Cover Nat Geographic: briljant en vreselijk tegelijk

De ijzersterke cover van het juni-nummer van National Geographic gaat nu al viraal. Kiezen we voor plastic of voor onze planeet? Foto ter illustratie: Colourbox

Foto van 'Lisa Vermeij'

17 MEI 2018

Tijdschrift National Geographic staat bekend om de bijzondere (cover)foto's. Het Amerikaanse juni-nummer is voorzien van een deprimerende maar zeer treffende cover, die niet voor niets al duizenden keren wordt gedeeld op social media.

Topje van de ijsberg

Het juninummer draait vooral om plastic vervuiling en het beeld op de cover geeft de problematiek goed weer. Het is misschien een cliché, maar in dit geval zegt een beeld zeker meer dan duizend woorden. Wat van boven een ijsberg lijkt te zijn, blijkt uit uiteindelijk een plastic zak. Het beeld is gecreëerd door fotograaf Jorge Gamboa. „We zijn afhankelijk van plastic, maar we verdrinken ook in plastic. #planetorplastic," schrijft National Geographic op Twitter.

In het tijdschrift wordt het probleem van de plastic afvalberg uitgebreid behandeld. De cijfers liegen er niet om:  elke minuut gaan een miljoen plastic flesjes over de toonbank, waarvan de meeste uiteindelijk op een stortplaats terechtkomen. Of in de oceaan, waar ieder jaar zo’n 5,3 tot 14 miljoen ton plastic wordt gedumpt - en er drijft al zo’n 150 miljoen ton rond, meldt Het Laatste Nieuws.

National Geographic wil mensen bewust maken van de afvalberg in de oceaan en wat de invloed is van plastic.

BEKIJK OOK


Views

2k+

Wie is toch die knappe, single neef van prins Harry?

Met zus Eliza (links), moeder Victoria en zus Kitty. Foto: Getty Images

Foto van 'Elselotte Smink'

GISTEREN

Nét toen we dachten echt niets meer te kunnen melden over de royal wedding van afgelopen zaterdag (de sprookjesachtige jurk, de foto’s, de bloemen, de gastenlijst en natuurlijk de bijna jaloersmakende liefde van het stel zelf), was daar ineens het loeiknappe neefje van wijlen prinses Diana.

De foto’s van de aankomst van wie al snel ‘de meest begeerde vrijgezel ter wereld’ werd genoemd, doken op bij allerlei sites en blogs. En dat snappen we best. Wie is die aantrekkelijke knul?

Piepjong en pienter

De pas 24-jarige Louis Frederick John Spencer (maar jij mag ‘m misschien wel Lou noemen), zoals zijn volledige naam luidt, is de zoon van het jonge broertje van prinses Diana. Daarmee is hij het neefje van prins Harry en prins William.

De Lord werd op 14 maart 1994 geboren. Zijn titel is burggraaf Althorp (net een rang hoger dan baron en een graad lager dan graaf) en hij groeide met twee van zijn zusjes op in het Zuid-Afrikaanse Kaapstad.

Als eerstgeboren zoon van Earl Charles Spencer, wordt de adellijke Louis na Charles’ dood de 10e Graaf Spencer. Best een flinke titel, met de bijbehorende status. Oja: en hij zal de landgoederen van papa erven. Ook best leuk. Louis is nu overigens student aan de Universiteit van Edinburgh. Mocht je nog een study abroad overwegen...

Op de foto met Nicki Minaj

Wie rapper Nicki Minaj volgt op Instagram, heeft al eerder kennisgemaakt met de knappe Lord. In 2016 bezocht de toen 21-jarige een concert van haar, waarna hij samen met haar op de foto ging.

Bekende zus

Zijn zus Lady Kitty Spencer is overigens geen onbekende in showbizz- en modeland. De 27-jarige blondine, die samen met andere zus Lady Eliza (25) en moeder Victoria Aitken door Louis naar binnen werd begeleid op de bruiloft, is model voor onder andere Dolce en Gabbana en verschijnt met haar outfits vaak in tijdschriften.

