Kasper Hermans
Kasper Hermans Lifestyle 17 jan 2019
Leestijd: 4 minuten

#voetbaldoelen van onze kampioen van de eDivisie

De Oranje-voetbalvrouwen hopen dit jaar op de wereldtitel. PSV jaagt op het landskampioenschap, Ajax droomt van de Champions League en Feyenoord wil ‘die beker’ weer veroveren. Elke amateurvoetballer heeft z’n doel, miljoenen supporters hun verwachtingen voor dit jaar. Metro zocht samen met kledingmerk Bristol een heel andere voetballer op over zijn #personalgoal2019: eSporter en landskampioen Dani Visser.

De Graafschap kampioen

‘De Graafschap is landskampioen.’ Het is een zin waar ze in Doetinchem zelden over durven dromen, maar de voorbije weken is hij ongetwijfeld toch meer dan eens uitgesproken op stadion De Vijverberg. De 17-jarige Dani Visser kroonde zich eind 2018 namens de club tot de winnaar van de eDivisie.

„Ik denk inderdaad niet dat ze dat hier heel vaak kunnen zeggen”, meldt de kersverse Nederlands kampioen FIFA 19 op de Playstation. Visser werd via de FIFA-voetbalacademie Team Gullit bij De Graafschap geplaatst. Een club die op het niet-digitale gras wekelijks strijdt om vooral in de Eredivisie te blijven, iets wat iedereen aan het begin van het seizoen had kunnen voorspellen.

Rugnummer 54

„Daarom was ik ook verrast, toen ik hier kwam, over hoe professioneel de club het aanpakt”, zegt Visser. ,,Ik dacht een promovendus naar de Eredivisie, die zullen zich vooral daarop willen focussen. Meedoen aan de eDivisie is voor De Graafschap nieuw, dus ze zullen zich er misschien niet erg mee bezig houden. We kregen echter direct een eSport-box in het stadion en een shirt met mijn eigen rugnummer: 54.”

Al vrij snel bleek dat Visser het op de Playstation een stuk beter deed, dan de club. Hij versloeg de nummer twee van de wereld (Stefano Pinna van PSV) met 3-0 en pakte met die uitslag de titel. „Het was eigenlijk de bedoeling om dit jaar te kijken hoe ik ermee om zou gaan. Met de druk. Met dat er continu hele grote camera’s om je heen staan die in je ogen branden. Gelukkig lukt het mij vrij goed om mij daarvan af te sluiten. Ik speel eigenlijk altijd met muziek op mijn koptelefoon. Wat daar dan in staat? Echt van alles, van Amerikaanse hiphop tot rock.”

#voetbaldoelen van onze kampioen van de eDivisie
Dani Visser. / Foto: eDivisie

Niet fulltime bezig

Behalve dat alles voor Visser nieuw is, is hij nog geen fulltime eSporter. „Jongens als Stefano en Dani (Hagebeuk van Ajax, red.) doen dit professioneel. Voor mij is dit een bijbaan. Ik zit gewoon in 5 havo en heb doordeweeks soms niet eens tijd om te trainen.”

Ondanks zijn landstitel, beschouwt hij zichzelf niet als de betere speler. „Stefano en Dani hebben zich al op internationale toernooien bewezen. Ik heb nu laten zien dat ik een heel hoog niveau kan halen, maar hun ondergrens ligt nog stukken hoger. Dat is een van de dingen waar Team Gullit met mij aan werkt om te zorgen dat ik constant zo goed ben.” Of Visser zijn ondergrens richting dat niveau kan tillen, moet deze zomer blijken. Dan treedt hij aan voor de play-offs van het WK.

Eerst havo halen

Het WK is echter niet zijn grootste doel voor 2019. „Het allerbelangrijkste is om dit jaar mijn eindexamen havo te halen. Naar de play-offs van het WK ga ik vooral om te leren. Daar kom ik óók tegenover jongens te staan die zich kwalificeren door er duizenden euro’s tegenaan te gooien in FIFA Ultimate Team. Verder is er de finale van de eDivisie (waarin hij het opneemt tegen de kampioen op de Xbox, red.) en hoop ik mij te kwalificeren voor een aantal internationale toernooien.”

Daar blijft het overigens niet bij, wat betreft Visser zijn voetbaldoelen. „Ik voetbal zelf bij SC Emmeloord in de junioren A1. We zijn afgelopen seizoen gepromoveerd naar de hoofdklasse en het was vooraf al een hele prestatie als we ons zouden handhaven. We staan nu achtste van de twaalf, dat is boven verwachting.”

Bij Emmeloord staat hij linksbuiten. Een lekker aanvallende rol, waarin er ruimte is voor trucjes. Maar dat zie je op zijn digitale voetbalveld niet terug. „Ik speel redelijk verdedigend en heel geduldig. Het is veel afwachten, totdat er een gaatje ontstaat. Trucjes doe ik bijna niet. Als dat fout gaat, wordt het op dit niveau bijna direct afgestraft.”

In samenwerking met Bristol

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.