Metro
Metro Lifestyle 26 mei 2019 / 19:59 uur

‘Happy single’ nu wetenschappelijk onderbouwd

Ben je vrouw en bestempel je jezelf als ‘happy single’? Dan klopt dat ook nog. Vrouwen zonder huwelijk en kinderen zijn namelijk gelukkiger dan de rest van de bevolking.

Waar de term ‘happy single’ vaak impliceert dat iemand eigenlijk ongelukkig is zonder partner, blijkt de wetenschap anders te laten zien. Paul Dolan is professor in gedragswetenschappen en onderzocht aan de London School of Economics wat ons gelukkig maakt. De traditionele normen als trouwen en kinderen krijgen blijken daar debet aan te zijn.

Huwelijk maakt ook gelukkig

Het betekent overigens niet dat het huwelijk ons ongelukkig maakt. „Getrouwde mensen zijn gelukkiger dan andere subgroepen van onze bevolking”, vertelt hij tegen The Guardian. „Maar alleen als hun partner in de kamer is. Als die er niet is, zijn ze fucking ongelukkig.”

Vooral voor vrouwen kan het huwelijk nadelig zijn. Getrouwde mannen nemen over het algemeen minder risico’s, verdienen meer en leven langer. Vrouwen – vooral van middelbare leeftijd – hebben meer kans op fysieke problemen en mentale aandoeningen dan single vrouwen. De getrouwde vrouw sterft ook eerder, claimt Dolan.

Druk om te trouwen

Hij ziet ook dat vrouwen van middelbare leeftijd vaak druk voelen om een partner te vinden, het sociale stigma op alleen zijn als vrouw maakt ze ongelukkig. Vaker zijn ze wél gewoon gelukkig. „Je ziet vaak dat alleenstaande vrouwen van 40 die geen kinderen hebben gehad, te horen krijgen dat het jammer is dat ze geen kinderen hebben gekregen. ‘Misschien ontmoet ze de ware en verandert dat’, zeggen mensen dan. Nee, misschien komt ze de verkeerde tegen en verandert alles. Misschien komt ze wel iemand tegen die haar ongelukkig maakt."

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘Happy single’ nu wetenschappelijk onderbouwd
Sluiten