Lisa Vermeij
Lisa Vermeij Lifestyle 17 jan 2019
Leestijd: 6 minuten

#hollenmetdiehap: Nu ga ik écht hardlopen

„In januari begin ik echt met drie keer per week hardlopen”, zei ik in december tegen mezelf. Het is half januari en ik heb mezelf in totaal twee keer van de bank kunnen slepen om te gaan hardlopen. Hoogste tijd om de hulp van hardloopprofessionals Klaas Boomsma en Laura Brijde in te schakelen. Waar moet je op letten als je net begint met hardlopen en hoe blijf ik gemotiveerd?

Met hardlopen heb ik een haat/liefde-verhouding. Als ik eenmaal ga lopen dan is het heerlijk, maar met de koude en donkere winterdagen vind ik het toch een stuk lastiger om energie te vinden om te gaan hardlopen. Als ik door de Instagramaccounts van schrijver en hardloopcoach Klaas Boomsma en blogger & runner Laura Brijde scroll, zie ik de ene na de andere inspirerende hardloopfoto. Hoe doen ze dat toch? Ze hebben allebei meerdere marathons gelopen, maar als ik ze spreek blijkt dat ook zij soms geen zin hebben. Gelukkig hebben de twee genoeg tips waardoor je het hardlopen vol kunt houden.

#hollenmetdiehap: Nu ga ik écht hardlopen
Klaas Boomsma.

Ren voor je Leven

Klaas Boomsma (44) concludeerde aan de vooravond van zijn 37e verjaardag dat zijn leven mislukt was. Hij was verslaafd aan drank en drugs, zijn relatie was stukgelopen en hij zat in een verslavingskliniek in Zuid-Afrika. Inmiddels is hij al jaren clean, heeft hij meerdere marathons gelopen, geeft hij trainingen als hardloopcoach en schreef hij het boek Ren voor je Leven over wat hardlopen met jou kan doen.

Laura Brijde (23) is in 2012 begonnen met hardlopen, nadat ze zo’n beetje alle sporten had geprobeerd. „Van ballet, turnen, paardrijden tot voetbal. Ik vond niets leuk en was nergens goed in. Totdat mijn vader zei: ga nou eens mee rennen. Hij loopt al hard sinds zijn 18e.” Laura begon heel rustig met langzaam joggen, drie kilometer werd een halve marathon en intussen is ze twee hele marathons verder.”

Geen verplichtingen, veel plezier

Wat zij zo leuk vinden aan hardlopen? „Je hebt het zelf in de hand. Je kan het doen wanneer je maar wilt en waar je maar wilt. Je hebt geen verplichtingen, maar wel veel plezier”, zegt de actieve Laura als ik haar spreek. Voor Klaas heeft hardlopen een therapeutische werking: „Als je de hele dag prikkels krijgt en binnen achter een scherm zit, dan is het heel fijn om even buiten te zijn en te ontprikkelen. Tijdens het hardlopen zit ik even in een andere wereld. Het is een soort resetknop van de dagelijkse drukte. Na een run heb je altijd energie.” Hardlopen werkt bij Laura niet alleen goed voor haar lichaam, maar ook op haar mentale gestel. „Het is bijna een vorm van meditatie voor mij. Ook al ben ik bloedchagrijnig, na een run ben ik altijd vrolijk. Mijn vriend zegt weleens voor de grap: ga maar even hardlopen, ik word gek van je.”

#hollenmetdiehap: Nu ga ik écht hardlopen
Laura Brijde.

Meerdere wetenschappelijke onderzoeken hebben bewezen dat je van hardlopen gelukkiger kunt worden. Tijdens het rennen komt er endorfine vrij. Endorfine is een neurotransmitter en daarmee een boodschapper van je hersenen. Het is betrokken bij ons beloningssysteem. Het wordt ook wel gezien als een natuurlijke feelgood-drug. Maar hoe kom ik aan dat gelukzalige euforische gevoel?

