Emma Peijnenburg | Foto: Kelly Nederlof

Met 'n beetje bluf werd Emma (22) lifestylefotograaf

Emma Peijnenburg | Foto: Kelly Nederlof

Foto van 'Sanne van Rij'

9 NOV 2017

Elke week praat Metro over mode met een kenner uit het vak: van illustratrice tot ontwerper.

Ze fotografeert Rens Kroes op een picknickkleed en Yara Michels al nippend aan een colaatje – Emma Peijnenburg is pas 22 jaar, maar rockt de lifestylelens al als geen ander. Instagram-moe wordt ze zelden, dat blijkt wel uit haar feed, waar de plaatjes kleurrijk zijn en de zelfportretten energiek.

Emma studeerde Media, Art en Performance in Den Bosch maar pakte daarna haar biezen richting 020: de hoofdstad lonkte, vooral op fotografiegebied. Inmiddels heeft ze gewerkt voor platform Chapter Friday, foodblogger Rens Kroes, Etos en fleurde ze de Instagram op van onder andere label The Souks.

Foto's en tekst: Emma Peijnenburg

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow

Was je als kind al verknocht aan de camera?

„Toen ik klein was keek ik al heel veel om me heen: ik wilde graag dingen in scene zetten die mooi bij elkaar pasten. Zo was ik ooit in Barcelona op een hockeykamp. We gingen een dagje de stad in en ik had een bepaalde foto in mijn hoofd die ik kostte wat het kost wilde maken. Ik ging op zoek naar de juiste outfit en een specifieke achtergrond. Die foto kwam er uiteindelijk uit zoals ik wilde: dat was de bevestiging dat het me lukt om een visueel idee vast te leggen.”

Was dat het begin van die liefde voor lifestyle?

„Misschien wel! Ik wilde eerst echt modefotograaf worden, maar ik vond die pure modewereld toch wel wat hard en oppervlakkig. Ik heb verschillende stages gelopen waarbij ik mocht assisteren, wat sowieso niet echt mijn ding was – ik wilde zelf aan de slag, niet alleen maar cappuccino’s halen. Bij Chapter Friday, waar ik eerst stage heb gelopen, heb ik uiteindelijk mijn niche gevonden: die blog- en lifestylefotografie beviel me wel. Ik vond het erg leuk om op creatieve wijze voor commerciëlere merken aan te gaan.”

Foto: Emma Peijnenburg

Is het –nu je freelancer bent- niet lastig om aan opdrachtgevers te komen?

„In mijn geval niet echt: mond-op-mond-reclame werkt erg goed en voor Chapter Friday ging ik iedere week op pad om mensen te fotograferen voor bij interviews. Dan ontmoet je zoveel mensen, die onthouden je wel. Daarnaast heb ik veel creatieve vrienden met eigen bedrijven: vaak kunnen we elkaar dan makkelijk een handje helpen.”

Kan je een toffe werkdag beschrijven?

„Nou, laatst ben ik bijvoorbeeld voor Rens Kroes aan de slag gegaan. Dan schieten we de gehele dag beeld voor Instagram en de website. Ik houd niet heel erg van een draaiboek maken: we gaan gewoon naar buiten en zien wel wat we tegenkomen. Ik kan wel verklappen dat er véél meer achter een instagramfoto zit dan je zou denken!”

Foto: Emma Peijnenburg

Jouw Instagram ziet er piekfijn uit. Hoe doe je dat?

„Ik denk dat, ook op Instagram, niche erg belangrijk is. Soms geloof ik dat mensen een beetje ‘instagram-moe’ worden van alle clichés, die overigens toch wel schijnen te werken. Je kan echter flink spelen met de uitstraling van je foto’s: zo kan je een bepaald kleurenthema aanhouden, overal een randje omheen doen, alles in zwart-wit plaatsen of alleen handen voor gekleurde muren… Er is heel veel mogelijk.”

Het geheim tot dé perfect bewerkte foto?

