Wiskundeleraar Robert (28) is een hit op internet

Robert wanneer hij niet voor de klas staat. Foto: Instagram @adventuresofrobertl

Foto van 'Elselotte Smink'

14 FEB 2018

Wie bij een docent wiskunde denkt aan een norse, oude man met een versleten corduroybroek, heeft nog geen kennis gemaakt met de netjes in het pak gestoken, reizende Nederlander Robert Ligtvoet. Met de adembenemende foto’s van zijn Instagramaccount verschijnt hij momenteel op websites over de hele wereld.

"Ik hoorde dat jullie van knappe docenten houden, dus ik wil jullie voorstellen aan mijn wiskundedocent", kopte BoredPanda vorige week, gevolgd door een rits met foto’s. "Daar stond ik even van te kijken. Ik vroeg voorzichtig aan mijn leerlingen of zij dit hadden gedaan, maar het bleek een grapje te zijn van mijn beste vriend", legt de 28-jarige docent uit aan Metro. "Hij zegt weleens dat ik de aandacht van de leerlingen alleen vasthoud door mijn uiterlijk. Dat geloof ik niet hoor, ik zie mezelf wel als een goede leraar."

Media-aandacht

Het artikel op de Amerikaanse website werd al snel overgenomen door andere media in landen als Rusland, Indonesië en Turkije. "Hé meneer, ik zag u op een Servische site!" hoorde Robert dan van een leerling. "Inmiddels heb ik er al zo’n 10.000 volgers bij, een aantal dat blijft groeien. Maar het leeft niet enorm op school."

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow

Foto: Instagram @adventuresofrobertl

Sinds anderhalf jaar is Ligtvoet docent wiskunde aan het Emmauscollege in Rotterdam. Na zijn studie econometrie besloot hij te gaan reizen. Af en toe postte hij iets op Instagram, waar hij een groep volgers kreeg. Maar toen hij in Australië werd gescout door een modellenbureau, begon het echt vaart te krijgen.

Barney Stinson

"Ik deed wat opdrachten en kreeg er steeds meer volgers bij. Dan wil je toch meer bijzondere foto’s maken. Omdat ik graag pakken draag, vond ik het een leuk idee om dat te gaan combineren met activiteiten die daar helemaal niet bij passen. Dat is ook een tribute naar Barney Stinson, het personage uit How I Met Your Mother dat altijd een pak droeg. En zo werd het account Suit up! around the world geboren."

De 28-jarige docent heeft in het lesgeven de ideale baan gevonden om zijn hobby’s te combineren. "Het leuke aan docent zijn is dat je met kinderen kunt werken en elke dag aan het lachen bent. Dat geeft veel voldoening. En je hebt relatief vaak vakantie, waardoor ik veel kan reizen. Een mooie symbiose." Speciaal voor Valentijnsdag heeft de docent bretels met hartjes uit de kast gehaald. "Dat is ook het leuke aan het onderwijs: je kunt met bijna alles wegkomen", lacht Ligtvoet.

Foto: Instagram @adventuresofrobertl

Moeder achter de camera

Wie de kiekjes van de 28-jarige Rotterdammer maakt, verschilt. "Het ligt er een beetje aan of ik op reis ben met mijn vrienden of vriendin. Mijn moeder is zich na haar pensioen op fotografie gaan focussen, dus die maakt er ook veel. Over een week vertrek ik met haar naar Trømso in Noorwegen."

Foto: Instagram @adventuresofrobertl

Foto: Instagram @adventuresofrobertl

Foto: Instagram @adventuresofrobertl

Foto: Instagram @adventuresofrobertl

Foto: Instagram @adventuresofrobertl

Benieuwd naar de rest van de foto’s? Je kunt Ligtvoet hier op Instagram volgen. 

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


Views

300+

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow
Britse politie: Bel ons niet meer over KFC-crisis

Britse politie: Bel ons niet meer over KFC-crisis

Als je in het Verenigd Koninkrijk naar de KFC gaat, heb je grote kans dat je voor gesloten deuren staat. / AFP

Foto van 'Imre Himmelbauer'

VANDAAG, 21:35

De Britse politie heeft erop aangedrongen dat mensen de politie niet meer bellen over het kiptekort bij Kentucky Fried Chicken. Het is misschien vervelend dat KFC niet meer serveert wat je lekker vindt, maar dat betekent niet dat de politie erbij betrokken moet worden, zo zegt zij in een tweet.

„Neem alstublieft geen contact met ons op over de #KFCCrisis", aldus de politie in de tweet. „Het is geen politiekwestie dat je favoriete restaurant niet het eten serveert dat je lekker vindt."

