Foto: Maud Schellekens

Dít wil je volgens Maud inslaan op Black Friday

Foto: Instagram Maud Schellekens | @maudschellekens

Foto van 'Sanne van Rij'

23 NOV 2017

Kalkoen schuiven we misschien nog steeds niet naar binnen, maar steeds meer taferelen uit de Verenigde Staten belanden op ons bord of in de winkelmand: zo ook Black Friday. Op z’n Amerikaans profiteren van die enorme kortingen doe je volgens styliste Maud Schellekens morgen zó.

Je hebt de filmpjes van Black Friday vast weleens voorbij zien komen: hordes enthousiaste koopjesjagers die álles doen om wat items met korting te scoren. Op de dag na Thanksgiving kan je allang niet meer op je gemakje shoppen – daar moet een flink strijdplan voor in elkaar gezet worden, mocht je het aandurven. Gelukkig is daar tegenwoordig de wereld der online shoppen én gaat het er in Nederland –vooralsnog- een stuk minder hysterisch aan toe. Maar goed, stel, je wil morgen toch gereed achter je laptop gaan zitten voor wat topitems: hoe pak je dat dan aan en wat moet je inslaan? Modeblogger- en styliste Maud Schellekens helpt om door de kortingsbomen het bos te zien.

De webshops

Je spot vrijwel overal kortingen, maar bij welke webwinkels moet je morgen nou echt wezen? Maud vertelt: “Wat betreft grotere winkels zou ik zeker een kijkje nemen bij Topshop, Asos en Bijenkorf. Toch kan je juist ook leuk scoren bij wat kleinere webshops, zoals Café Noir Studio, van blogger Lizzy van der Ligt. Ook daar krijg je 30% korting! Als je alvast op zoek wil naar kerstcadeaus of gewoon voor jezelf wil shoppen, is Sissy-Boy top voor interieurspullen, en Hunkemoller voor lingerie. Dit is ook hét moment om parfum in te slaan: denk dan bijvoorbeeld aan Douglas. Vroeger shopte ik ook nog weleens op Amerikaanse sites zoals Amazon, maar tegenwoordig houd ik het lekker bij Nederland: aanbod genoeg.”

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow

De trends

Goed, de keuze is dus reuze, maar wat zou je kunnen aanschaffen met het oog op de trends? Volgens Maud is het handig om kerst en oud en nieuw in je achterhoofd te houden: “Dit is natuurlijk het moment om die feestelijke outfit voor een goede prijs in de wacht te slepen! Metallic items doen het dit jaar goed, in bijvoorbeeld groen of zilver. Daarnaast is het een aanrader om een fake fur jas in je mandje te gooien: die heb je immers aardig goed nodig op Nederlandse dagen zoals deze. Ik ben altijd te porren voor een goede jas en ze zijn er nu in alle vormen en kleuren.”

De tactiek

LEES OOK


Views

24

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow
Recept: Langzaam gegaarde kalfsschenkel

Recept: Langzaam gegaarde kalfsschenkel

Foto van 'metronieuws'

GISTEREN

Langzaam gegaarde kalfsschenkel met barolo en salie

Voor 6–8 personen

 • 2 kalfsschenkels, à 1,5 kilogram, overtollig vet weggesneden
 • extra vergine olijfolie
 • een bosje verse salieblaadjes
 • 4 laurierblaadjes
 • 4 teentjes knoflook, gepeld
 • 1 fles barolo
 • 250 gram gepelde tomaten uit blik, uitgelekt

Hoe langer dit gerecht in de oven staat, hoe lekkerder – in het River Cafe serveren we het vaak alleen maar met bruschetta.

