Redactie Metro
Redactie Metro Lifestyle 9 feb 2018

Naakt is de nieuwste fashiontrend

Renske Mennen is trendwatcher en schrijft voor Metro over fashion en lifestyle. ‘Ik hoor je denken: naakte lichamen en fashion. Hoe dan?’

Naakt is de nieuwste fashiontrend. Daarmee bedoel ik niet dat je er nu ongegeneerd ordinair bij kunt gaan lopen, of after-shower-selfies moet posten op Instagram. Nee, deze trend gaat over sensualiteit, puurheid en eerlijkheid. Met kleding kun je een identiteit creëren, maar met je naakte lichaam niet. Dit bén je gewoon.

Lijkt het je wat: naakt dineren met je vrienden of familie om je verjaardag te vieren, of om gewoon te proosten op het leven? Dit was precies wat er gebeurde bij het populaire restaurant Bunyadi in Londen, dat in juni 2016 opende. Zelfs je telefoon moest je achterlaten bij de kluisjes. Vanaf dat moment ben je dus echt op jezelf aangewezen. Het gemakkelijke aan dit hele idee: je hoeft vooraf niet na te denken over wat je aandoet (scheelt een hoop tijd). Het ongemakkelijke: als je teveel eet, lijkt je buik aan het einde van de avond op die van Pumba. Je weet wel, dat zwijntje van The Lion King. En iedereen die het ziet.

Toen dit restaurant binnen no time een hit was, werd een ding duidelijk: mensen verlangen naar de echte huid. In de fashionwereld heeft dit verlangen ook zijn intrede gedaan. Ik hoor je denken: naakte lichamen en fashion. Hoe dan?

Afgelopen september werd de spring summer 2018 collectie geshowd tijdens verschillende fashionweeks. De ‘shortest dress ever’ werd geshowd in New York, en ontwerpen met doorschijnende stoffen kwamen regelmatig voorbij. Dan heb ik het nog niet eens gehad over de compleet ontblote bovenlichamen, of zelfs het onderlichaam erbij. Tijdens Paris Couture Fashion Week begin januari was zelfs een ‘naked wedding dress’ van On Aura Tout Vu de eyecatcher, terwijl elektronische muziek met de tekst “I’ve got you under my skin” uit de speakers kwam.

En hiermee is nog niet alles gezegd, want de Britse Vogue onthulde vorige week nog de shoot van hun maart 2018 editie: modellenzusjes Gigi en Bella Hadid poseren intiem naast elkaar. Geheel naakt, maar zeker niet ordinair. Zij laten zien wat voor schoonheid het pure lichaam heeft. Gigi: ‘I try to do what feels real to me, and do it with integrity.’

Naakt is dus het nieuwe zwart. Fashion was nog nooit zo gemakkelijk. Of misschien juist ongemakkelijk. Het is maar net hoe je het ziet.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Naakt is de nieuwste fashiontrend
Sluiten