Emma Peijnenburg | Foto: Kelly Nederlof

Met 'n beetje bluf werd Emma (22) lifestylefotograaf

Emma Peijnenburg | Foto: Kelly Nederlof

Foto van 'Sanne van Rij'

Sanne van Rij

9 NOV 2017

Elke week praat Metro over mode met een kenner uit het vak: van illustratrice tot ontwerper.

Ze fotografeert Rens Kroes op een picknickkleed en Yara Michels al nippend aan een colaatje – Emma Peijnenburg is pas 22 jaar, maar rockt de lifestylelens al als geen ander. Instagram-moe wordt ze zelden, dat blijkt wel uit haar feed, waar de plaatjes kleurrijk zijn en de zelfportretten energiek.

Emma studeerde Media, Art en Performance in Den Bosch maar pakte daarna haar biezen richting 020: de hoofdstad lonkte, vooral op fotografiegebied. Inmiddels heeft ze gewerkt voor platform Chapter Friday, foodblogger Rens Kroes, Etos en fleurde ze de Instagram op van onder andere label The Souks.

Foto's en tekst: Emma Peijnenburg

Was je als kind al verknocht aan de camera?

„Toen ik klein was keek ik al heel veel om me heen: ik wilde graag dingen in scene zetten die mooi bij elkaar pasten. Zo was ik ooit in Barcelona op een hockeykamp. We gingen een dagje de stad in en ik had een bepaalde foto in mijn hoofd die ik kostte wat het kost wilde maken. Ik ging op zoek naar de juiste outfit en een specifieke achtergrond. Die foto kwam er uiteindelijk uit zoals ik wilde: dat was de bevestiging dat het me lukt om een visueel idee vast te leggen.”

Was dat het begin van die liefde voor lifestyle?

„Misschien wel! Ik wilde eerst echt modefotograaf worden, maar ik vond die pure modewereld toch wel wat hard en oppervlakkig. Ik heb verschillende stages gelopen waarbij ik mocht assisteren, wat sowieso niet echt mijn ding was – ik wilde zelf aan de slag, niet alleen maar cappuccino’s halen. Bij Chapter Friday, waar ik eerst stage heb gelopen, heb ik uiteindelijk mijn niche gevonden: die blog- en lifestylefotografie beviel me wel. Ik vond het erg leuk om op creatieve wijze voor commerciëlere merken aan te gaan.”

Foto: Emma Peijnenburg

Is het –nu je freelancer bent- niet lastig om aan opdrachtgevers te komen?

„In mijn geval niet echt: mond-op-mond-reclame werkt erg goed en voor Chapter Friday ging ik iedere week op pad om mensen te fotograferen voor bij interviews. Dan ontmoet je zoveel mensen, die onthouden je wel. Daarnaast heb ik veel creatieve vrienden met eigen bedrijven: vaak kunnen we elkaar dan makkelijk een handje helpen.”

Kan je een toffe werkdag beschrijven?

„Nou, laatst ben ik bijvoorbeeld voor Rens Kroes aan de slag gegaan. Dan schieten we de gehele dag beeld voor Instagram en de website. Ik houd niet heel erg van een draaiboek maken: we gaan gewoon naar buiten en zien wel wat we tegenkomen. Ik kan wel verklappen dat er véél meer achter een instagramfoto zit dan je zou denken!”

Foto: Emma Peijnenburg

Jouw Instagram ziet er piekfijn uit. Hoe doe je dat?

„Ik denk dat, ook op Instagram, niche erg belangrijk is. Soms geloof ik dat mensen een beetje ‘instagram-moe’ worden van alle clichés, die overigens toch wel schijnen te werken. Je kan echter flink spelen met de uitstraling van je foto’s: zo kan je een bepaald kleurenthema aanhouden, overal een randje omheen doen, alles in zwart-wit plaatsen of alleen handen voor gekleurde muren… Er is heel veel mogelijk.”

Het geheim tot dé perfect bewerkte foto?