„Ha, ik ben inderdaad veel bezig met bewerken op mijn telefoon. Soms denk ik: ik zou gewoon I-phone fotograaf willen worden! Maar goed, ik maak bijvoorbeeld veel gebruik van de app Snapseed en A Color Story. De laatste is ontwikkeld door bloggermeiden die allerlei sets van filters aanbieden, die je vervolgens kan kopen. Daarnaast is Mextures de ideale app voor landschapfotografie: je kan dan echt een bepaalde sfeer toepassen. Dreamy, frosted, dawn… noem het maar.”

Yara Michels

Hoe stel je mensen op hun gemak tijdens een fotosessie?

„Tja, het moet wel bij je karakter passen om mensen een relaxed gevoel te geven. Ik ben zelf een vlotte babbelaar en vind het leuk om nieuwe mensen te leren kennen, maar een gemakkelijk gevoel komt alsnog niet vanzelf. Ik geef bijvoorbeeld vaak een complimentje of probeer iets over iemand te weten te komen. Dan kan je een beetje kletsen. Je kan natuurlijk niet met iedereen zo’n klik hebben: daarom zorg ik ervoor dat er altijd ‘iets’ gebeurt in mijn foto’s. Ik speel met bewegingsonscherpte, laat een outfit eruit springen, kijk naar andere dingen… Er is altijd wel één ding mooi op een foto. Dat moet je eruit laten springen.”

Eén enorm bijzondere foto die je gemaakt hebt?

„Bij het Nationale Ballet, van Anna Tsygankova. Ik had maar 15 minuten om de primaballerina te fotograferen, zij kwam 10 minuten te laat. Ik was enorm zenuwachtig: ze maakte in eerste instantie een vrij kille, strenge indruk op me. Uiteindelijk was ik des te blijer met het eindresultaat: juist omdat ik onder druk stond tijdens het maken van de foto.”

Nationaal Ballet

Een goede lens wanneer je wil beginnen met lifestylefotografie?

„Ik ben zelf begonnen met een 50mm lens, heel fijn qua kwaliteit en prima betaalbaar. Je begint dan ook vanuit een vast brandpunt: je leert daardoor kritischer fotograferen omdat je in allerlei hoeken moet kruipen om iets erop te krijgen. Ik fotografeer nu met een 24-70mm lens.”

Gouden tip voor fotografen in spé?

„Ik ben zelf begonnen met het benaderen van een hoop mensen: ik vroeg ze of ik gratis foto’s van ze mocht maken. Het is handig om je af te vragen: wat zou iemand anders eraan kunnen hebben als ik iets voor hen ga doen? Zo heb ik ook kledingwinkels benadert met mooie designmerken, en items van hen gefotografeerd. Op den duur kan je daar een beetje mee gaan bluffen – je hebt immers foto’s gemaakt voor die en die! Niemand die hoeft te weten dat jij af en toe helemaal niet betaald hebt gekregen.”


Views

12

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow
Recept: Ontbijtmuffin met amandelen en bosbessen

Recept: Ontbijtmuffin met amandelen en bosbessen

Foto van 'metronieuws'

VANDAAG, 17:00

Deze heerlijke ontbijtmuffi ns maak je eenvoudig een dag van te voren. Invriezen kan ook zodat je altijd wat op voorraad hebt. Natuurlijk ook lekker op andere momenten van de dag.

Verwarm de oven voor op 180 °C. Vet een muffinblik in en bestrooi met speltbloem. Maal in de blender de amandelen en dadels heel fi jn. Doe dit meel in een kom en meng met speltbloem, kokosmeel, steviablad, wijnsteenbakpoeder, lijnzaad, kokos en zeezout. Pel de bananen en prak ze. Klop in een andere kom de eieren los en meng met de kokosolie, kokosroom, de geprakte bananen en 50 ml water. Schep dit door de droge ingrediënten en meng het kort. Roer de bosbessen erdoor en verdeel het beslag over de muffin vormpjes.

