Merel Driessen
Merel Driessen Lifestyle 17 jan 2019

#sportiefophetwerk: Wat mag je nou aan?

In een reeks speciale Metro-verhalen over het thema #personalgoal2019 heb je heel wat sportieve kleding voorbij kunnen zien komen. We zien die kleding, verkrijgbaar bij Bristol, echter niet alleen op het sportveld en in de sportzaal, maar (bijna) net zo vaak in het dagelijks leven. Misschien is jouw #personalgoal2019 wel ‘er wat sportiever bijlopen’. Daarom sluiten we af met de vraag: kun je die sportieve kleding eigenlijk aan naar je werk? En wat biedt 2019 nog meer op ‘werkkledinggebied’?

Leuk voor op straat

Al kijkend naar de mode op straat, lijkt het af en toe alsof we in de sportschool lopen. Joggingbroeken en grote, grove witte sneakers kenmerken de mode voor de twintigers. Leuk voor op straat, maar kan deze sportieve look ook op je werk? Stijlcoach Yolande Avé geeft advies.

#sportiefophetwerk: Wat mag je nou aan?
Yolande Avé.

„Sportieve kleding is een beeld dat kenmerkend is voor de jaren tien van deze eeuw”, vertelt Yolande. „Langzaamaan zijn de joggingbroeken, sweaters en sneakers standaardonderdeel van onze gaderobe geworden.” Ze legt uit dat ieder decennium zo zijn eigen look heeft. Tien jaar geleden konden we ons deze sportieve look nog niet voorstellen. We liepen er alleen zo bij in de sportschool. „Eerst waren er de sneakers, die draagt nu bijna iedereen. Daarna kwam de joggingbroek, maar op zo’n manier dat je ‘m bijna niet herkent. Het lijkt vaak meer op een pantalon. Daardoor kan je het goed combineren met chique kleding.”

Toffe look, maar jong

De grove witte sneakers en de joggingbroeken (met witte streep) zijn de meest uitgesproken versie van deze trend, vindt Yolande. „Je gaat steeds een stapje verder in wat je normaal vindt. Denk aan de fancy hardloop- of yogabroeken, maar dan met een printje of een transparant stukje. Het is bijna normale kleding geworden.” Maar ze adviseert niet iedereen deze uitgesproken variant te dragen. „Het is echt een toffe look, maar vrij jong. Kijk dus goed of het bij je past. De Adidasbroeken-trend bijvoorbeeld heb ik vroeger al een keer meegemaakt. Die laat ik persoonlijk dus aan mij voorbijgaan.”

Of die sportieve look ook op je werk kan, hangt ervan af hoe je ‘m draagt. De uitgesproken versie kan vooral in de creatieve sector, denkt ze. Yolande adviseert je verstand te gebruiken en goed om je heen te kijken naar wat je collega’s dragen. „Wees je bewust van de eerste indruk die je maakt met je kleding. Als je op kantoor bent representeer je niet alleen jezelf, maar ook je bedrijf.”

Oude kleding: nee

Dat betekent niet dat je per se in een kokerrok en strak overhemd moet lopen. Het kan ook casual, maar er is volgens de stijlcoach een verschil tussen modieus casual en oude kleding. „Oude kleding komt nogal ongeïnteresseerd over. Als je bijvoorbeeld een trui met gaten aan hebt, communiceer je ook eigenlijk dat het je niet boeit hoe je overkomt. Het gaat dus niet om of iets in of uit de mode is, maar om de staat waar een kledingstuk zich in bevindt.” Yolande adviseert om wel altijd dicht bij jezelf te blijven. „Een kledingstuk vertelt jouw verhaal, dus dat moet wel kloppen.”

Volgens de stijlcoach is het maar de vraag of we de sportswear nog veel gaan zien de komende jaren. Ze denkt dat we wel erg vercasuald zijn de afgelopen jaren en dat we nu op een kantelpunt zijn beland. „Het pak is een comeback aan het maken. Dat is dan niet per se het geijkte zwarte jasje met zwarte pantalon, maar juist in een print of felle kleur. En dan wel met een sweater eronder.”

#sportiefophetwerk: Wat mag je nou aan?

Palazzopants terug

In dit nieuwe jaar gaan we een mix van sportief en classy zien, aldus Yolande. Een goed voorbeeld daarvan is de palazzopants. „Die broek is helemaal terug van weggeweest. Hij is hoog in de taille en heeft wijde pijpen. Daardoor zit ‘ie erg comfortabel, maar lijkt ‘ie ook heel classy. Je kan ‘m altijd dragen.”

De kleding wordt meer sophisticated, vertelt de stijlcoach. „De kleding bestaat uit fijnere stoffen en is wat formeler, maar niet op zo’n conservatieve manier als het ooit was. Het is niet meer een zwart pak dat standaard gecombineerd is met een overhemd. Er zit juist een mooi shirt of sweater onder. En ook niet per se pumps eronder, maar juist kekke laarsjes. Of toch weer die sneaker.”

De stijlcoach

Sinds 2013 werkt Yolande Avé (37) als stijlcoach. Ze helpt voornamelijk vrouwen bij het uitkiezen van hun kleding en ontwikkelt met hen een persoonlijke stijl. Volgens Yolande onderschatten mensen vaak hoe belangrijk het is dat je je goed voelt in je eigen kleding en wat het over je persoonlijkheid zegt. Je draagt het namelijk iedere dag. „Het gaat niet om welk shirt bij welke broek past, maar om welke broek bij jou past en waarin jij je on top of the world voelt.”

In samenwerking met Bristol

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
#sportiefophetwerk: Wat mag je nou aan?
Sluiten