 • Verhit de oven tot 200 °C.
 • Verhit een oven- of vuurvaste braadpan (die een deksel heeft) op hoog vuur. Bestrooi intussen de kalfsschenkels royaal met zeezout en zwarte peper. Doe voorzichtig 5 eetlepels extra vergine olijfolie en de schenkels in de pan en bak ze rondom bruin; draai de schenkels daartoe om de paar minuten om.
 • Voeg de salieblaadjes, laurierblaadjes en knoflook toe. Laat ze een paar minuten sissen en schenk de wijn erbij. Leg de schenkels nu met het bot omlaag in de pan. Voeg de tomaten toe, die je eerst een klein beetje hebt platgedrukt. Leg er een vel bakpapier over en leg het deksel erop. Zet de pan in de oven.
 • Draai de schenkels na 1 uur om en verlaag de oventemperatuur naar 150 °C.
 • Leg het deksel weer op de pan en zet hem nog 2 uur in de oven. Bedruip de schenkels een paar keer met het braadvocht om het vlees vochtig te houden. De kalfsschenkels zijn klaar als het vlees bijna van het bot valt. Serveer ze met het merg uit het bot en een beetje van het braadvocht.

Uit: River Cafe 30


Views

8

Lijnen 2.0: zenuw die hongersignaal geeft bevriezen

Foto: ANP

Foto van 'Cerise van Vliet'

GISTEREN

Wat als je echt wil afvallen, maar dat ene stemmetje in je hoofd blijft vragen om teveel en ongezond eten? Dan schakel je toch dat stemmetje uit. Uit nieuw onderzoek van wetenschappers van de Emory universiteit in Atlanta blijkt dat dat bij mensen met obesitas werkt.

De universiteit staat bekend als een van de beste universiteiten van de Zuidoostelijke Verenigde Staten en één van de beste onderzoeksuniversiteiten ter wereld. Het onderzoek dat zij nu hebben uitgevoerd wordt dan ook door verschillende bronnen baanbrekend genoemd. Het is natuurlijk ook niet niks om delen van het menselijk lichaam zelf uit te schakelen.

Weinig resultaat

In Amerika zijn 160 miljoen mensen te zwaar of hebben officieel obesitas. Slechts vijf tot tien procent van deze mensen zou op de lange termijn succes hebben met een 'gewoon' afvalprogramma. Wetenschappers van de Emory universiteit willen dit percentage omhoog brengen en bedachten hun eigen oplossing: het dempen van de signalen die het lichaam vertellen dat het honger heeft.

De proef voor deze studie bleek bijzonder effectief: maar liefst honderd procent van de proefpersonen had minder honger, zonder complicaties of andere bijeffecten. De meesten verloren binnen negentig dagen gewicht. Dat zijn fijne uitkomsten voor Amerikanen, waar tweederde van de bevolking overgewicht heeft. Maar ook in Nederland kan de techniek in de toekomst wellicht een uitkomst bieden. Hier zou één op de tien kilo's moeten verliezen voor de gezondheid.

Teveel signalen

Diëten, bootcamps in het park en alle thuiswinkel apparaten bij elkaar opgeteld kunnen er niet voor zorgen dat de Amerikaanse bevolking op de lange termijn een gezond gewicht behaalt en behoudt. En volgens dokter David Prologo - één van de wetenschappers die meewerkte aan dit onderzoek - is dat ook niet zo gek. „Mensen die overgewicht of obesitas hebben, krijgen overmatig veel hongersignalen" verklaart hij tegenover Daily Mail.

Die overactiviteit is een onderdeel van het hebben van obesitas. Als we honger hebben gaat er een signaal van de maag naar de hersenen via de zogenoemde nervus vagus. Dat is een zenuw die direct uit de hersenen ontspringt. Het doorgeven van dit signaal zorgt ervoor dat onze hersenen registreren dat we honger hebben. Bij mensen met overgewicht zou deze communicatie tussen maag en hersenen verstoord zijn.

Meer eten

Ook al zijn er genoeg calorieën binnengekomen om het lichaam op gang te houden, de maag wil meer en blijft signalen de nervus vagus door sturen. De onderzoekers hebben nu een manier gevonden om deze zenuw vrijwel pijnloos op te sporen en te bevriezen. Ongeveer de helft van de baan wordt bevroren, zodat patiënten niet hun hele eetlust verliezen.

