Ingelise de Vries
Ingelise de Vries | LinkedIn Lifestyle 6 jun 2019 / 07:04 uur

De introverte Jessica leefde een jaar als extravert

Wat doe je als je introvert en op dat moment ongelukkig bent? Jessica Pan besloot een jaar lang als extravert persoon te leven. „Ik was benieuwd of het altijd maar ‘nee’ zeggen tegen alles mijn kwaliteit van leven zou beïnvloeden.”

Verlegen en teruggetrokken

Pan – van origine Amerikaanse maar nu wonende in Londen – beschrijft zichzelf als introvert en verlegen. Als ze op een dieptepunt in haar leven komt, die niet wordt veroorzaakt door haar introversie maar door andere omstandigheden, besluit ze haar leven een jaar lang om te gooien. „Het label ‘introvert’ gebruikte ik graag als excuus om overal nee tegen te zeggen. Ik wilde dat geluksgevoel dat een extravert heeft ook voelen.” Aan de hand van een bucket list deed ze een jaar lang dingen die ze anders nooit zou doen. Zoals praten met vreemden. „Dat is in Londen sowieso al iets wat mensen niet doen, dat maakte het nog lastiger.”

Bij introversie denken velen aan verlegen, teruggetrokken mensen die de hele tijd op de bank zitten en geen leven hebben. „Als je verder gaat kijken, dan hebben introverte mensen andere behoeftes. Ze trekken zich vaker terug om tot zichzelf te komen, op te laden en energie te krijgen voor ze weer naar buiten gaan”, zegt introverte NLP-coach Marlie Franssen. „Veel mensen hebben ook een gebrek aan zelfvertrouwen. Als je daaraan gaat werken, lijkt het alsof mensen ineens extraverter worden.”

Altijd introvert

„Ik ben altijd introvert geweest, zo ben ik geboren”, zegt Pan. Ze is auteur van het onlangs volgende week te verschijnen boek Sorry dat ik te laat ben, maar ik wilde niet komen, waarin ze schrijft over haar ervaringen als introvert met een extraverte levensstijl. Door dit experiment leerde ze veel. „ Ik nam bijvoorbeeld improvisatielessen en speelde live theater met mensen die ik niet kende. Ik had nooit gedacht dat ik dat leuk zou vinden. Dat zijn dingen die je écht moet proberen om erachter te komen of je dat leuk vindt.”

Het onderzoeken van je eigen behoeften, daar is Franssen het mee eens. „We zijn geneigd om ons aan te passen aan onze omgeving. Dat betekent niet dat het bij je eigen behoeftes past. Door je te verdiepen en dingen te proberen kom je erachter wat wel en niet bij je past. Daardoor kun je betere keuzes maken.”

Maatschappij voor extraverten

Beide vrouwen zien wel dat de maatschappij over het algemeen meer ingericht is op extraverte mensen. Pan: „Iedereen kent introverte mensen, maar ze verstoppen het vaak. Grote kans dat je het dus niet weet van mensen, omdat ze doen alsof ze extravert zijn. De moderne maatschappij is nou eenmaal meer ingericht op extraverte mensen. Het is niet eerlijk, maar als extravert op de werkvloer word je gezien en krijg je bijvoorbeeld sneller promoties.” Ook zijn kantoren niet altijd ideaal. „Kantoortuinen kunnen echt moeilijk zijn als introvert. Sommige mensen voelen de noodzaak om alleen te werken en hebben moeite met al die drukte om zich heen.” De tip van Franssen is: „Als je dat weet van jezelf, kun je aangeven dat dit niet voor je werkt en met je werkgever op zoek naar een oplossing.”

Meer ja zeggen

Een aanrader om af en toe wat meer ja te zeggen, vindt Pan het wel. „Ik heb veel interessante mensen ontmoet. In de Eurostar van Londen naar Parijs raakte ik aan de praat met een man in de zeventig. We zijn nog steeds penvrienden, hij in Parijs en ik in Londen.” Wel wil ze meegeven dat mensen niet moéten veranderen, maar dat het mogelijk is[AdB1] als je dat zou willen. „ Soms zeggen mensen dat je jezelf niet moet veranderen, maar ik vind dat een holle frase. Ik deed dingen die ik nooit deed en vond het leuk”, zegt ze enthousiast.

Altijd eerlijk

„Nog steeds ben ik eerlijk tegen mezelf, daarnaast heb ik een ander aspect van mezelf gevonden”, vervolgt Pan. „Nieuwe ervaringen opgedaan, daar is niks mis mee. We kunnen altijd groeien en veranderen, onszelf vormen. Hoe bevrijdend is dat? Ik hoef niet altijd dezelfde persoon te zijn als ik dat niet wil.” Franssen wil nog wel benadrukken dat verandering niet hoeft. „Aan je zelfvertrouwen kun je als introvert werken. Dan treden mensen vanzelf meer naar buiten en spreken ze zich uit. In je plek innemen, daarin kun je iets veranderen. Daar moet je wel behoefte aan hebben en jezelf de ruimte in geven. Ga op zoek naar je eigen behoeftes en probeer er rekening mee te houden. Je hoeft echt niet alles leuk te vinden.”

Introvert of extravert?

Introverte mensen hebben over het algemeen meer behoefte aan tijd alleen, concentreren zich beter als ze afgezonderd zijn, houden niet van small talk maar wel van diepgravende gesprekken.

Extraverten zijn juist gek op omgeven worden door anderen, nemen meer risico’s, staan graag in het middelpunt, zijn luidruchtiger en enthousiast. Hersenscans laten zien dat er meer dopamine vrijkomt bij prikkels dan bij introverte mensen.

Ook heb je nog ambivert: je bent wel extravert maar hebt net als een introvert meer tijd nodig om op te laden en nieuwe prikkels op te zoeken. Alledrie de eigenschappen zijn voornamelijk aangeboren.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
De introverte Jessica leefde een jaar als extravert
Sluiten