Lisa Vermeij
Lisa Vermeij Lifestyle 6 feb 2019
Leestijd: 4 minuten

Vintage Vastgoed 3: van gasfabriek naar tv-studio

Slapen in een oude gevangenis of ziekenhuis, naar de film in een oude tramremise, wonen in een voormalig Philips-fabriek of naar een concert in een oude kerk. Steeds vaker zie je dat oude gebouwen worden getransformeerd tot een hotel, restaurant, huis of kantoorruimte. In deze serie zetten we de leukste en meest bijzondere vintage vastgoed plekken voor je op een rij. Deze week zoomen we in op fabrieken.

De Philips Fabriek in Eindhoven, de Verkadefabriek in ‘s-Hertogenbosch, de Puddingfabriek in Groningen, de voormalige CSM fabriek in Halfweg of de voormalige gasfabriek in Amsterdam waar nu het tv-programma De Wereld Draait Door wordt opgenomen. Oude fabrieken worden geregeld getransformeerd tot bedrijven of evenemententerrein, restaurant, trouwlocatie of woonruimte.

Grote productiehal

Het meest kenmerkende van oude fabriek is de grote productiehal. Hierdoor heeft een oude fabriek veel meer ruimte dan andere panden. Doordat oude fabrieken zo groot zijn hebben ze qua herbestemming veel mogelijkheden. ,,Het voordeel is dat de lichtinval in fabrieken vaak goed is. Het nadeel is dat het vaak koud is in van die grote fabriekshallen,” zegt Carolien Ligtenberg, van Bureau Zwirt, architect en gespecialiseerd in transformatie van gebouwen en ‘vintage-vastgoed’.

,,Kijk bijvoorbeeld naar Philips. Het bedrijf zorgde voor de werknemers en heeft zelfs een voetbalclub opgericht. Veel mensen voelen verbintenis met die fabriek. Het fabrieksterrein was een sociaal hart voor heel Eindhoven,” laat architect Carolien weten. Zonder Philips was Eindhoven nu misschien nog altijd een verzameling van een paar kleine dorpjes. Door de grote werkgelegenheid die het bedrijf schiep, maakte Philips het kleine dorp Eindhoven groot. Het bedrijf is inmiddels vertrokken naar Amsterdam, maar het voormalig industrieterrein Strijp-S komt opnieuw tot leven als nieuwe wijk waar vanaf 2000 woningen en bedrijven uit de creatieve sector zijn gevestigd.

Oude Philips fabrieksterrein. Foto: ANP

Bereikbaarheid

Oude fabrieken bevinden zich vaak in het centrum en dat zorgt er voor de fabrieken vaak goed bereikbaar zijn. ,,Fabrieken moesten goed en snel bereikbaar zijn voor de werknemers maar ook om logistieke redenen. Je ziet dat fabrieken vaak in de buurt van een snelweg of station zijn gebouwd of andersom dat een snelweg of treinstation gebouwd werd bij een grote fabriek,” vertelt Carolien. Hierdoor zijn ook nu de fabrieken nog goed bereikbaar en lenen ze zich goed voor een kantoor, woonruimte, tentoonstellingen of andere events.

Westergasfabriek = Cultuurpark met tv-studio’s, bioscoop en horeca gelegenheden, Amsterdam

De Westergasfabriek kent een lange geschiedenis. Eind 19e eeuw werd de steenkool gasfabriek gebouwd in Amsterdam West. In 1967 werd de gasproductie van de gasfabriek gestaakt. Na de sluiting bleef er een zwaar vervuild terrein achter en het was lastig om daar een nieuwe bestemming voor te vinden. Vanaf 1992 werden de gebouwen tijdelijk gebruikt voor creatieve en culturele activiteiten. Inmiddels is het terrein de place to be voor festivals en feesten als Milkshake en Awakenings en zijn er verschillende kantoren, horecagelegenheden en een bioscoop (Het Ketelhuis) te vinden op de plek van de voormalige gasfabriek. Het bekende tv-programma De Wereld Draait Door van BNNVARA wordt uitgezonden vanuit studio Zuiveringshal Oost op het Cultuurpark Westergasfabriek.

Westergasfabriek Foto: ANP
In de voormalige gasfabriek in Amsterdam wordt nu oa De Wereld Draait Door uitgezonden. Foto: ANP

De Puddingfabriek – Bedrijfsverzamelpand en trouwlocatie, Groningen

Lange tijd rolde de puddinkjes over de lopende band in de De Puddingfabriek in Groningen, inmiddels is het een plek waar ondernemers samenkomen, events worden gehouden en waar stellen elkaar zelfs het ja-woord kunnen geven. De voormalige fabriek werd in 1931 gebouwd en het unieke pand wordt sinds 2000 behuisd door creatieve ondernemers. In het pand zijn ongeveer dertig kleinere bedrijven en zelfstandige ondernemers gevestigd, die zich bezighouden met media, ICT en architectuur. Ook is de oude toetjes-fabriek in te zetten voor diners, feesten of huwelijksceremonies.

Puddingfabriek in Groningen,
De Puddingfabriek als Trouwlocatie. Foto:

Verkadefabriek = Culturele ontmoetingsplek, Den Bosch

Ooit werden hier duizenden koekjes gebakken, tegenwoordig is De Verkadefabriek dé culturele ontmoetingsplek van Den Bosch. In 1929 werd de fabriek verkocht en sindsdien werden er op grote schaal Verkade-koekjes gemaakt. Dit proces duurde tot 1993, daarna verhuisde de productie naar Zaandam. Na vele jaren leegstand besloot de gemeente begin 2002 de fabriek om te bouwen tot een centrum voor theater en film. Jaarlijks worden er zo’n 6.000 verschillende activiteiten georganiseerd op het gebied van film, dans, theater, cabaret en eten en drinken.

Verkadefabriek in Den Bosch. Foto: Angeline Swinkels
Verkadefabriek in Den Bosch. Foto: Angeline Swinkels

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.