Dertig, zestig en negentig dagen na de behandeling voelden alle proefpersonen zich minder hongerig. Op één proefpersoon na was iedereen een deel van zijn of haar overgewicht kwijt. Gemiddeld duurt het zo'n negen tot twaalf maanden voordat de zenuw weer gaat werken. Volgens dokter Prologo genoeg tijd om een nieuw en gezond voedingspatroon aan te leren zonder constant gestoord te worden door hongersignalen.

Volgens de wetenschappers kan het bevriezen van de zenuw vooral patiënten met milde obesitas helpen. Mensen met zware obesitas krijgen namelijk vaak operaties als een maagverkleining, maar voor mensen met milde obesitas is deze optie er meestal niet. Ondertussen hebben zij wel evenveel moeite met het binnen de perken houden van hun calorie-inname. Zij worden op diëten gezet of de sportschool in gepraat, wat vervolgens op de lange termijn niet blijkt te werken. Om die reden zijn de onderzoekers erg blij met hun nieuwe manier van het bestrijden van overgewicht.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar

LEES OOK


Views

300+

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow
Likeability of 6

Hoe hackable ben jij? Doe deze snelle test!

In opdracht van de Rijksoverheid

15 MAA 2018

Hoe hackable ben jij? Doe deze snelle test!

Onze wereld wordt met de dag digitaler en daarmee wordt de bescherming van onze data dus ook telkens weer belangrijker. Toch gaan veel mensen wat slordig om met hun gegevens en daardoor zijn zij makkelijk te hacken. Ben jij wel goed beveiligd of ben jij hackable? Met deze test kom je er snel en makkelijk achter.

1. Als ik een melding krijg dat ik kan updaten, dan...

a. Laat ik die melding lekker even staan. Waar zijn die updates goed voor?

b. Voer ik de update meteen uit.

2. Voor elke site gebruik ik...

a. Hetzelfde wachtwoord, lekker makkelijk.

b. Een ander wachtwoord, wel zo veilig.

3. Mijn computer back-uppen, dat doe ik...

a. Heel soms, als ik daar zin in heb.

b. Regelmatig.

4. Ik krijg een mailtje van mijn bank met een link. Die link...

a. Klik ik meteen aan.

b. Klik ik niet aan. Ik lees eerst de inhoud van de mail en kijk naar het e-mailadres waar hij vandaan komt.

Als je alleen maar b hebt geantwoord, dan ben je heel goed bezig. Hackers krijgen jou niet zomaar te pakken. Heb je bij een of meerdere vragen ook het eerste antwoord? Dan kun je er met een aantal makkelijke maatregelen voor zorgen dat jij een moeilijker doelwit bent voor hackers.

1 Voer updates snel uit

Voor velen zijn de updates van je besturingssysteem een beetje als huiswerk: uitstellen totdat je écht niet meer anders kan. Maar die updates zijn er voor een reden. Fabrikanten brengen updates vaak uit om ervoor te zorgen dat beveiligingslekken in het door jou gebruikte systeem gedicht worden. Daardoor is de kans veel groter dat als je te lang wacht met updaten, je gehackt wordt. Dus laat je telefoon, tablet en computer maar gewoon meteen updaten zodra je een melding krijgt dat dat kan.

2. Gebruik een ander, goed wachtwoord voor élke website

Het is begrijpelijk als je het lekker makkelijk vindt om één wachtwoord te gebruiken voor elk account op elke website. Maar veilig is het niet. Als iemand dan een van je accounts weet te hacken, heeft hij gelijk toegang tot alle dingen die jij op het internet doet. Zeker bij overheidsdiensten als DigiD kan dat hele nare gevolgen hebben. Gebruik daarom voor elke website een ander, goed password met veel letters, cijfers en andere tekens.

