Tim van der Steen
Tim van der Steen Lifestyle 13 jul 2019
Leestijd: 2 minuten

Expres uit de boom gelazerd in Almere

In deze serie besteedt Metro aandacht aan het ruim 40 jaar jonge Almere. Deze keer stijgen we tot grote hoogte in Fun Forest Almere, vervolgens vallen we daar ook doodleuk weer vanaf.

Klauteren door netten en over touwen tussen de bomen door, fikse tokkelbanen en zelfs een vrije val. Wie de aap uit wil hangen, hoeft daarvoor niet naar het Thaise oerwoud. Zo’n adrenalinekick is ook prima te vinden in eigen land.

Mickey Baggis (20) werkt bij Fun Forest Almere en neemtMetro mee op sleeptouw door de boomtoppen, net als de groepen die zij normaal begeleidt. Heel leuk werk, een gewilde baan ook, volgens de goedlachse dame. De meeste sollicitanten vissen hier blijkbaar achter het net, die moeten voor hun baan tussen de bomen uitwijken naar de locatie in Amsterdam.

Expres uit de boom gelazerd in Almere

Grootste klimpark

In totaal heeft Fun Forest vier locaties (ook nog in Venlo en Rotterdam), die allemaal iets van elkaar verschillen. Zo is het Amsterdamse parcours iets technischer en heeft Almere het grootste klimpark van Nederland, met de meeste ziplines. Daar moet je dus zijn als je van snelheid houdt.

Door het bos lopen vijf verschillende routes, oplopend in moeilijkheidsgraad en hoogte (tot 18 meter). Die lagere niveaus zijn ook voor de kleinere klimmers zelfstandig toegankelijk terwijl hun ouders zich aan de broodjes en witte wijn tegoed doen in het restaurant. Bij de gevorderde parcoursen is begeleiding van de jongere waaghalzen wel vereist, vooral om hen te helpen als de obstakels te hoog zijn.

Expres uit de boom gelazerd in Almere

Rakelings langs boomtoppen

Even verderop leeft een enthousiaste groep lagereschoolkinderen zich uit op de eenvoudigere routes. Na enige instructie over het gebruik van de zekering en de werking van de katrollen kunnen wij ook aan onze eerste klim beginnen. Door het touwennet omhoog, over een wiebelbruggetje richting het plateau bovenin de boom voor de eerste zipline. Even stevig afzetten en we scheren rakelings langs de lagere boomtoppen.

Moeilijk? Nee, maar je moet geen hoogtevrees hebben natuurlijk. „Tijdens vaderdag mochten de vaders gratis naar binnen. Die vonden het vaak nog enger dan hun kinderen”, lacht Baggis. Zo worden er wel vaker bijzondere momenten om te klimmen bedacht. Tijdens de Nacht van de Nacht bijvoorbeeld kan in het donker geklommen worden met breeklichten.

Expres uit de boom gelazerd in Almere

Vrije val

Het is goed geregeld in het bos. De bomen worden netjes beschermd en het parcours maandelijks nagelopen op veiligheid. Een geruststelling voor ouders die hun kroost het bos in sturen natuurlijk, tenzij je tijdens het tokkelen je hand voor de katrol neerlegt kan er eigenlijk weinig misgaan. „Af en toe hebben we een pleister nodig, dat is het eigenlijk wel.”

Nog één lange tokkelbaan en we arriveren bij de pièce de resistance van Fun Forest. „Gewoon naar voren stappen, van het plateau af.” Er volgt een vrije val van 13 meter hoogte, die voel je wel in je onderbuik. Voor wie dat te ver gaat, kan de afdaling ook met de trap. Wij gaan liever nog een rondje.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.