Lisa Vermeij
Lisa Vermeij Lifestyle 29 dec 2018 / 07:00 uur

Zo maak je goede voornemens leuk

Inspiratie nodig voor goede voornemens? Minder snoepen, stoppen met roken, beginnen met sparen, meer sporten: de standaard goede voornemens kennen we nu wel. Zijn er eigenlijk ook leuke goede voornemens?

Didie Schackman is communicatiewetenschapper en werkte onder meer voor het Radboud UMC Centrum voor Mindfulness en legt uit dat goede voornemens heus wel leuk kunnen zijn. ,,Voornemens worden pas echt leuk als je jezelf uitdaagt en iets weggeeft. Echte leuke voornemens leiden tot een positieve ontwikkeling voor jezelf en de mensen met wie je graag samen bent."

Doe iets voor een ander

Vaak gaan voornemens over onszelf. Maar begin dit nieuwe jaar eens met een voornemen waarbij je iemand anders helpt. Bijvoorbeeld: dit jaar ga ik vaker een praatje maken met de eenzame buurvrouw. Of komend jaar ga ik het huis van mijn ouders of opa en oma schoonmaken.

Draai het om

Bij goede voornemens kijken we vaak vooral naar onszelf, maar draai het eens om. Als je wil dat je partner wat vaker luistert, je collega’s aardiger tegen je zijn of je vrienden jou regelmatig opzoeken, neem je je dit nieuwjaar voor om zélf te doen wat je van een ander verlangt. Dus jij gaat beter luisteren, jij wordt een ontzettend leuke collega en jawel, jij bent degene die jouw vrienden spontaan bezoekt. Het zal je verbazen wat het effect is als jij de eerste stap zet…

Appen met aandacht

Neem je voor om aandacht te hebben voor wat je appt. Beperk het aantal app groepen en appjes tot een haalbaar minimum. Wees kritisch op je inhoud en app om samen iets te bereiken. Dat eindeloze gechat bewaar je voor de momenten dat je elkaar echt ziet. Hetzelfde geldt voor social media. Soms is het veel leuker om iets in het echt te vertellen.

Minder is meer

Dit jaar neem je genoegen met minder. Iedere maand breng je een apparaat, meubelstuk, gadget of kledingstuk naar de kringloop. Zónder dat je er iets voor terug koopt. Ontdek hoe fijn het is minder spullen te hebben en tegelijkertijd iets weg te geven aan een ander.

Kwaliteit en geen kwantiteit

Maak van je leven online weer iets onvergetelijks. Dit jaar stop je met foto’s om te laten zien waar je bent, wat je doet of met wie je op stap bent. Je maakt alleen nog foto’s van momenten die onvergetelijk zijn en vooral niet alledaags. En je post alleen nog berichten die inspireren en enthousiasmeren. Maak weer eens een ouderwets fotoalbum of stuur een kaartje aan mensen die je dierbaar zijn.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Zo maak je goede voornemens leuk
Sluiten