer een suite met de slaapkamertrends 2020

Foto van 'Metro'

6 JAN 2020

Januari is voor veel Nederlanders dé maand voor een vroege voorjaarsschoonmaak, een verbouwing of een verandering in huis. En wat dacht je van de slaapkamer?

Een nieuw jaar staat voor veel mensen gelijk aan een nieuw begin. Met een paar goede voornemens op zak heb je in ieder geval het gevoel dat je het nieuwe jaar aan kunt. Om goede voornemens leuk te maken en daadwerkelijk uit te voeren, is het zaak om jezelf uit te dagen. Ben je bijvoorbeeld van plan om je woning in 2020 een boost te geven? Dan raden we je aan om te beginnen met de slaapkamer. De slaapkamer is immers dé ruimte in je woning waar je je compleet moet kunnen ontspannen. Het is dus van groot belang dat deze ruimte de mogelijkheid biedt voor een welverdiende nachtrust. Daarom hebben we de mooiste slaapkamertrends voor 2020 voor je verzameld, zodat je in het nieuwe jaar direct aan de slag kunt.

Comfort belangrijker dan ooit


De Golden Globes 2020: wie zijn de kanshebbers?

De Golden Globes 2020: wie zijn de kanshebbers?

Een medewerker van de Golden Globes maakt de borden schoon. /AFP

Foto van 'Metro'

3 JAN 2020

Zondag 5 januari is het weer zover, de uitreiking van de belangrijkste filmprijzen van het jaar: De Golden Globes 2020. Net als ieder jaar worden de Golden Globes uitgereikt in het Beverly Hilton Hotel in Beverly Hills, Californië. 

Afgelopen jaren waren de Golden Globes politiek beladen. In 2018 was dat vooral te danken aan de opkomst van metoo. 2019 stond grotendeels in het teken van feminisme. Toch laat de academy op dat gebied ook dit jaar steken vallen. Opvallend is namelijk dat er wederom geen vrouwelijke regisseurs genomineerd zijn.

Leuke avond