Louis heeft door de drie huwelijken van zijn vader nog een bups aan zusjes en een broertje: Lady Amelia Spencer (25) - het tweelingzusje van Lady Eliza, Lord Edmund Charles Spencer (14), Lady Lara Spencer (11) en Lady Charlotte Diana Spencer (5). Gezellig dus, aan de eettafel met kerst.

Aangezien prins Harry en Meghan gekoppeld werden door een vriendin van haar, rijst de vraag: wie koppelt jou aan deze Lord?  

BEKIJK OOK


Views

1k+

Zo maak je de mooiste reisfoto’s

Foto van 'Maartje Hensen'

GISTEREN

Grote kans dat jij ook iemand op je Facebook- of Instagram tijdlijn hebt die jaloersmakende reisfoto’s maakt. Die van jou kunnen er vaak niet aan tippen en met grote frustratie bekijk je toch nog een paar keer die perfecte foto’s. Oké, genoeg gekeken! Het enige waar je nu doorheen moet scrollen is dit artikel. Zo maak jij tijdens je volgende vakantie prachtige foto’s. Foto’s waar je Facebook-vrienden stik jaloers van worden!

Ook op je telefoon

Veel mensen denken dat een goede camera het geheim van een mooie foto is. En sorry, maar dat is niet waar. Natuurlijk zit er een kwaliteitsverschil tussen een foto met de camera van je telefoon en een digitale spiegelreflex. Maar, de camera’s van smartphones zijn tegenwoordig zo bizar goed.

Compositie

Naar mijn mening is het de invulling van de foto, wat een foto bijzonder maakt. Je kunt een spiegelreflexcamera hebben, maar als je foto’s geen goede compositie hebben, zijn het geen bijzondere foto’s. Zorg dus dat je foto interessant is om naar te kijken. En er is een aantal trucs om je foto interessant te maken!

Regel van derden

De belangrijkste regel voor fotografie is dat je je frame in derden moet verdelen. In negen vakjes dus eigenlijk. In de camera-app op je mobiele telefoon kun je ook vaak voor een raster kiezen.

Zorg dat je het object wat je fotografeert ,op een van de lijnen plaatst, of beter nog: op een punt waar de lijnen kruisen. Dit maakt je compositie een heel stuk interessanter dan wanneer je het object gewoon in het midden zet. Maar je kunt er ook voor kiezen om iets in het vakje rechtsonder te plaatsen, voor een dramatisch effect. Speel hier dus mee.

Belichting

Licht is ontzettend belangrijk voor een mooie foto. Het is belangrijk om met natuurlijk licht te werken. Je kunt bijvoorbeeld heel gave dingen doen met schaduwen, of silhouetten-fotografie met tegenlicht. Maar let erop hoe het licht valt. Ga geen selfies met tegenlicht maken, want dan zie je je gezicht niet.

Het allermooiste natuurlijke licht om foto’s te maken is tijdens het “gouden uur”: het uur rondom zonsopkomst en zonsondergang. De lucht kleurt hierbij in de meest sprookjesachtige kleuren. Het licht is dan ook zacht en lijkt wel goudkleurig. Een ander groot voordeel van foto’s maken rondom zonsopkomst: er zijn bijna geen andere toeristen. Tenzij je bij Angkor Wat bent…

Vind een verrassend perspectief

Eerlijk is eerlijk, bijna elke toerist heeft dezelfde foto van toeristische spots zoals de Eiffeltoren. Met een bijna identieke mensenmassa. In plaats van een “kijk ik hang zogenaamd aan de toren” of “haha, nu lik ik er zogenaamd aan”, waarbij je nog dertig andere mensen ziet, probeer eens een verrassende hoek te vinden! Dwaal door straten waarbij je de toren erbovenuit ziet torenen. Grote kans dat daar niet zoveel mensen staan én je foto is bijzonderder dan de meeste.

Schiet ook niet al je foto’s vanaf ooghoogte. Zoek gave dakterrassen op, of ga eens op de grond liggen en zie hoe het je foto uniek maakt!

