Erik Jonk
Erik Jonk Lifestyle 8 mrt 2018
Leestijd: 2 minuten

Modetalenten werken samen met tips van Viktor & Rolf

Jonge talenten werkten samen aan modecollectie en werden getipt door Viktor & Rolf.

Het wordt een megaspannende dag, donderdag 8 maart, voor vijf jonge modedesigners. Maandenlang hebben zij samengewerkt aan een collectie en nu mag de wereld het zien. We hebben het dan over de lancering van MOAM Collective International in Amsterdam.

Roos uit Den Haag

MOAM Collective is een platform dat sinds 2012 telkens vijf jonge designtalenten als collectief laat samenwerken aan één collectie. In editie 2018 zijn dat naast de Nederlandse Roos Boshart een Belg, een Britse, een Italiaan en een Française. Roos Boshart (25) studeerde aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. Drijvende kracht achter MOAM is Martijn Nekoui. Nekoui kiest de jonge designers zelf en werkt daarbij samen met stylist en mode-icoon Frans Ankoné. „Frans is dé modenestor van Nederland. We gaan heel wat afstudeershows af.”

Designtalenten werken samen, met tips van Viktor & Rolf
Martijn Nekoui in de pas ontworpen sweater.

Het talententeam heeft gezorgd voor een collectie van 25 looks (hele outfits). „Dan hebben we het over couture, handgemaakt”, zegt Nekoui. „Daarnaast zijn er speciaal voor de consument drie prêt-à-porter stuks, een sjaal, t-shirt en een sweater, die exclusief bij Zalando verkrijgbaar is. De 25 outfits zijn beschikbaar voor fashionshoots, worden uitgeleend aan bekende Nederlanders en zullen te zien zijn in musea. Het zijn ware kunststukken geworden.”

Terugkerende sjaal

Genoemde sjaal is een terugkerend element in de collectie. „Een luxueuze 100 procent zijden sjaal, met de hand afgewerkt. Hij is dierlijk, extravagant en kleurrijk”, zegt Nekoui met gepaste trots. „Het is een iconisch item geworden”, vindt Jolanda Smit van Zalando.

Designtalenten werken samen, met tips van Viktor & Rolf
Martijn Nekoui in de pas ontworpen sweater.

Grote namen

MOAM werkt tijdens Collective International met regelmaat samen met wereldberoemde namen uit de modewereld. Adviezen voor de ‘designtoppers van straks’ kwamen deze keer onder meer van designduo Viktor & Rolf en Sara Maino, eindredactrice van Vogue Italia. In het verleden verleenden ook Doutzen Kroes, fotografenduo Inez & Vinoodh (van de video’s van Lady Gaga), Erwin Olaf, filmmuseum Eye, het Rijksmuseum, Philips, KLM, Jan Taminiau, Mart Visser en Jimmy Nelson medewerking aan de MOAM-collectie.

Donderdagavond wordt de couture-collectie in Amsterdam voor genodigden op de catwalk getoond. De show is vanaf 20.10 uur live te volgen op de Facebookpagina van Zalando.

https://www.youtube.com/watch?v=NTtZAeIH2c0

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.