Renske Mennen
Renske Mennen Lifestyle 27 mrt 2018
Leestijd: 2 minuten

Bont en leer verdwijnen uit de mode. Zou het écht?

Renske Mennen is trendwatcher en schrijft voor Metro over fashion en lifestyle. ‘Alleen het schuldgevoel verdwijnt.’

Het einde van ‘fur trade’ fashion komt steeds dichterbij, en daar zijn dierenactivisten maar al te blij mee. Want hoewel er een steeds groter taboe rust op het dragen van bont, is het voor grote modehuizen nog altijd een keerpunt wanneer dit zachte materiaal wordt verbannen uit hun collectie. Deze week leidden Versace en Furla de krantenkoppen. Donatella Versace, artistiek directeur en vicepresident, vertelt in een interview met 1843magazine: „Fur? I am out of that. I don’t want to kill animals to make fashion. It doesn’t feel right.”

Het voelt niet goed meer dus. Furla stopt ook met het gebruik van bont. Zoals het modemerk het zelf omschrijft: „All products will be #furlafurfree.” Een woordgrap waardoor je toch twee keer nadenkt over de betekenis van hun naam. Enfin, de aankondigingen zijn er, en andere grote namen gingen hen al voor. Sinds deze spring/summer 2018-collectie is Gucci volledig #furfree, en ook Armani, Hugo Boss, Tommy Hilfiger en Calvin Klein hebben deze stap al gezet. Stella McCartney slaat nog een slag met een vegan-filosofie. „Made without leather or fur”, verschijnt direct in beeld als je hun homepage bezoekt.

Maar in tijden van de supersnelle ontwikkeling van de technologie zou je denken: we kunnen alles toch uitprinten en namaken? Precies, dat dacht Modern Meadow ook. Het bedrijf gelooft in een toekomst waar dierlijke producten niets meer te maken hebben met dieren, en is momenteel druk bezig met het maken van bioleer. Als je het voelt, ruikt of ziet, zou je denken dat het echt is, maar dit leer blijkt te zijn gekweekt in een lab. Modern Meadows eerste shirt van bioleer werd begin 2018 gepresenteerd in het Museum Of Modern Art in New York.

Omdat er toch een ’bescheiden’ honderdbiljoen dollar omgaat in de leerindustrie, en tegelijkertijd de behoefte naar duurzaamheid groeit, is het zeker niet onmogelijk dat jouw tas en schoenen binnenkort uit een lab komen. Ik word nu al enthousiast van het moment dat ik een tas bestel, en dat er in beeld verschijnt: „Voor welk leer ga jij? Slang, neushoorn of zebra?” Of dat ik mezelf in een echte bioleren broek hijs. Al heb ik geen idee of dit laatste nou wel zo’n slim plan is.

Aan ideeën geen gebrek, en aan leer in de mode dus ook niet. Het enige wat verdwijnt is het schuldgevoel.

RENSKE’S TIPS

1 Allbirds ontwerpt sneakers van schapenwol en hout. Een diervriendelijk label dus. (Al vraag ik me af hoe zwaar elke stap is na een Hollandse regenbui).

2 Als je nog geduld hebt tot mei, kun jij je haar laten kleuren met vegan haarverf in Europese kapsalons met de natuurlijke L’Oreal Botanea-lijn.

3 Check modernmeadow.com om meer te weten te komen over de ontwikkeling van bioleer.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Bont en leer verdwijnen uit de mode. Zou het écht?
Sluiten