Als je dat onhaalbaar vindt, dan is dat heel begrijpelijk. Bovendien ben je niet de enige. Ruim de helft van de Nederlanders ziet het aanhouden van een ander wachtwoord voor elke site als onmogelijk, zo blijkt uit onderzoek. Gebruik in dat geval een wachtwoordmanager. Met zo'n wachtwoordmanager – een digitale kluis voor je wachtwoorden en gebruikersnamen - heb je altijd al je wachtwoorden bij de hand. Je hoeft dan nog maar één sterk wachtwoord te onthouden: het wachtwoord voor je wachtwoordmanager.

3. Voer regelmatig back-ups uit

Ook back-ups maken is zo'n klusje waarvan je denkt: dat komt later wel. Waarbij 'later' meer dan eens 'nooit' blijkt. Maar back-ups zijn ontzettend belangrijk. Als je computer besmet raakt met een virus, dan kan het zijn dat ook al je bestanden weg zijn. Op dat moment slaak je waarschijnlijk een enorme zucht van verlichting als je een recente back-up op je externe harde schijf hebt staan. Dat is die paar minuten dat je bezig bent met een back-up maken dubbel en dwars waard.

4. Let op waar je op klikt

Let altijd op waar je op klikt. Een link lijkt misschien onschuldig, maar het klikken op zo'n link kan ervoor zorgen dat er schadelijke software wordt geïnstalleerd op je apparaat. Ook bijlages bij e-mails kunnen een dergelijk effect hebben. Kijk daarom bij mails altijd naar het taalgebruik. Als het niet goed voelt, neem dan het zekere voor het onzekere: klik niet op de link, maar tik zelf het webadres in.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


like
user_a283096e65c0095cd3475af0540ea5f0066814ff_avataruser_40f2189b758d1d5d4da21b21e14ad404f1d96af6_avatar

Views

1k+

Zo wordt je chocola niet wit als het blijft liggen

Je chocola moet ook een lust voor het oog zijn natuurlijk

Foto van 'Ingelise de Vries'

GISTEREN

Eerlijk is eerlijk, als je chocolade in huis haalt is de kans klein dat het echt heel lang blijft liggen. Maar mocht je nou toch een reep zijn vergeten, dan is het je misschien opgevallen dat een reep donkere chocolade na verloop van tijd wit uit gaat slaan. En er is dus een manier om dat te voorkomen - naast ‘m in één keer opsmikkelen natuurlijk.

Gewoon te eten

Maar als eerst: maak je geen zorgen. De wit uitgeslagen reep kun je nog gewoon opeten. De witte waas, het lijkt een beetje poederachtig, is namelijk het vet dat in de reep zit. Wanneer de chocola op de verkeerde temperatuur wordt bewaard, komt het vet naar de oppervlakte van je snack toe. Dat veroorzaakt de witte laag op je reep.

Kleine barstjes

In het Britse tv-programma Food Unwrapped op Channel 4 onderzochten de makers hoe het zit. Wetenschappers weten namelijk pas sinds kort waar het vet vandaan komt. Wanneer chocola niet op de juiste temperatuur wordt bewaard, ontstaan er hele kleine barstjes in de reep. Door die barstjes kan het vet naar boven kruipen.

Zo blijft 'ie lekker

Wil je dat je chocoladereep niet alleen lekker smaakt, maar ook een lust voor het oog is? Zorg dan dat je ‘m bewaart in een ruimte waar het tussen de 14 en 18 graden is. Dan blijft ‘t een mooi glimmende reep. Lukt dat niet, dan hoef je de reep niet weg te gooien. Ook met witte waas is de chocola nog gewoon eetbaar. Dat weet niet iedereen: de chocolade-industrie ontvangt miljarden klachten per jaar over repen die niet meer goed zouden zijn. Chocolatiers werken nog steeds aan een manier om de vetlaag te voorkomen te ontstaan. De tip die voor nu in het programma wordt gegeven: eet je chocola gewoon maar zo snel mogelijk op.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar

LEES OOK


Views

49

Bier proeven veel meer dan even wat wegklokken

Bier proeven veel meer dan even wat wegklokken

Proevende heren van Beer in a Box met vlnr: Victor Kuppers, Armand Haan, Tim Remmerswaal.