Hit

De tweet is razendpopulair en is al ruim 10.000 keer geretweet en meer dan 17.500 keer geliked. Aangezien het account maar net meer dan 14.000 volgers heeft, kunnen we wel van een hit spreken.

De KFC kampt in Groot-Britannië met enorme problemen door het wisselen van leverancier. De nieuwe leverancier DHL kan namelijk nog niet overal op tijd verse kip leveren.

Daardoor heeft ongeveer de helft van de vestigingen in het Verenigd Koninkrijk zijn deuren moeten sluiten. De filialen die wel open zijn, kunnen vaak niet alles maken wat op het menu staat. De verwachting is dat de 'crisis' nog zeker een week gaat duren.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


Views

58

Bij Deen Beverwijk ligt chocola tussen maandverband
Likeability of 5

Bij Deen Beverwijk ligt chocola tussen maandverband

Chocolade ligt bij de Deen in Beverwijk tussen het maandverband. / Pixabay

Foto van 'Imre Himmelbauer'

VANDAAG, 19:28

Een welbekend fenomeen bij ongestelde vrouwen is dat ze een enorme behoefte hebben aan chocolade. Het lijkt het medicijn te zijn voor alle negatieve emoties die vrouwen tijdens 'die tijd van de maand' meemaken. En de Deen in Beverwijk besloot daar handig op in te springen.

De supermarkt in het Noord-Hollandse dorp besloot de chocolade in de schappen tussen het maandverband te leggen. Oftewel, elke vrouw die maandverband wil kopen (en dus waarschijnlijk ongesteld is) kan binnen een handomdraai ook chocolade in haar mandje doen.

De actie kreeg bekendheid door de Beverwijker, Ali Bal. Hij noemde het zelf een „toffe, ludieke actie."

Verkoop verdubbeld

Bedenker van de actie is Carola de Vries. Zij vertelt aan Editie NL dat zij voor haar opleiding een product moest presenteren en dat product bij een ander product moest verkopen. De uitkomst was een combinatie van maandverband en chocolade.

En is het een succes? Nou en of, want De Vries vertelt dat de verkoop van chocolade in het eerste weekend verdubbeld is: „Het lijkt dus zeker effect te hebben!"

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


love
user_04af0f5807548e07ebb4030760fb48c375d3473f_avatar

Views

100+

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow
‘Ik wist dat het mogelijk slecht zou kunnen aflopen’

‘Ik redde een leven met een AED'

Bernard Leenstra redde het leven van een 12-jarige jongen middels reanimatie met AED. Foto: Bernard Leenstra

Foto van 'Rosan de Vos'

VANDAAG, 14:59

Zaterdag zou de mooiste dag van de week moeten zijn, maar voor een 12-jarige jongen kende de wekelijkse voetbalwedstrijd bijna een fatale afloop. Drie weken geleden kreeg de kleine sportieveling op het voetbalveld in Amsterdam een hartstilstand: hij zakte in elkaar. Bernard Leenstra (29) was op dat moment toevallig in de buurt en reanimeerde de jongen met een Automatische Externe Defibrillator (AED). Dat redde het leven van de tiener. „Ik was enorm gespannen”, vertelt Leenstra aan Metro.

AED-reanimatie

Een AED is een draagbaar apparaat dat bij een hartstilstand het hartritme weer kan herstellen. Dat gebeurt door het geven van een elektrische schok. Iedereen kan een AED gebruiken, het apparaat geeft namelijk gesproken instructies, zodat je precies weet wat je moet doen. „Het is ontzettend eenvoudig en je kunt het eigenlijk niet fout doen”, vertelt Belinda van der Gaag van het Rode Kruis. „Het apparaat is namelijk zo slim, het zal nooit een schok toedienen wanneer dit niet nodig is.”

Toch durft twee derde van de Nederlanders zonder kennis van reanimatie géén AED te gebruiken, blijkt uit onderzoek van Kantar Public in opdracht van zorgverzekeraar CZ en het Rode Kruis. Het Rode Kruis vindt deze cijfers zorgwekkend en roept alle Nederlanders op dit in een noodsituatie toch gewoon te doen. „Het apparaat is in bijna alle publieke gebouwen te vinden. Als je 112 belt worden er ook meerdere burgerhulpverleners opgeroepen. Sommigen krijgen de taak om te reanimeren, anderen de taak om het dichtstbijzijnde AED-apparaat ter plaatse te brengen.”