Bak de muffins in ongeveer 25-30 minuten bruin en gaar. Controleer met een satéprikker of ze gaar zijn. Als de prikker er droog uitkomt dan zijn ze gaar.

12 muffins | 40 minuten

 • 120 gram blanke amandelen
 • 12 dadels zonder pit
 • 80 gram speltbloem
 • 50 glutenvrij kokosmeel
 • 8 druppels stevia
 • 3 theelepels wijnsteenbakpoeder
 • 2 eetlepels lijnzaad
 • 50 gram geraspte kokos
 • Snufje zeezout
 • 2 rijpe bananen
 • 4 biologische eieren
 • 100 gram kokosolie
 • 100 milliliter kokosroom
 • 75 gram bosbessen, vers of diepvries

Verder nodig

 • Muffinblik voor 12 muffins

Uit: Natuurlijk! Zonder suiker kookboek


Views

14

Chocoladesommelier: Straks is er geen cacao meer

Is er straks nog wel chocola?

Foto van 'Ingelise de Vries'

VANDAAG, 13:24

We hebben allemaal wel eens de craving: ongegeneerd een reep chocola opeten tijdens onze favoriete series. Chocoladesommelier Carolien Lubbers hoopt daar een einde aan te maken met het chocoladefestival Chocoa. Nou ja, niet helemaal dan. “Natuurlijk kun je af en toe een reep chocola wegkanen. Maar het is zo leuk om het ook écht te proeven!”

Water in de mond

Chocoa staat helemaal in het teken van chocola. En met zoveel passie als Lubbers erover vertelt, is het bijna onmogelijk dat het water je niet in de mond loopt. “Net als bij wijn kun je de origine van de boon proeven, herkennen en omschrijven”, vertelt Lubbers. “Je kunt in het fijnproeven duiken en er helemaal in opgaan, je bent namelijk nooit uitgeleerd of uitgeproefd.” Zelf volgde Lubbers de opleiding tot chocoladesommelier. “Je kunt chocola heel mooi combineren met andere producten, zoals champagne of speciaalbier. Dan heb je echt een hele mooie smaakreis, het gaat echt nooit vervelen!”

Bijzonder product

“Chocola is een bijzonder product. We doen op het festival ook een aantal proeverijen. Dat doen we omdat we het belangrijk vinden om uit te leggen wat je allemaal kunt proeven. Net als bij wijn kun je de origine van de boon echt proeven. Bijzondere origines hebben bijzondere smaken. Een reep uit Brazilië smaakt anders dan een reep uit Peru of Ecuador. Een reep heeft meer een fruitachtige smaak, of juist tabak-achtig of aards.” Dat proeven doen we steeds meer, ziet ook Lubbers. “We ontdekken wat de verschillen zijn. Het is een nieuwe ontwikkeling bij consumenten, we willen steeds meer ontdekken. Je ziet dat bijvoorbeeld ook bij koffie.”

Chocola heeft een keerzijde

Maar die heerlijke reep chocola in de supermarkt heeft ook een keerzijde. Hij is niet altijd eerlijk geproduceerd. In de cacao-wereld komt nog een hoop slavernij voor. Hoe weet je dan of je reep eerlijk is? “Dat is moeilijk te zeggen. De meeste cacao wordt in een massa verkocht. Het is net als groene energie: als bijvoorbeeld 30 procent groen is, weet je niet of de energie die jij aangeleverd krijgt ook groen is. Omdat het uiteindelijk uit dezelfde kraan komt. Zo werkt het ook bij cacao. Niet de hele berg is duurzaam, een percentage ervan wel. Je weet dus niet precies welke reep eerlijk geproduceerd is.”

Maakt het uit wat je koopt?

