Sarah Sitanala
Sarah Sitanala Lifestyle 12 okt 2018
Leestijd: 3 minuten

Je gezondheid bijhouden in een app: nuttig of niet?

Een groeiende hoeveelheid apps zorgen ervoor dat men tegenwoordig heel makkelijk en snel in de gaten kan houden hoeveel calorieën je binnenkrijgt en hoeveel stappen je zet. Komt dit gemak onze gezondheid ten goede, of werkt het juist averechts en bezorgt het niet halen van het juiste aantal stappen, of de juiste hoeveelheid calorieën voor stress?

Mensen die een strikt dieet volgen kunnen de druk voelen van het bepalen van de juiste resultaten. Zij zijn bang dat de app aan het einde van de dag geen goed nieuws brengt. Vorige maand schreven Amerikaanse onderzoekers in het vakblad Journal of Clinical Sleep Medicine dat slaapmeters slaapproblemen juist bevorderen.

Inzichten en kennis

Enige rondvraag leert dat er ook mensen zijn die juist baat hebben bij de apps. Zo vertelt de 60-jarige Irma Waarhuijs Gijsbers dat ze met behulp van de Fitbit app 23 kilo is afgevallen. Ze vervolgt dat ze na een hartinfarct het belang inzag van een gezonde levensstijl. De app helpt daarbij. „Met de app kan ik alles makkelijk bijhouden. Mijn gewicht, mijn hartritme, dat is voor mij heel belangrijk.”

Waarhuijs Gijsbers geeft aan dat ze geen druk voelt om bepaalde resultaten te halen. Toch zegt ze dat ze niet op tegenvallende resultaten zit te wachten „ Als ik zie dat mijn hartslag hoog is en ik niet genoeg stappen heb gezet dan levert mij dit stress op omdat ik een hartinfarct heb gehad. Ik wil iedere dag minstens 6000 stappen zetten, minder is in mijn ogen teleurstellend.”

Ook de 48-jarige Claudia Vesters gebruikte een app om af te vallen. „Ik noemde MyfitnessPal altijd mijn beste vriendin en TomTom naar de gezonde versie van mezelf.” Vesters vertelt dat ze de app vooral een handig hulpmiddel vond. „Ik kreeg er inzichten en kennis door en gebruikte de app om iedere week even stil te staan bij wat ik had gedaan en bereikt.”

Ze vervolgt dat als het resultaat klopte ze de week daarna precies hetzelfde deed. „Was het niet goed, dan gaf ik mezelf even een schop onder de kont en ging ik weer doen wat nodig was.”

Doelen bereiken

Naast apps die je helpen op je eten en beweging te letten, bestaan er ook apps die je helpen je levensstijl aan te passen. Zo vertelt de 26-jarige Dennis Rood dat hij met behulp van een app een stuk productiever is geworden. „Ik heb met behulp van de Habitca app gezondere gewoontes geïmplementeerd in mijn manier van leven.”

De website van Habitica leert dat de app je helpt op een gezondere, hard-werkende manier je doelen te bereiken. Rood: „Het geeft mij net die extra push om dingen te doen ik eigenlijk al wilde, maar mij er net niet toe kon zetten.” Met de app kun je gewoontes instellen. „Voor het in één keer uit bed komen krijg je een punt.”

Richtlijn

De Volkskrant schrijft dat Amsterdamse wetenschappers vorig jaar in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde concludeerden dat het effect van activiteitenmeters en voedingspaps op de leefstijl nog te weinig is onderzocht. Volgens de onderzoekers is er meer onderzoek nodig om het gebruik ervan aan te bevelen.

Laat een app dus vooral een hulpmiddel en een richtlijn zijn, en laat je er niet teveel door leiden. Een oogje houden op hoeveel je eet en hoeveel je beweegt kan af en toe geen kwaad.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.