Kijk aandachtig

Uiteindelijk moet je vooral een goed oog hebben voor mooie plaatjes. En een goed oog kun je ontwikkelen. Het is vooral belangrijk om met aandacht te kijken; vind de details. Maak eens een close-up en prop niet alles in je frame. Als je een plas of raam ziet: kijk of je een gave reflectie kunt vinden. Vergeet ook niet omhoog te kijken. Kerken hebben prachtige plafonds, maar ook hoge gebouwen kunnen er supertof uitzien als je omhoog kijkt.

Zelf op de foto

Onze beste foto’s zijn de meest spontane. Voor foto’s met ons erop, kiezen we vaak iets dynamisch. De reden: we houden niet zo van poseren. Zulke foto’s zijn ook leuk, maar niet-geposeerde foto’s en actiefoto’s zijn nog veel leuker – ook om te laten zien aan je buren of familie na afloop. Dus ga de volgende keer eens springend of rennend op je vakantie foto! En zoom niet teveel in, geef de omgeving de dominante rol in je foto!

Over de Reismeisjes

Als jonge - net afgestudeerde - twintiger weet je het: het is nu of nooit. Mijn vriendin en ik besloten voor 'nu' te kiezen, zeiden ons werk en appartement op en verkochten onze spullen. Klaar om op wereldreis te gaan en ook zulke jaloersmakende #travelcouple Instagramfoto's te maken. Een jaar lang hebben we door Azië gereisd en nu is het tijd voor het volgende avontuur: het continent Amerika. In mijn blogs voor Metro schrijf ik over onze avonturen en de beste plekken om te bezoeken. Ben je benieuwd naar meer, neem vooral een kijkje op onze website onceuponajrny.com.

BEKIJK OOK


Views

1k+

Ben jij net zo grappig als de vier Gabbers?

Win! Ben jij net zo grappig als de vier Gabbers?

De vier Gabbers met vlnr Ali B, Najib Amhali, Martijn Koning en Roué Verveer. / Vincent van Dordrecht

Foto van 'Erik Jonk'

VANDAAG, 05:30

We dagen je uit: probeer net zo grappig te zijn als Gabbers. Of grappiger!

Roué Verveer, Martijn Koning, Najib Amhali en Ali B zullen op 29 en 30 juni de ene na de andere grap de Ziggo Dome in slingeren. Zij doen dat in een nieuwe formatie tijdens de derde Gabbereditie. Koop je kaarten met 20 euro korting via Metro.

koop gabber tickets

Maar… zijn Metrolezers misschien wel net zo grappig of zelfs grappiger dan deze vier comedians? Wij twijfelen daar uiteraard niet aan, maar we dagen de lezer wel uit. Vorige week kondigden we het in een interview met het kwartet heren al aan: er komt een wedstrijd ‘Ben jij net zo grappig als Gabbers?’

Stel, Gabbers voor je neus

„Geef de lezers een opdracht mee, dat werkt het beste. Donald Trump bijvoorbeeld”, zegt Martijn Koning. En met een lach: „Of Gabbers zelf natuurlijk. Pak ons maar hard aan.” De opdracht daarom deze keer: stel, de vier Gabbers staan voor je neus. Welke grap óver hen (of over een van de vier) zou je vertellen?

Inzenders van een onvervalste Gabbersgrap maken kans op 5x2 vrijkaarten voor een van de Ziggo Dome-shows. Maar, misschien nog wel belangrijker, bij plaatsing van je grap in Metro of op Metronieuws.nl verdien je uiteraard eeuwige roem!

Meedoen? Mail dan je grap naar marketing@metronieuws.nl.

Kaarten met korting

Metrolezers kunnen naast de prijsvraag profiteren van een speciale kortingsactie van deze krant en Gabbers. Kaarten voor de shows op 29 en 30 juni in Ziggo Dome bestel je via www.gabbers.nl. Metrolezers krijgen 20 euro korting voor elke rang! Dit door de vouchercode metro (met kleine letters) in te voeren.

koop gabber tickets

Lucky hour

Elke Gabber-donderdag wordt tussen 12.00 en 13.00 uur bovendien het Gabbers Lucky Hour gehouden. Wie vandaag tijdens dat uur kaarten met de metrocode bestelt, maakt kans op een gratis fastlane bij Ziggo Dome.