Kortom: leuk al die slavenvrije chocolade maar het maakt toch niet uit wat je koopt? Gelukkig is het niet zo kort door de bocht. “Onze definitie is dan ook gecertificeerde chocola. Je hebt programma’s achter bepaalde chocoladerepen die hard werken aan verbetering van de werkcondities, omstandigheden en het milieu. Dat zijn de repen die je moet kopen.” Je eet dan misschien niet honderd procent slavenvrije chocola, omdat je je geld uitgeeft aan het bedrijf dat zich ervoor inzet, koop je dus wel de juiste reep.

Dit pijnpunt is ook precies waarom Lubbers het festival organiseert. “In de afgelopen week zijn alle mensen uit de keten bij elkaar gekomen. Van consument tot cacaoboer en alles daar tussenin. Denk aan banken, transportmensen, grote bedrijven, we nodigen iedereen uit. Iedereen mag meepraten om de keten te verbeteren.”

Geen chocola meer

Want stel dat we niets doen om die keten te verbeteren, hebben we dan een probleem? De chocoladeliefhebbers in elk geval wel. “De huidige keten functioneert niet goed. Boeren verdienen te weinig geld en kunnen niet rondkomen van de verbouwing van cacaobonen. Dat is een pijnlijke situatie. Op dit moment zijn boeren ook andere gewassen aan het verbouwen om rond te komen.” Maar dat ze een stuk harder moeten werken is niet het enige gevolg. Ook wij kunnen de fout in de keten flink gaan voelen. “Op termijn wordt er dan niet genoeg cacao geproduceerd. Dat willen we voor zijn. Boeren moeten kunnen leven van de cacaoproductie.”


Views

24

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow

Tokio wil hoogste houten wolkenkrabber bouwen

De houten toren zal zo'n 350 meter hoog worden. Foto: Colourbox

Foto van 'Lisa Vermeij'

GISTEREN

In de Japanse stad Tokio zijn er plannen om een houten toren te bouwen van 350 meter hoog. Geen Jenga-toren, maar een wolkenkrabber met 70 verdiepingen. De W350, zoals het gebouw gaat heten moet in 2041 gereed zijn.

De toren zal voor negentig procent uit hout bestaan. Voor het project is zo'n 185.000 kubieke meter hout nodig. Om het risico op instorting in geval van een aardbeving tegen te gaan, zal ongeveer 10 procent van de wolkenkrabber bestaan uit staalconstructies. Niet geheel onbelangrijk, want Japan ligt in een gevoelig gebied voor aardbevingen.

De overheid in Japan staat positief tegenover het gebruik van hout in de bouw. Al is het maar alleen om de bebossing van de stad terug te dringen.

4,5 miljard euro

De prijs van het project wordt op dit moment geschat op 4,5 miljard euro. Dat is ongeveer het dubbele van een normale constructie. Het bedrijf dat het project gaat realiseren gaat er vanuit dat de prijs nog wel zal zakken door technologische vondsten tussen 2041 en nu.

Niet de eerste houten wolkenkrabber

De toren in Tokio is niet de eerste houten wolkenkrabber. In het Canadese Vancouver is in 2017 een houten studentenresidentie gebouwd van 53 meter hoog. Dat is nu de hoogste houten wolkenkrabber, maar de vraag is voor hoe lang. In Chicago (VS) worden er namelijk plannen gemaakt om de River Beech Tower van 244 meter hoog te bouwen.


Views

55

Recept: Fitzroviabroodjes

Recept: Fitzroviabroodjes

Foto van 'metronieuws'

GISTEREN

Wij zijn grote fans van de Chelsea bun. Deze gevulde deegspiraal met krenten en boter is een echte Britse klassieker, ver over de grenzen van de wijk heen waar hij vandaan komt. Dit is ons bescheiden eerbetoon aan de Chelsea bun en aan de wijk in Londen waar wij met zoveel plezier wonen. We dromen wel eens hoe over 300 jaar ons Fitzroviabroodje net zo beroemd is als de Chelsea bun, aangezien deze broodjes net zo lekker zijn. Als je mahlebzaad kunt krijgen, maak je dan op voor een ware exotische smaaksensatie – mahleb past heel goed bij de pistachenoten en kersen (gebruik anders kaneel, dan zijn de broodjes nog steeds heerlijk).