‘Ik heb meteen 112 gebeld’

Leenstra speelt bij dezelfde club als de 12-jarige jongen en moest diezelfde dag ook voetballen. „Ik liep langs toen ik het ongeval zag gebeuren”, aldus Leenstra. „Ik vroeg de toeschouwers wat er aan de hand was en ze wisten mij te vertellen dat er een jongetje in elkaar was gezakt. Al vrij snel kwam ik erachter dat er sprake was van een reanimatie. Ik heb een omstander gevraagd 112 te bellen en een AED laten komen.”

Het ballenhok op de voetbalvereniging

De desbetreffende voetbalclub was in het bezit van een AED, waardoor Leenstra de jongen kon helpen. „Het apparaat hing in het ballenhok op de voetbalvereniging, vijftig meter bij het ongeval vandaan”, vervolgt Leenstra. „Dat is natuurlijk geweldig”. Binnen één minuut werd het apparaat gebracht en kon Leenstra de reanimatie inzetten. „Kun je nagaan hoe belangrijk dat apparaat is. Ik wist dat als ik niet zou ingrijpen, het slecht zou kunnen aflopen.”

In het dagelijks leven heeft Leenstra als arts-assistent chirurgie op de spoedeisende hulp gewerkt, momenteel is hij arts-onderzoeker in afwachting tot een opleidingsplek bij de chirurgie. Dit soort situaties heeft hij dus alleen nog maar in professionele setting meegemaakt. „Op het voetbalveld is het toch even wat anders. Ik was enorm gespannen”, vertelt hij. „Maar door mijn werk ben ik redelijk in staat de rust te bewaren. Kalmte is de sleutel tot succes”.

‘Ik wist dat het mogelijk slecht zou kunnen aflopen’

Bernard Leenstra. Foto: Bernard Leenstra

Maar hoe voelt zoiets dan?

De opluchting en blijdschap raasde door het lichaam van Leenstra toen hij erachter kwam dat het jongetje weer bijkwam. „Ik was helemaal door het dolle heen.” Ook anderen toonden hun dankbaarheid tegenover Leenstra. „Ik heb ongelofelijk veel reacties gehad. Maar heel veel mensen zeggen dat je een held bent”, laat Leenstra weten. „Maar ik vind dat je pas een held bent als je je eigen leven riskeert voor dat van iemand anders”.

De kleine sportieveling heeft het gered en zijn toestand is momenteel stabiel. Volgens Leenstra is het ontzettend belangrijk dat er meer mensen een cursus gaan volgen, maar dit kan vaak een ver-van-je-bed-show zijn. „Veel mensen hebben weinig kennis van EHBO, vinden dat het een suf imago heeft of vinden het te duur.” Leenstra heeft daarom met een aantal anderen artsen Schok & Pomp opgericht: een initiatief om EHBO leuk en betaalbaar te maken. Het is namelijk van groot belang om (een beetje) kennis te hebben van EHBO: „Je kunt er simpelweg levens mee redden.”

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


Views

71

Hoe is het om familie achter de tralies te hebben?

Hoe is het om familie achter de tralies te hebben?

Man kijkt uit het raam in de gevangenis. Foto: ANP

Foto van 'Sofie Smulders'

GISTEREN

Wat doet het met je als een familielid van je zodanig in de problemen raakt, dat hij of zij voor langere tijd achter de tralies terechtkomt? Metro sprak Terry (24), wiens vader in de gevangenis zat.

Voor Terry kwam het als een schok dat zijn vader in de gevangenis zat. „We kregen in eerste instantie te horen dat hij overleden was. Dit bleek helemaal niet waar te zijn.”

Geen slachtofferhulp

Via de media moest Terry vernemen wat er echt met zijn vader aan de hand was. Volgens hem lopen veel gezinnen aan tegen dergelijke misinformatie. Terwijl je op dat moment eigenlijk net zo goed slachtoffer bent. ‘Het Ministerie van Veiligheid en Justitie moet zorgen dat kinderen en jongeren die getuige zijn van de aanhouding van hun ouder worden aangemerkt als slachtoffer. Nu vallen zij juridisch buiten die definitie en daarmee hebben ze ook geen recht op slachtofferhulp. Maar deze kinderen maken soms wel degelijk een trauma door’, aldus een aanbeveling van de kinderombudsman naar aanleiding van gesprekken waar ook Terry bij aanwezig was.

Terry heeft lang geheim gehouden dat zijn vader in de gevangenis zat. „Ik dacht: dit mag nooit naar buiten komen, dan word ik gezien als een slecht mens. Dat geheimhouden was hartstikke lastig. Toen ik nog op school zat en doordeweeks naar de reguliere bezoekuren wilde, moest ik iedere week weer een excuus klaar hebben.”