BEKIJK OOK


Views

200+

Samen eten belangrijke geluksfactor voor mensen

Samen eten belangrijke geluksfactor voor mensen

Foto: Pexels / Bruce Mars

Foto van 'metronieuws'

22 MEI 2018

Waar worden we gelukkig van en wat maakt ons ongelukkig? Onderzoekers van Oxford Economics en het National Centre for Social Research vroegen het achtduizend Britten in opdracht van winkelketen Sainsbury's en dat leverde tenminste een opvallend resultaat op: mensen die alleen eten zijn ongelukkiger.

Mensen die bijna altijd in hun uppie aan de eettafel zitten, scoren 7.9 punten lager op het gemiddelde ‘geluksniveau’ dat in het Verenigd Koninkrijk gemeten werd. En het werkt ook de andere kant op: de mensen die vrijwel elke avond met iemand anders eten, noemden dat als een van hun belangrijkste geluksfactoren.

Sociaal contact

Ook goed slapen, genoeg tijd hebben voor leuke dingen en een bevredigend seksleven scoorden hoog. Volgens de onderzoekers worden deze dingen genoemd, omdat het vormen van sociaal contact zijn. Let wel: fysiek sociaal contact. Het sturen en ontvangen van mails en appjes werd in dit onderzoek niet geassocieerd met geluk.

„De kwaliteit van onze relaties en het samen tijd doorbrengen, fysiek en dus niet digitaal, draagt voor een groot gedeelte bij aan ons levensgeluk: niets overtreft de kracht van menselijke interactie”, aldus Mike Coupe die bij het onderzoek betrokken was.

De sterkste, negatieve associatie met geluk werd gevonden in een slechte mentale gezondheid, zoals het hebben van depressies, angststoornissen of paniekaanvallen.

BEKIJK OOK


Views

800+

Een gezonde en vullende maaltijdsalade in 7 stappen

Een gezonde en vullende maaltijdsalade in 7 stappen

Een gezonde en vullende maaltijdsalade in 7 stappen. Foto: Unsplash

Foto van 'metronieuws'

22 MEI 2018

Weet je niet wat je moet eten maar wil je toch wel echt een beetje gezond doen? Een maaltijdsalade is de oplossing! Omdat enkel een tomaatje en een komkommertje op den duur natuurlijk ontzettend verveelt, moet er wel het een en ander toegevoegd worden. Daarom: een gezonde en vullende maaltijdsalade in slechts zeven stappen.

Wat moet er in een maaltijdsalade zitten?

Om het echt tot een goed avondmaal te laten lijken, is het belangrijk dat de salade langzame koolhydraten, vetten, eiwitten en vezels bevat, schrijft Elle. Hoe flans je dit nou in elkaar? Heel simpel!

Stap 1: Mix alle soorten sla die je maar in huis hebt. 
Stap 2: Zorg voor flink wat brandstof zoals: zoete aardappelen, kikkererwten, linzen of volkoren pasta. 
Stap 3: Ook eiwitten zijn belangrijk, hierdoor vult de salade goed. Voeg daarom ook kip, ei, sojabonen of kabeljauw toe.
Stap 4: Denk daarnaast aan goede vetten als avocado’s, vis, noten of kaas. 
Stap 5: Maak je salade kleurrijk! Door groentes in verschillende kleuren toe te voegen, krijg je verschillende vitamines en mineralen binnen. 
Stap 6: Maak je salade lekker knapperig door er een goede bite aan toe te voegen. Bestrooi de salade met pijnboompitten, amandelen, lijnzaad of bacon. 
Stap 7: Als kers op de taart: voeg je favoriete dressing toe om de helemaal salade af te maken.

Eet smakelijk!