„Ha, ik ben inderdaad veel bezig met bewerken op mijn telefoon. Soms denk ik: ik zou gewoon I-phone fotograaf willen worden! Maar goed, ik maak bijvoorbeeld veel gebruik van de app Snapseed en A Color Story. De laatste is ontwikkeld door bloggermeiden die allerlei sets van filters aanbieden, die je vervolgens kan kopen. Daarnaast is Mextures de ideale app voor landschapfotografie: je kan dan echt een bepaalde sfeer toepassen. Dreamy, frosted, dawn… noem het maar.”

Yara Michels

Hoe stel je mensen op hun gemak tijdens een fotosessie?

„Tja, het moet wel bij je karakter passen om mensen een relaxed gevoel te geven. Ik ben zelf een vlotte babbelaar en vind het leuk om nieuwe mensen te leren kennen, maar een gemakkelijk gevoel komt alsnog niet vanzelf. Ik geef bijvoorbeeld vaak een complimentje of probeer iets over iemand te weten te komen. Dan kan je een beetje kletsen. Je kan natuurlijk niet met iedereen zo’n klik hebben: daarom zorg ik ervoor dat er altijd ‘iets’ gebeurt in mijn foto’s. Ik speel met bewegingsonscherpte, laat een outfit eruit springen, kijk naar andere dingen… Er is altijd wel één ding mooi op een foto. Dat moet je eruit laten springen.”

Eén enorm bijzondere foto die je gemaakt hebt?

„Bij het Nationale Ballet, van Anna Tsygankova. Ik had maar 15 minuten om de primaballerina te fotograferen, zij kwam 10 minuten te laat. Ik was enorm zenuwachtig: ze maakte in eerste instantie een vrij kille, strenge indruk op me. Uiteindelijk was ik des te blijer met het eindresultaat: juist omdat ik onder druk stond tijdens het maken van de foto.”

Nationaal Ballet

Een goede lens wanneer je wil beginnen met lifestylefotografie?

„Ik ben zelf begonnen met een 50mm lens, heel fijn qua kwaliteit en prima betaalbaar. Je begint dan ook vanuit een vast brandpunt: je leert daardoor kritischer fotograferen omdat je in allerlei hoeken moet kruipen om iets erop te krijgen. Ik fotografeer nu met een 24-70mm lens.”

Gouden tip voor fotografen in spé?

„Ik ben zelf begonnen met het benaderen van een hoop mensen: ik vroeg ze of ik gratis foto’s van ze mocht maken. Het is handig om je af te vragen: wat zou iemand anders eraan kunnen hebben als ik iets voor hen ga doen? Zo heb ik ook kledingwinkels benadert met mooie designmerken, en items van hen gefotografeerd. Op den duur kan je daar een beetje mee gaan bluffen – je hebt immers foto’s gemaakt voor die en die! Niemand die hoeft te weten dat jij af en toe helemaal niet betaald hebt gekregen.”


Log in om een reactie te plaatsen

Views

12

Naar Berlijn? Je kan straks weer Airbnb gebruiken

Airbnb keert weer terug in Berlijn/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

Kasper Hermans

VANDAAG, 15:59

Van plan om Berlijn eens te bezoeken? Dan kan je vanaf mei 2018 weer gewoon gebruikmaken van Airbnb. In de Duitse hoofdstad wordt per mei 2018 het verbod op de dienst namelijk opgeheven, zo heeft de deelstaatregering besloten.

In Berlijn was het al sinds mei 2016 niet meer mogelijk om gebruik te maken van de online marktplaats waarom mensen appartementen, huizen en kamers te huur kunnen aanbieden. De precieze reden voor het opheffen van het verbod is voorlopig nog niet bekendgemaakt.

Paradijs op aarde: drie Thaise eilanden
Likeability of 5

Camera videoParadijs op aarde: drie Thaise eilanden

Foto van 'Maartje Hensen'

Maartje Hensen

GISTEREN

Nog nooit van ons leven hebben we zulk helder water gezien. Zonder duikbril kunnen we makkelijk – en vrij scherp – meters onder water zien. Bizar! We reizen af naar de hemelse Thaise eilanden Koh Chang, Ko Mak & Ko Kut. We zien vooral heel veel strand, maar ook watervallen, olifanten en nog veel meer! Het is werkelijk het paradijs op aarde.