In samenwerking met Beer in a Box

In samenwerking met Beer in a Box

16 MAA 2018

Het proeven van bier is niet zomaar een kwestie van veel goudgele rakkers nuttigen en dan een kenner zijn.

Het glas aan je lippen zetten, kantelen en gaan! En dan denken dat je iets over een biersmaak kunt vertellen? Nee ho maar. Bier proeven is veel meer dan het drinken, is de stellige overtuiging van de heren van het Alkmaarse Beer in a Box. Tim Remmerswaal, Armand Haan en Victor Kuppers van het nog jonge online bedrijf in speciaalbieren móeten het wel weten. Zij stellen, in samenwerking met kenners in een testpanel, de ‘beer in a boxen’ samen. Zij komen er op een gegeven moment achter welk smaakprofiel je hebt en welke bieren bij jou passen. Zo kan Beer in a Box je uitdagen met nieuwe speciaalbieren, zonder dat je bij je abonnement ooit dezelfde soort in huis krijgt. Die heren nemen je in vijf bier-proef-stapjes mee en kun je langzaam op weg gaan een echte bierconnaisseur te worden.

1 De geur van je bier

De geur (het aroma) wordt gevormd door de smaakstoffen in het bier die het slijmvlies in je neus prikkelen. Deze komt tot je via de neus en de mondholte. De temperatuur van het bier speelt een belangrijke rol. Hoe hoger die temperatuur, hoe meer smaakstoffen er verdampen en hoe meer deze in je holtes tot uiting komen. Een koud biertje heeft dus minder smaak dan een lauwere variant. Dat verklaart ook waarom een bier anders ruikt dan hij smaakt. Zodra bier in je mond terecht komt, wordt het opgewarmd en komen de geurstoffen vrij.

2 Gaat de smaak over de tong?

Het is een fabeltje dat smaken een eigen plaats op de tong hebben. Zoet, bitter zuur, zout en umami ervaar je met je hele tong. Zout en umami, de hartige smaken, komen in de regel niet in bier voor, de andere smaken wel. Echter, dit zijn de primaire smaaksensaties. Het echte proeven gaat vooral met de slijmvliezen in je neus en keel.

3 Mondgevoel

Hoe voelt het bier aan in je mond? Denk hierbij aan de prikkeling van het aanwezige koolzuur, hoe het in bier in je mond kleeft, de zeepachtigheid van het vocht en hoe je mond en tong samentrekken.

4 Volheid (body)

Van zachte boterige romigheid tot ‘water’ en alles ertussenin. De body van je bier bepaalt hoe je de smaak ervaart en vaak ook hoe lang hij blijft hangen.

5 Nasmaak

De nasmaak is de smaak die in je mond en neus overblijft nadat je het bier hebt doorgeslikt. Dat kan veranderen. Bier kan uitvloeien in een andere smaak. Het zoet komt bijvoorbeeld eerst, dan het bitter. Net als in het echte leven… Veel proefplezier!

Bier proeven veel meer dan even wat wegklokken

Speciaalbieren van Beer in a Box. / Femmy Weijs

Proefbox voor de Metrolezer

Speciaal voor Metrolezers is een ProefBox met zes speciaalbieren ontwikkeld. Beer in Box neemt ‘starters’ zo mee op ontdekkingstocht in de wereld van de smaken en geuren van speciaalbieren. De doos is bedoeld voor mensen die hun smaak graag willen weten. Victor Kuppers: „Zodra je je smaken in de smiezen hebt, kun je andere speciaalbieren gaan ontdekken. Wij beloven het beste te vinden binnen jouw smaakpallet.”