Taboe doorbreken

Op een gegeven moment was Terry er klaar mee, hij wilde zijn geheim niet langer bij zich dragen. „Ik besloot om het er helemaal uit te gooien en erover te praten. Dat deed ik voor het eerst in een documentaire, samen met Claudia Schoemacher. Er moet een taboe doorbroken worden.” Er schort een hoop aan de zorg voor familieleden van gedetineerden, vindt Terry. „Gemeenten moeten een coördinator hebben die hulp inschakelt. Maar wat er te vaak gebeurt is dat ze niet de juiste expertise hebben. Je wordt doorverwezen, maar dat loopt vaak op niets uit.”

En dat terwijl begeleiding zo hard nodig is, vooral in het begin. „Traumatische ervaringen die voorkomen hadden kunnen worden. Ik heb dat zelf ook gehad. Ik ben een binnenvetter en wilde niet teveel emoties laten zien. Ik voelde me op sommige momenten heel eenzaam en dan nog extra op dagen als Vaderdag of met kerst.” Ook financieel waren er problemen. „Mijn vader was kostwinner en als hij er niet is, begin je dat wel te merken. Ik ben er inmiddels wel achter dat vrij veel mensen in die situatie hebben gezeten.”

Het was uiteindelijk zijn vader die hem over stichting Exodus vertelde, waar Terry jongerenambassadeur voor is. Daarnaast studeert hij aan het Conservatorium. „Die twee dingen probeer ik bij elkaar te brengen. Ik doe onderzoek naar kinderen van gedetineerden en wil met muziektherapie iets concreets vinden om hen te helpen.” Terry heeft door die zware periode een enorme vechtlust: „Als mensen zeggen: ‘dit gaat je niet lukken’, wil ik koste wat het kost het tegendeel bewijzen.”

Over Exodus:
Exodus is een forensische nazorgorganisatie. Zij bieden steun, opvang en begeleiding aan gedetineerden en ex-gedetineerden. Buiten de gevangenis begeleiden zij ex-gedetineerden in elf Exodus-huizen en ambulant. Dat doen ze met professionals, maar ook met heel veel vrijwilligers. 

Bij Exodus zijn ze ook bezig met het gezin van de gedetineerde. Ze geven ze vaderschapstrainingen, omdat het heel belangrijk is dat als vaders terugkeren naar huis, ze begrijpen wat hun kind heeft doorgemaakt. Ook leren ze hoe ze het contact kunnen herstellen.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


Views

200+

Camera videoAmerikaan sloopt wapen: 'Nu is er eentje minder'

Scott Pappalardo wil dat zijn wapen nooit iemand kan doden. Beeld: still via Facebook/Scott-Dani Pappalardo

Foto van 'Ingelise de Vries'

GISTEREN

Elke middag geeft Metro je een overzicht van de opmerkelijkste en/of leukste video's en foto's die we zijn tegengekomen. Zie hieronder de virals van dinsdag.

Man houdt anti-wapenpleidooi op Facebook

Vijf jaar geleden zei Scott Pappalardo al tegen zijn vrouw dat hij zijn wapen weg zou doen als het één leven kan redden. Nu er weer een schietpartij is geweest op een school in Amerika, besluit hij de daad bij het woord te voegen. Op Facebook houdt hij een emotioneel pleidooi waarom hij zijn wapen doormidden zaagt. Metro maakte een korte variant van de video, de hele video kun je hier bekijken voor meer context.

Ryanne van Dorst gaat in Friesland wonen

Ze is één van de markantste figuren in de media op dit moment. En wat houden we hier op de redactie van Ryanne van Dorst. Ze heeft het hart op de tong, blijkt ook weer aan tafel bij De Wereld Draait Door. De tafeldame van Matthijs mag een onderwerp aansnijden dat voor haar actueel is. Voor Ryanne is dat de huizenmarkt, of eigenlijk het gebrek daaraan. Het leveren een paar hilarische eerste minuten van de talkshow op.

België neemt voorschot op curling

De wereld is in de ban van de Olympische Winterspelen. Niet alleen de volwassenen zijn non-stop bezig met het sportevenement, ook kinderen zijn gek op de atleten. Of ze willen zélf atleten worden. Zoals twee kleine kinderen uit België. Ze maken zich alvast op voor de Olympische Spelen van 2038.


Views

100+

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow
Eerste olympische homoseksuele kus op tv te zien
Likeability of 5

Camera videoEerste olympische homoseksuele kus op tv te zien

Kenworthy: ,,Als kind had ik niet kunnen dromen van een homoseksuele zoen bij de Spelen op tv."

Foto van 'Hester Ramaker'

19 FEB 2018

Elke middag geeft Metro je een overzicht van de opmerkelijkste en/of leukste video's en foto's die we zijn tegengekomen. Zie hieronder de virals van maandag.