 • 1 portie basisdeeg voor broodjes 

Voor de vulling

 • 100 gram lichtbruine basterdsuiker
 • 2 theelepels gemalen mahlebzaad
 • Merg uit 1/2 vanillestokje (of 1 eetlepel vanillesuiker)
 • 50 gram zachte boter
 • 80 gram gedroogde zure kersen
 • 60 gram gehakte pistachenoten, plus 1 eetlepel ter garnering
 • 1 biologisch ei, losgeklopt met een mespunt zout
 • 1 portie suikersiroop

Meng de suiker goed met het gemalen mahlebzaad en vanillemerg. Haal het deeg uit de koelkast en rol het op een zeer licht met bloem bestoven werkvlak met een deegroller uit tot een rechthoek van ongeveer 30 x 20 cm. Keer het deeg eventueel één of twee keer om voor een egale en gladde laag, maar probeer zo weinig mogelijk bloem te gebruiken zodat het deeg niet te droog wordt. Leg de rechthoek in de lengte voor je neer en smeer in met een dunne laag boter. Bestrooi tot aan de randen met de kruidensuiker, strooi de kersen en pistachenoten erover, zo gelijkmatig mogelijk, zodat je bij elke hap van alles wat proeft. Begin van je af vanaf de lange kant het deeg op te rollen, goed strak en zonder het deeg uit te trekken, totdat je uiteindelijk een worst van ongeveer 30 cm lengte hebt. Mocht hij iets langer worden, duw hem dan wat naar binnen; wordt hij wat korter, rol hem dan met je handen iets uit tot 30 cm. Snijd in zes, zeven of acht middelgrote plakken, afhankelijk van hoeveel broodjes je wilt bakken.

Bekleed een bakvorm met een stuk bakpapier, laat dat ook over de zijkanten hangen, en leg de spiralen er plat in. Ik gebruik een lange smalle vorm (12 x 35 cm), maar elke vorm die groot genoeg is om de broodjes er met een beetje tussenruimte in te leggen is prima; ze hebben nog wat ruimte nodig om te rijzen. Wil je de broodjes later bakken, dan kun je ze nu invriezen; zet ze anders op een warme plek om te rijzen. Verwarm na 15-20 minuten de oven voor op 220 °C/200 °C heteluchtoven/ gas stand 7. Laat de broodjes rijzen tot het lijkt of ze op knappen staan (nog eens zo’n 20 minuten). Het deeg moet de tussenruimte hebben opgevuld en er glanzend en strak uitzien. Bestrijk met het ei en bestrooi met de resterende pistachenootjes.

Bak de broodjes 10 minuten in het midden van de oven, doe dan voorzichtig de deur open, draai de vorm een halve slag en verlaag de temperatuur naar 200 °C/180 °C heteluchtoven/gas stand 6. Bak nog 8 minuten, haal uit de oven en schenk de suikersiroop over de broodjes. Laat ze even afkoelen alvorens ze te verorberen. Voor 6-8 broodjes Ochtendgloren.

Uit: Honey & Co - ons bakboek


Views

24

Verdeelde reacties op 'afgehakte hoofden' bij Gucci

Camera videoVerdeelde reacties op 'afgehakte hoofden' bij Gucci

De een noemt het luguber, de ander geniaal. Foto: Twitter.

Foto van 'Hester Ramaker'

GISTEREN

De meningen zijn verdeeld over de modeshow van het Italiaanse modemerk Gucci. Tijdens de modeweek in Milaan liepen sommige modellen met wel een heel bijzondere accessoire over de catwalk, namelijk een replica van hun eigen hoofd.

