Beeld: Solidaridad

Deze Amsterdamse koffiebar schenkt juist géén koffie

Beeld: Solidaridad

Foto van 'Sanne van Rij'

Sanne van Rij

1 DEC 2017

Ooit een koffiebar zónder koffie binnengewandeld? Juist, wij ook niet. Vanaf vandaag kan het bij de Amsterdamse ‘Geen Koffiebar’, waar je alles in een kop krijgt, behalve het gebruikelijke bakkie pleur. Hiermee wordt aandacht gevraagd voor het wereldwijde koffieprobleem.

Een leven zonder koffie?

Of je nou fervent aanhanger van de espresso, cappuccino of koffie verkeerd bent: feit is dat het populaire goedje in veel van onze levens een belangrijke plaats inneemt. Lange werkdag voor de boeg? Daar is koffie. Even opwarmen na een Nederlandse fietstocht? Daar is koffie. Kortom: de vraag naar koffie is enorm, terwijl de klimaatverandering meer en meer de teelt bedreigt. Koffie zal op een bepaald moment aanzienlijk duurder worden of zelfs opraken. ‘Even koffie doen’ met die collega van vroeger zit er dan gewoon niet meer in. Da’s niet alleen voor de koffieliefhebber een doemscenario, maar ook voor de 125 miljoen mensen wereldwijd die voor hun inkomen van de koffieteelt afhankelijk zijn.

Beeld: Solidaridad

Beeld: Solidaridad

Caffeineboost zonder koffie

De internationale, maatschappelijke organisatie Solidaridad wil met de Geen Koffiebar proberen het tij te keren. In de bar kan je gewoon langswippen voor ontbijt, lunch of een hartstochtelijk wifimomentje, en je krijgt de boel ook nog eens in een mok geserveerd: of het nou om yoghurt met granola of een tosti gaat. Denk je nou: allemaal leuk en aardig, maar ik heb dagelijks écht die opkikker nodig? Geen zorgen, daarvoor neem je plaats in de speciale ‘Koffie Kick Booth’. In de bar is ook een geinige hulpkit verkrijgbaar om koffieliefhebbers alvast uit de brand te helpen, mocht de koffie écht ooit opraken. Denk: plakband om je oogleden mee open te houden, een wunderbaum voor koffiegeur en een snoepje met koffiesmaak. Volstaat prima, denken wij zo.

Beeld: Solidaridad

Beeld: Solidaridad

Neem een kijkje

De installatie van kunstenaar Jelle Mastenbroek maakt het plaatje compleet – zijn ouderwetse koffiekopjes sieren de etalage. De Geen Koffiebar bevindt zich aan de Vijzelgracht 41 en is van 1 tot en met 10 december dagelijks van 09:00 uur tot 17:00 uur geopend. Alle giften in de bar en voor de kit gaan in de ‘Koffiepot’, een nieuw fonds van Solidaridad dat koffieboeren ondersteunt.

Beeld: Solidaridad

Beeld: Solidaridad


Log in om een reactie te plaatsen

Views

10

Naar Berlijn? Je kan straks weer Airbnb gebruiken

Airbnb keert weer terug in Berlijn/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

Kasper Hermans

VANDAAG, 15:59

Van plan om Berlijn eens te bezoeken? Dan kan je vanaf mei 2018 weer gewoon gebruikmaken van Airbnb. In de Duitse hoofdstad wordt per mei 2018 het verbod op de dienst namelijk opgeheven, zo heeft de deelstaatregering besloten.

In Berlijn was het al sinds mei 2016 niet meer mogelijk om gebruik te maken van de online marktplaats waarom mensen appartementen, huizen en kamers te huur kunnen aanbieden. De precieze reden voor het opheffen van het verbod is voorlopig nog niet bekendgemaakt.

Paradijs op aarde: drie Thaise eilanden
Likeability of 5

Camera videoParadijs op aarde: drie Thaise eilanden

Foto van 'Maartje Hensen'

Maartje Hensen

GISTEREN

Nog nooit van ons leven hebben we zulk helder water gezien. Zonder duikbril kunnen we makkelijk – en vrij scherp – meters onder water zien. Bizar! We reizen af naar de hemelse Thaise eilanden Koh Chang, Ko Mak & Ko Kut. We zien vooral heel veel strand, maar ook watervallen, olifanten en nog veel meer! Het is werkelijk het paradijs op aarde.

