Erik Jonk
Erik Jonk | LinkedIn Lifestyle 18 dec 2018 / 09:41 uur

Wat is off-price winkelen precies?

Helemaal ingeburgerd is off-price winkelen in Nederland nog niet, maar inmiddels zijn er van off-priceretailer TK Maxx tien zaken waar je je slag kunt slaan. Maar wat is het nou precies?

TK Maxx was de eerste keten die het off-pricewinkelconcept naar Nederland heeft gehaald. Ons land is in het winkelconcept nog niet helemaal thuis, maar dat begint steeds meer op gang te komen. TK Maxx verkoopt onder meer kleding en artikelen voor in huis, maar doet dat – opmerkelijk in deze tijd – niét online. De naam bestaat in ons land nu zo’n drie jaar, maar veel Nederlanders kwamen de naam in het buitenland al tegen, waar de winkel met talloze vestigen echt een begrip is. Bijvoorbeeld in het Verenigd Koninkrijk, of de VS, waar de winkel bekend staat onder de naam TJ Maxx.

Wat is anders?

,,Wie nog niet off-price heeft geshopt, die mist wat”, zo vinden ze bij TK Maxx. Ongetwijfeld, maar waarom dan? Off-price is een retailmethode waarbij merkkleding en producten verkocht worden voor minder dan de adviesprijs, tot 60 procent welteverstaan. De prijsgeving is dus anders, maar ook het winkelen zelf verschilt van wat wij gewend zijn. Wanneer je bij een normale retailer binnenloopt, word je meestal verwelkomd door mooie paspoppen die je inspiratie geven en vervolgens hangt alles netjes op kleur en stijl. Als je met deze gedachte voor het eerst een off-pricewinkel als TK Maxx binnenloopt, is dat misschien even wennen.

Hoe doen ze dat?

Om off-price-artikelen te kunnen bieden, koopt TK Maxx slim in. Bijvoorbeeld annuleringen van een warenhuis, een merk dat te veel producten heeft geproduceerd of een goede deal met een leverancier die van zijn assortiment af wil. Daarnaast is er voor een bescheiden winkelaankleding gekozen, zonder franjes of luxe extra’s, om zo nog meer voordeel direct aan de klant te kunnen geven. Producten worden niet op stijl of kleur gepresenteerd, maar op soort product en maat. Bijvoorbeeld kleding, jassen, maat 40. Zo is het makkelijk shoppen in het gevarieerde assortiment van grote merken.

Wat is off-price winkelen precies?

Maar dat is toch gewoon outlet?

De vergelijking met een outlet wordt vaak gemaakt, maar dat is een off-price-winkel juist niet. Een outletwinkel verkoopt doorgaans artikelen van een enkele fabrikant of designer. TK Maxx koopt in bij duizenden fabrikanten en designers van over de hele wereld. En de inkopers doen dit ook nog eens het hele jaar door, waarmee de overgrote meerderheid van de producten, in tegenstelling tot wat mensen soms denken, gewoon van het huidige seizoen is. Dat betekent dus ook dat er doorlopend nieuwe producten binnenkomen en alles gaat direct de winkel in, er is geen magazijn. Er worden vaak ook maar kleine oplages van producten ingekocht, zodat er unieke koopjes te vinden zijn.

Doet TK Maxx ook nog eens aan uitverkoop?

Nee!

Waar vind ik TK Maxx?

In Eindhoven, Rotterdam (twee winkels), Den Haag, Groningen, Almere, Amsterdam (twee winkels), Heerlen en Zoetermeer.

TK Maxx-tips

• Wees er snel bij, want weg is weg (TK Maxx noemt het ‘schatzoeken’).

• Ga met een open mind naar binnen, je weet nooit wat je zult vinden.

• Winkel op maat, niet op stijl.

• Shop ook op de afdelingen als home, beauty of accessoires.

• Alle afdelingen in één keer shoppen hoeft niet. Kom gewoon wat vaker terug („er zijn altijd weer nieuwe pareltjes”).

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Wat is off-price winkelen precies?
Sluiten