IngelisedeVries
IngelisedeVries Lifestyle 12 dec 2017 / 09:15 uur

Inge Welvaert heeft de oplossing voor al je blunders

Een pikante foto naar je baas, het eten van je schoonmoeder beledigen of tegen een glazen deur aanlopen. Het zijn blunders die we allemaal kennen van de verhalen maar we hopen dat ze ons nooit overkomen. En als dat wel gebeurt, wat moet je dan? Inge Welvaert is expert in blunders begaan en heeft de oplossingen gebundeld in Het Blunderboek.

„Blunders maken zit in mijn genen!”, lacht Welvaert. „Het idee voor dit boek was al lang aan het broeien, het gaat over mijn dagelijks leven. Ik ben iemand die constant gekke situaties meemaakt. Daar heb ik enorm de humor van leren inzien.” De Belgische is niet de enige die goed is in het begaan van blunders. „Het zit in de vrouwelijke genen van onze familie, mijn moeder en zus hebben er ook last van.”

Blunders bedenken

Het kost dan ook slechts een weekend om al meer dan honderd blunders te bedenken. „Daarna ben ik gaan rondvragen om te kijken wat anderen overkomt.” Echt nodig is dat trouwens niet, blijkt later. „Toen het boek net op de pers lag, had ik alweer 22 blunders meegemaakt.”

Maar stel, je zit in een gênante situatie, hoe moet je daar dan mee omgaan? „Veel mensen maken de fout door een blunder veel te serieus te nemen of te gaan piekeren. Het is veel leuker en makkelijker om te lachen. Je moet leren de controle los te laten.” De meest makkelijke oplossing voor veel blunders, maar Welvaert komt in haar blunderboek ook met wat concrete ideeën. “Als je tegen een glazen deur loopt, kun je doen alsof je heel heftig neer gaat. Dan slaat de mood helemaal om naar ‘oei, wat gebeurt er nu?’ Maar het beste kun je erom lachen.”

Klaagmails en pikante foto’s

Maar er zijn natuurlijk ook veel serieuzere blunders, zoals een klaagmail over je collega naar de verkeerde collega sturen. Zoals degene over wie het gaat. „Dat moet je natuurlijk wel rechtzetten. Je kunt er altijd wel een draai aan geven.” En wat nou als je iets te pikante kiekjes naar je baas stuurt? „Zeg dat je bent gehackt en je privéfoto’s zijn rondgestuurd. Dan ligt de schaamte ineens bij degene die jou intiem heeft gezien.” Eén ding is in elk geval zeker bij alle oplossingen: „We proberen het met een kwinkslag op te lossen en de humor ervan in te zien.”

Dat is volgens Welvaert ook het belangrijkste als je een blunder begaat. „Veel mensen gaan heel ernstig door het leven. Uiteindelijk verdwijnen dingen als blunders toch op de achtergrond. Laten we een beetje lachen met onszelf en dingen niet te zwaar opnemen.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Inge Welvaert heeft de oplossing voor al je blunders
Sluiten