Luguber

De een noemt het 'luguber', de ander vindt het een perfecte handtas, zo'n replica van je eigen hoofd. De accessoire verraste veel mensen tijdens de fashion week. Het zag er allemaal nogal angstaanjagend uit doordat de 'afgehakte hoofden' er precies hetzelfde uitzagen als de gezichten van de modellen zelf. De reacties op deze 'creaties' zijn verdeeld, en menigeen noemt het werk van Gucci een 'horroshow'.

Operatiezaal

Het modemerk presenteerde de najaarscollectie afgelopen woensdag. De ruimte waarin de catwalk lag was omgetoverd tot een operatiezaal waar dan ook verschillende operatietafels stonden. De genodigden zaten op stoeltjes die vergelijkbaar zijn met de stoeltjes die je doorgaans in een wachtkamer vindt.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


Views

2

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow

'Mooiste hotel ter wereld' is goedkoper dan je denkt

Het is de perfecte uitvalbasis voor een bezoek aan de wereldberoemde tempels van Angkor Wat. Foto: Colourbox

Foto van 'Lisa Vermeij'

21 FEB 2018

Als we aan het mooiste hotel ter wereld denken, dan denken we ook al snel aan een prijskaartje met een bedrag met meer dan drie nullen. Toch hoef je voor een overnachting in deze prachtige accommodatie niet meer dan 100 euro te betalen voor een tweepersoonkamers.

Volgens TripAdvisor is het Viroth's Hotel in Siem Reap uitgeroepen tot het mooiste hotel ter wereld. Goede nieuws is dat het zeer betaalbaar is, voor 95 euro heb je al een tweepersoonskamer. Het slechte nieuws is dat je wel eerst een ticket naar Cambodja zal moeten boeken. Siem Reap is namelijk een populaire bestemming in het Aziatische land. Het is de perfecte uitvalbasis voor een bezoek aan de wereldberoemde tempels van Angkor Wat.

Oase van rust

Ben je toe aan wat ontspanning? Dan is het Viroth's Hotel helemaal de place to be, want als we alle reviews mogen geloven is dit pareltje in Cambodja een 'groene oase'. ,,Viroth’s is niet alleen een geweldige plek om de prachtige tempels te bewonderen, maar een bestemming op zich," lezen we in een van de recensies. Ook zijn de gasten zeer lovend over het vriendelijke personeel.

Wat kun je verwachten?

Naast de 'groene oase', heeft het Viroth's Hotel een buitenzwembad van 20 meter en een openluchtzwembad. Uiteraard is er overal gratis WiFi en een 24-uursreceptie. De kamers zijn relatief gezien groot en hebben een stijlvolle frisse uitstraling met hier en daar wat Cambodiaanse elementen. Eigenlijk wil je het liefst de hele dag in de tuinen van het hotel chillen, maar als het allemaal even te warm wordt, dan kun je terecht in je kamer met airco en chillen in je eigen zithoek met satelliet-tv. Ook handig, het UNESCO Werelderfgoed bevindt zich 6,4 km verderop.

Romantische hotel is uiteraard in Parijs

Volgens gebruikers van TripAdvisor is Maison Souquet in Parijs het meest romantische hotel ter wereld. En de beste B&B kun je vinden in Old School in de Engelse Cotswolds.


Views

200+

Recept: Smoothie van aardbei, grapefruit en gember

Recept: Smoothie van aardbei, grapefruit en gember

Foto van 'metronieuws'

21 FEB 2018

Je hoeft niet bezig te zijn met een detox om van deze toppers te kunnen genieten; drink er eentje als je wat moe bent (of je energie op peil wilt houden).

Voor 3 personen

Doe in een blender:

 • 350 gram aardbeien, kroontjes verwijderd
 • 1 grapefruit, geschild, pitjes verwijderd en in stukjes
 • 1 zoete appel, klokhuis verwijderd en in stukjes
 • 250 milliliter water
 • 2,5 centimeter verse gember, geschild en in stukjes

Uit: Frisse start


Views

28