Kus

Voor het eerst is er tijdens de Olympische Spelen een homoseksuele zoen op televisie te zien. De Amerikaanse slopestyle-skiër Gus Kenworthy kuste na zijn run zijn vriend.

Op Twitter schrijft hij: ,,Als kind had ik niet kunnen dromen van een homoseksuele zoen bij de Spelen op tv, maar voor de allereerste keer kunnen de kinderen van nu het wel!"

Ketting

Tijdens een van zijn optredens krijgt zanger Elton John plots een ketting naar zijn gezicht gegooid. Waarschijnlijk wilde de gooier in kwestie zijn idool een cadeau geven, maar John was er niet zo blij mee...

Zijlstra

In het televisieprogramma Zondag met Lubach werd zondag aandacht geschonken aan het vertrek van de minister van Buitenlandse Zaken, Halbe Zijlstra. De aanleiding was dat hij had gejokt over zijn aanwezigheid bij een bijeenkomst met president Poetin, waar hij zelf helemaal niet bij was.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


love
user_04af0f5807548e07ebb4030760fb48c375d3473f_avatar

Views

100+

Utrechts bollendak hippe 'bubble cloud' of eierrek?

Utrecht - Angeliek de Jonge

Foto van 'Constance van Amstel'

19 FEB 2018

De Bubble Cloud, zo heet de nieuwste blikvanger van Utrecht. Sinds afgelopen woensdag is het grote witte gevaarte dat als dak boven het nieuwe stationsplein dient zichtbaar voor iedereen die per trein langs de Domstad rijdt of zich te voet in of uit het stationsgebouw richting binnenstad begeeft. Het raamwerk met 49 ‘kussens’ van folie dat rust op 7 metershoge metalen palen houdt de Domstedelijke gemoederen nogal bezig. Want tja, is het nou mooi of niet? En past het bij de stad? De Utrechters lijken er nog niet helemaal uit te zijn.

Hardebollendak

Lokale nieuwssites opperden bijvoorbeeld al een aantal bijnamen voor het dak en die bejubelen nou niet bepaald de schoonheid van het bouwwerk. Door namen als ‘Hardebollendak’ - vernoemd naar de voormalige prostitutiestraat in het centrum -, ‘Utregse goatenkoas’, ‘Poffertjespan’, ‘Eierrek’ en ‘Biertray’ aan het bouwsel te geven maken ze er meer een grapje van dan dat het waardering voor de constructie uitspreekt. Ook in reacties op online nieuwsberichten over het dak wordt door stadsbewoners wat lacherig gereageerd. ‘Wat moest dat nou kosten?’, is een veelgestelde vraag.

Anders is dat op zondagochtend als Metro onder het bollendak een aantal Utrechters tegen het lijf loopt. „Ik vind het mooi, open en modern”, zegt Eric van Dijk. Samen met zijn vrouw Els Spaargaren en kinderen Ivo (7) en Joost (‘vijfenhalf’) is hij naar het stationsgebied gelopen om te kijken. „Bovendien is het erg handig als ijkpunt om af te spreken. Voorheen lag het station er toch wat verborgen bij”, zegt Eric. De kinderen vinden het ook mooi. „Het slingert zo mooi”, zegt Ivo over de ronde vormen. Moeder Els waardeert de vorm ook: „Het doet me denken aan bubbeltjesplastic.”

'Apart'

Utrechtse twintigers Hester en Daan zeggen in koor ‘apart’ op de vraag wat ze van ’t dak vinden. Maar wel in positieve zin, haast Daan zich te zeggen: „Ik vind het wel kunstzinnig. En een hele verbetering ten opzichte van wat het was. Opeens krijgt het allemaal vorm terwijl het lange tijd een bouwput was.”

En niet alleen Utrechters zijn te spreken over het dak als ze het in het echt aanschouwen. „Het is wel een indrukwekkend geval”, zegt Peter Dekker uit Amsterdam terwijl hij er nog eens een blik op werpt. „Ik wist niet dat het er was, dus ben erdoor verrast. Het was zo lang een rommeltje hier.” Toeristen Josh en Danny uit Liverpool zijn ook wel te spreken over het metershoge bouwwerk. „Trippy”, vat Josh het pakkend samen. Vriend Danny legt uit: „Verbazingwekkend. We hebben zoiets nog nooit gezien, het is echt een uniek ding. Mooi ook.”

En wat die bijnaam betreft gaan de meeste mensen toch gewoon voor Bollendak. „Want dat dekt wel gewoon de lading.”


Views

100+