9 tips voor makkelijk & snel avondeten

Camera video9 tips voor makkelijk & snel avondeten

Leonie ter Veld

Foto van 'Leonie ter Veld'

Leonie ter Veld

GISTEREN

Je komt thuis uit werk of studie en hebt weinig zin én tijd om in de keuken te staan om een lekkere maaltijd in elkaar te knutselen. Wie kent het niet tegenwoordig? Mijn naam is Leonie ter Veld en ik heb er mijn beroep van gemaakt om mensen zoals jou te inspireren om lekker te eten, maar dat wel echt binnen no-time op tafel te toveren. Want lekker en gezond eten hoeft helemaal niet moeilijk te zijn, lang te duren of bijzonder duur te zijn.

Al jaren inspireer ik dagelijks studenten voor een makkelijke en snelle maaltijd op mijn eigen website gewoonwateenstudentjesavondseet.nl en de komende weken ga ik dit ook via Metro doen. Verwacht handige tips die je meteen kunt toepassen in je dagelijks leven. Oh en niet alleen in geschreven tekst, óók in video! Ik ga namelijk om de week een korte video voor je maken met daarin de tofste tips en recepten. Check hier alvast de eerste:

48 uur in Antwerpen: eigenlijk niet genoeg

Antwerpen in de winter is zo leuk, dat wij tijd te kort kwamen. / Privébeeld

Foto van 'Daisy Heyer'

Daisy Heyer

12 DEC 2017

All I want for Christmas is.. een gezellig weekendje weg! Waarom moeilijk doen als het makkelijk kan? Vanaf Amsterdam ben je met de Thalys binnen een uur en een kwartier op Antwerpen Centraal.

Een stedentripje naar Antwerpen is altijd wel een goed idee, maar tijdens de feestdagen is Antwerpen nog tien keer leuker. Wij waren 48 uur in Antwerpen! En de eerste tip: 48 uur is eigenlijk te weinig in deze tijd van het jaar...

Inge Welvaert heeft de oplossing voor al je blunders

Foto van 'Ingelise de Vries'

Ingelise de Vries

12 DEC 2017

Een pikante foto naar je baas, het eten van je schoonmoeder beledigen of tegen een glazen deur aanlopen. Het zijn blunders die we allemaal kennen van de verhalen maar we hopen dat ze ons nooit overkomen. En als dat wel gebeurt, wat moet je dan? Inge Welvaert is expert in blunders begaan en heeft de oplossingen gebundeld in Het Blunderboek.

„Blunders maken zit in mijn genen!”, lacht Welvaert. „Het idee voor dit boek was al lang aan het broeien, het gaat over mijn dagelijks leven. Ik ben iemand die constant gekke situaties meemaakt. Daar heb ik enorm de humor van leren inzien.” De Belgische is niet de enige die goed is in het begaan van blunders. „Het zit in de vrouwelijke genen van onze familie, mijn moeder en zus hebben er ook last van.”

Even wat anders dan de Alpen? Hier kun je ook skiën

Foto van 'Sofie Smulders'

Sofie Smulders

11 DEC 2017

Nu Nederland wit kleurt door het winterse weer, krijgen we steeds meer zin om de sneeuw in het buitenland te ontdekken. En dan het liefst op ski’s of per snowboard. Dat kun je natuurlijk in de Alpen doen, maar je kunt ook iets verder kijken. Wij zetten een aantal bijzondere skilocaties op een rij.

Lofoten (Noorwegen)

Uitdaging: veel minder voedsel verspillen

Uitdaging: veel minder voedsel verspillen

Handig: als je de koelkast opent en meteen op de restjes wordt gewezen. / Colourbox

Foto van 'Metro'

Metro

11 DEC 2017

In samenwerking met: Voedingscentrum

Wie wil er nu niet 145 euro, ofwel 41 kg goed voedsel besparen? Dat kun je doen door minder eten weg te gooien. Als we restjes voedsel uit onze koelkast opeten in plaats van weggooien, dan scheelt dat op jaarbasis al gauw ruim 10 kilo voedselverspilling per huishouden.