Een gezonde en vullende maaltijdsalade in 7 stappen

Lekker toch? Foto: Giphy

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar

BEKIJK OOK


Views

1k+

Schaarste rosé-wijn deze zomer, prijzen gaan omhoog

Foto van 'Lisa Vermeij'

21 MEI 2018

O jee, drinken we deze zomer minder rosé? Dat zou zo maar kunnen. Tegenvallende oogsten in Frankrijk dreigen deze zomer een schaarste aan rosé te veroorzaken.

Sommige mensen vinden het misschien een saai drankje, andere drinken zomers al jaren niets liever dan rosé. Maar daar gaat dus verandering in komen deze zomer. Frankrijk is verreweg de grootste producent van het roze drankje. En door de slechte oogst zullen er deze zomer veel minder flessen worden aangeboden. De Provence bijvoorbeeld, waar één op de vijf geëxporteerde Franse rosés vandaan komen, levert dit jaar slechts 155 miljoen flessen, 20 miljoen minder dan in het vorige seizoen.

Prijzen gaan omhoog

Rosé was in vergelijking met rode wijn altijd goed betaalbaar, maar door de schaarste gaat de prijs van rosé de komende tijd ook stijgen. Volgens meldingen van Franse media zullen de prijzen stijgen met 20 tot 30 procent. Frankrijk, naast de grootste producent ook verreweg de grootste exporteur en consument van deze wijn, zag de opbrengst van het jaar 2017 met ruim 10 procent dalen.

Wat is jouw favoriete zomerdrankje? Foto: Pexels

In de afgelopen vijftien jaar is de vraag naar Franse rosé met meer dan 30 procent toegenomen.

Waar komt de kleur eigenlijk vandaan?

Mocht je denken, oh dan mix ik wat rode wijn met witte wijn? Dan krijg je nog geen rosé. Roséwijn wordt gemaakt van blauwe druiven, soms in combinatie met witte druiven. De wijn krijgt zijn kleur doordat de schillen van de blauwe druiven minder lang bij het sap blijven dan bij de bereiding van rode wijn.

Roséwijn wordt gemaakt van blauwe druiven, soms in combinatie met witte druiven. Foto: Pexels

Alternatieven

Een echte vervanger hebben we nog niet gevonden, maar deze drankjes zijn in ieder geval het proberen waard. Wat dacht je van appelcider? De naam klinkt misschien wat oubollig, toch mag het fruitige drankje best wat meer credits krijgen. Cider is, zeker op snikhete dagen als deze, eigenlijk gewoon lekkerder dan pils. Ja, dat lees je goed. Lekkerder dan pils.

Aperol Spritz is ook een goed alternatief. Het oranje terrasdrankje komt uit Italië en smaakt een stukje bitterder dan rosé, maar daarom niet minder lekker.

BEKIJK OOK


Views

2k+

Speciale Hello Kitty-trein rijdt vanaf eind juni!

Er zijn al Hello Kitty-cafés en hotelkamers. Vanaf 30 juni rijdt er ook een speciale Hello Kitty trein door Japan. Foto: ANP

Foto van 'Lisa Vermeij'

21 MEI 2018

Openbaar vervoer is nog nooit zo schattig geweest! Vanaf 30 juni zal er een unieke Hello Kitty trein door Japan rijden.

Dat Hello Kitty populair is in Japan is niet nieuw, zo bestaat er al een speciaal Hello Kitty-café. Maar de West Japans Railway is een stapje verder gegaan en heeft een speciale Hello Kitty trein ontworpen. En die staat garant voor heel veel roze! Stoelen, ramen, hoofdleuningen; alles is in het thema van het populaire cartoonfiguurtje.

Aan alles is gedacht

De trein rijdt van Osaka naar Fukuoka. Je hoeft trouwens niet bang te zijn dat je je zult vervelen aan boord van de trein want er is genoeg te doen. In de "Hello! Plaza-wagon" is er een mini-expositie te zien van Hello Kitty en er is zelfs een winkeltje aanwezig waar je alle nodig souvenirs kunt kopen. Ook is er een wagon met een speciale photo-booth, zodat je dit bijzondere treinritje kunt vastleggen.

BEKIJK OOK


Views

3k+