Erik Jonk
Erik Jonk Lifestyle 29 apr 2019
Leestijd: 3 minuten

Almere Poort: Slippers aan en het strand op

In een serie besteedt Metro aandacht aan het ruim 40 jaar jonge Almere. Deze keer: heerlijk wonen in het jongste stadsdeel, Almere Poort.

Wie vertelt in Almere te gaan wonen, krijgt nog weleens een verbaasde blik. ‘Huh, wonen in Almere?’ Een nogal achterhaald idee natuurlijk in een nu 40 jaar jonge stad met ruim 200.000 inwoners. Zovelen wonen er heerlijk. Wat er op dit moment uit springt is de jongste telg, stadsdeel Almere Poort.

Sinds 2005 verrees aan de rand van het IJmeer een divers woningaanbod van koop en huur in alle prijsklassen en kavels om zelf te bouwen. Inmiddels mogen al veel meer dan 10.000 mensen zich een ‘Poorter’ noemen. De naam ontstond overigens omdat, vooral vanuit de hoofdstad gezien, dit deel de toegang tot Almere en Flevoland moest worden. Blikvangers zijn de grote topsporthal nabij het trein- en busstation en natuurlijk… het strand.

Kwart eeuw Almeerse

Wat maakt Almere Poort zo leuk en aantrekkelijk? Metro vroeg het Patricia, die er bijna twee jaar geleden met haar gezin neerstreek. Eén dochter woont nog thuis, de andere dochter is inmiddels gaan samenwonen. Patricia is al meer dan een kwart eeuw Almeerse en had eerder koopwoningen in de Muziekwijk en de Filmwijk.

„Ik ben van oorsprong Amsterdamse”, vertelt ze met een tongval die haar afkomst nog altijd direct verraadt. „25 jaar geleden was een huis kopen in de hoofdstad al te duur. Amsterdammers vertrokken naar Purmerend en Almere, wij kozen voor het laatste. Veel familieleden en vrienden woonden al in Almere. Daarom besloten wij tot het kopen van een huis in deze groeistad.”

Na 23 jaar Almere was er plotseling een gevoel: misschien toch maar terug naar Amsterdam? Koopwoningen die in een voormalig ING-gebouw werden gebouwd zouden voor zo’n 3 ton van de hand gaan, maar het werd uiteindelijk het dubbele. Het gevoel verdween toen Almere Poort in beeld kwam. „We gingen van koop naar huur, maar de kans op het appartement met schitterend uitzicht op het IJmeer konden we echt niet laten liggen.”

Almere Poort: Slippers aan en het strand op
Beach Grill Steel Greek. / Maarten Feenstra

Een luxe

Spijt heeft Patricia van die beslissing absoluut niet. „In de zomer voelt het alsof ik op vakantie ben. Slippertjes aan, het strand op en dat in één minuut! Op en in de buurt van het strand zijn leuke tentjes. Ik noem dat een luxe. Vooral Steel Creek is een toptent, dan waan je je op Ibiza. Heel Almere hoopt dat die zaak kan blijven bestaan.”

Verder ervaart zij in Almere Poort veel voordelen. „Alleen het feit al dat je in een kwartier in Amsterdam kunt zijn. De brug over en gaan… En heb je geen auto dan is het trein- en busverkeer prima geregeld. Je kunt alle kanten op.” Patricia vindt Almere als geheel ook fijn. „Je hebt er alles. Als voormalig Amsterdamse mis ik natuurlijk een oude binnenstad, maar ach. Alles in de stad ziet er netjes uit en als ik een dorps sfeertje zoek, dan kan ik in Almere Haven terecht.”

Alles bij de hand

Zal Patricia ooit nog vertrekken uit Almere, zeker nu een droomplekje gevonden is? „Zeg nooit nooit. Maar nee, ik denk het eigenlijk niet. 25 jaar geleden had ik dat niet meteen gedacht. Almere Poort betekent voor mij nu een rustige omgeving waarbij alles in de buurt en bij de hand is. Bovendien is er veel te doen.” Zelf loopt zij hard en fietst zij in de omgeving. „En ik bezoek graag het Vis à Vis Buitentheater bij het strand.”

Almere Poort: Slippers aan en het strand op
Restaurant De Rode Haring van Vis à Vis. / Pieter Pennings

Ze geeft het toe, ze voelt zich wel Almeerse. „Ja, toch wel. Het Amsterdamse gaat er nooit helemaal uit, ik blijf er twee, drie keer in de maand graag komen. Maar verder ben ik gewoon een Almeerse.” Frappant is de gedachte van de jongere generatie. Patricia: „Mijn dochter woont nu met haar vriend in Almere. Ze gingen in de stad ook vaak stappen. Grappig hoe zoiets werkt, want de jeugd van Almere wil er nooit meer weg.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.