9 tips voor makkelijk & snel avondeten

Camera video9 tips voor makkelijk & snel avondeten

Leonie ter Veld

Foto van 'Leonie ter Veld'

Leonie ter Veld

GISTEREN

Je komt thuis uit werk of studie en hebt weinig zin én tijd om in de keuken te staan om een lekkere maaltijd in elkaar te knutselen. Wie kent het niet tegenwoordig? Mijn naam is Leonie ter Veld en ik heb er mijn beroep van gemaakt om mensen zoals jou te inspireren om lekker te eten, maar dat wel echt binnen no-time op tafel te toveren. Want lekker en gezond eten hoeft helemaal niet moeilijk te zijn, lang te duren of bijzonder duur te zijn.

Al jaren inspireer ik dagelijks studenten voor een makkelijke en snelle maaltijd op mijn eigen website gewoonwateenstudentjesavondseet.nl en de komende weken ga ik dit ook via Metro doen. Verwacht handige tips die je meteen kunt toepassen in je dagelijks leven. Oh en niet alleen in geschreven tekst, óók in video! Ik ga namelijk om de week een korte video voor je maken met daarin de tofste tips en recepten. Check hier alvast de eerste:

48 uur in Antwerpen: eigenlijk niet genoeg

Antwerpen in de winter is zo leuk, dat wij tijd te kort kwamen. / Privébeeld

Foto van 'Daisy Heyer'

Daisy Heyer

12 DEC 2017

All I want for Christmas is.. een gezellig weekendje weg! Waarom moeilijk doen als het makkelijk kan? Vanaf Amsterdam ben je met de Thalys binnen een uur en een kwartier op Antwerpen Centraal.

Een stedentripje naar Antwerpen is altijd wel een goed idee, maar tijdens de feestdagen is Antwerpen nog tien keer leuker. Wij waren 48 uur in Antwerpen! En de eerste tip: 48 uur is eigenlijk te weinig in deze tijd van het jaar...

Inge Welvaert heeft de oplossing voor al je blunders

Foto van 'Ingelise de Vries'

Ingelise de Vries

12 DEC 2017

Een pikante foto naar je baas, het eten van je schoonmoeder beledigen of tegen een glazen deur aanlopen. Het zijn blunders die we allemaal kennen van de verhalen maar we hopen dat ze ons nooit overkomen. En als dat wel gebeurt, wat moet je dan? Inge Welvaert is expert in blunders begaan en heeft de oplossingen gebundeld in Het Blunderboek.

„Blunders maken zit in mijn genen!”, lacht Welvaert. „Het idee voor dit boek was al lang aan het broeien, het gaat over mijn dagelijks leven. Ik ben iemand die constant gekke situaties meemaakt. Daar heb ik enorm de humor van leren inzien.” De Belgische is niet de enige die goed is in het begaan van blunders. „Het zit in de vrouwelijke genen van onze familie, mijn moeder en zus hebben er ook last van.”

Even wat anders dan de Alpen? Hier kun je ook skiën

Foto van 'Sofie Smulders'

Sofie Smulders

11 DEC 2017

Nu Nederland wit kleurt door het winterse weer, krijgen we steeds meer zin om de sneeuw in het buitenland te ontdekken. En dan het liefst op ski’s of per snowboard. Dat kun je natuurlijk in de Alpen doen, maar je kunt ook iets verder kijken. Wij zetten een aantal bijzondere skilocaties op een rij.

Lofoten (Noorwegen)

Uitdaging: veel minder voedsel verspillen

Uitdaging: veel minder voedsel verspillen

Handig: als je de koelkast opent en meteen op de restjes wordt gewezen. / Colourbox

Foto van 'Metro'

Metro

11 DEC 2017

In samenwerking met: Voedingscentrum

Wie wil er nu niet 145 euro, ofwel 41 kg goed voedsel besparen? Dat kun je doen door minder eten weg te gooien. Als we restjes voedsel uit onze koelkast opeten in plaats van weggooien, dan scheelt dat op jaarbasis al gauw ruim 10 kilo voedselverspilling per huishouden.