Loop niet te hard van stapel

„Je kan wel als een gek gelijk heel snel 200 meter gaan sprinten, maar waarschijnlijk heb je dan direct een negatieve ervaring met lopen”, zegt Klaas. Hoe je wel moet beginnen? Begin met twee minuten hardlopen, een stukje wandelen en dan weer twee minuten lopen. Op een gegeven moment ga je die tussenminuut schrappen en kan je twee keer een kwartier rennen. Het ideale tempo? „Zorg ervoor dat je tijdens het rennen nog kan blijven praten, dan heb je je ademhaling onder controle.”

Maak een agenda-item van hardlopen

„Het gaat erom hoe serieus je jezelf neemt. Als je elke week drie keer wilt hardlopen, dan moet je die afspraken inplannen. Dat is beter dan dat je je bedenkt of je zondag wat tijd over heb en dan nog even gaat rennen. Grote kans dat het dan niet lukt”, geeft Klaas als advies.

Houd je progressie bij

Nike heeft een handige app, de Nike Run Club waarmee je kunt bijhouden hoeveel je hebt gelopen. Aan het einde van een run krijg je applaus en als je een week niet hebt gelopen krijg je een melding. ,aura: „Voor mij is social media ook een stok achter de deur. Als ik op social media een foto heb geplaatst dat ik ga rennen, dan voel ik altijd een soort verplichting om te gaan. En als ik soms zelf geen zin heb, dan kijk ik even op accounts van andere hardlopers. Dan krijg ik vanzelf zin. Of ik ga op YouTube filmpjes kijken.”

Schrijf je in voor wedstrijden

Je hoeft niet gelijk een marathon te rennen, er zijn genoeg hardloopevents waarbij je 5 kilometer kunt hardlopen. Tip van Klaas: „Als je je inschrijft voor een wedstrijd, dan heb je een stok achter de deur. Schrijf je samen met iemand in, dan maak je van het hardlopen gelijk een sociale activiteit.” Handig, vanaf nu vraag ik al mijn vrienden gewoon of ze mee gaan hardlopen in plaats van een avondje uit.

#hollenmetdiehap: Nu ga ik écht hardlopen

Kies kleding waar je blij van wordt

Waar moet je op letten als je hardloop kleding koopt? „Kies in het begin voor een zwarte broek, die past overal bij. Het liefst een broek met een touwtje zodat hij niet van je billen zakt. Het is handig als je broek een zakje heeft zodat je je sleutel ergens kan opbergen. Geen zak? Knoop je sleutel dan aan je veters”, laat Laura weten. „Hardloopkleding moet natuurlijk lekker zitten, maar het is ook belangrijk dat je kleding koopt waarbij je zin hebt om het aan te trekken. Trakteer jezelf op een paar mooie hardloop-outfits, dat is dan gelijk een extra motivatie om de deur uit te gaan”, vult Klaas aan. Kledingwinkel Bristol heeft een breed assortiment hardloopkleding.

„De perfecte hardloopschoenen bestaan niet, want elke voet is anders en iedereen heeft een andere manier van lopen”, zegt Laura. Volgens Klaas zijn er allerlei winkels die beweren perfecte filmpjes te maken van je voetlanding, maar de mensen in gemiddelde schoenenwinkels zijn er helemaal niet voor opgeleid. „Dan kun je beter naar een gespecialiseerd voetcentrum gaan. Vraag in de winkel altijd of je een stukje mag rennen.”

Niet teveel nadenken

Er zijn altijd wel smoesjes te bedenken om niet te gaan, maar uiteindelijk ben je dan maar alleen teleurgesteld in jezelf, omdat je niet bent gegaan. Klaas: „Zorg voor rituelen, leg je kleding van tevoren al klaar, kies een leuke route uit en maak een playlist met je lievelingsnummers. Het is even doorbijten, maar daarna voel je je altijd beter.”

In samenwerking met Bristol

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.