Wie Metro’s proefbox wil proberen gaat naar Beerinabox.nl/metro. Gebruik de actiecode metro en je krijgt er een gratis ‘beregoed bierglas’ bij.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar

LEES OOK


Views

300+

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow
Likeability of 5

8x niet te missen in Macau!

Foto van 'Maartje Hensen'

GISTEREN

Macau is geen backpackersbestemming, maar wordt wel eens meegepikt als daguitje vanaf Hongkong. Het grootste deel van de toeristen is Chinees. Macau is namelijk een gokstad en Chinezen mogen nou eenmaal niet in China gokken, dus zoeken ze het in Macau. Macau heeft echter zoveel meer te bieden!

In 1557 werd Macau gekoloniseerd door de Portugezen en was daarmee de eerste Europese kolonie in China. Het was ook de laatste kolonie van China, toen het eind 1999 officieel een speciale administratieve regio van China werd. Van de Portugese bezetting is vandaag de dag nog veel te merken in de architectuur en cuisine van Macau.

Dit zijn acht bezienswaardigheden die je niet mag missen als je Macau bezoekt!

Cotai

Sommige mensen zeggen dat Macau het Las Vegas van het oosten is. Anderen beweren dat Las Vegas het Macau van het westen is. Macau is ’s avonds een bruisende casino-stad. De bekendste plekken zijn The Venetian, The Parisian, City of Dreams en Galaxy. Een tikkeltje teleurgesteld liepen wij rond op de Estrada do Istmo, hopend dat het een groot feest zou zijn. Het grote feest vindt binnen plaats. Er wordt in Macau meer gegokt dan waar ook ter wereld!

Taipa Village

Taipa Village ligt vlak bij de Cotai strip en heeft ontzettend veel te bieden. Van Chinese winkeltjes tot kleurrijke koloniale gebouwen en kerken tot instagrammable trappetjes en graffiti kunstwerken. Vergeet vooral niet om hier lekkere Portugese “eggtart” te eten!

Our Lady of Carmel Church

Een van de mooiste kerken van Macau, gebouwd in 1885.

Rua da Felicidade

Het voormalige red light district van Macau, ook wel “geluksstraat” genoemd, is nu een schattig, rustig straatje met rode accenten. Perfect voor leuke vakantiekiekjes!

Largo do Senado

Dit plein is onderdeel van het historisch centrum van Macau, dat op de UNESCO werelderfgoedlijst staat en is vernoemd naar Leal Senado. Het was dé ontmoetingsplek van de Chinezen en Portugezen in de 16e tot 18e eeuw.

St. Dominic’s Church

Aan het einde van het Senadoplein staat St. Dominic’s kerk, een 16e eeuwse kerk in barokstijl. In de bouwstijl is een mix tussen Macau en Portugees te zien. Zo is het dak gemaakt van Chinese dakpannen en zijn de deuren gemaakt van teak, een Aziatische houtsoort, maar is in het gebouw duidelijk de Europese barok terug te zien. In 1997 is er, na reconstructie, ook nog een museum aan de kerk toegevoegd!

Ruins of St. Paul’s

De ruïne van St. Paul’s is niks meer dan een voorkant van een 17e eeuwse kerk. Ooit was het de grootste katholieke kerk van Azië, maar werd bijna compleet vernield bij een brand tijdens een tyfoon in 1835. Het is misschien wel hét hoogtepunt van Macau. Dit betekent dus ook: veel toeristen!

Fisherman’s Wharf

Deze werf is vooral opgezet voor vermaak, met veel etensgelegenheden, een winkelcentrum en attracties.

Rua Sul do Patane

Een minder bekende attractie van Macau: hoge flatgebouwen! Hong Kong heeft de welbekende foto-attractie Yik Fat gebouw, maar Macau heeft ook een aantal geweldige gebouwen om te fotograferen. Misschien nog wel gaver! Voor dit plaatje op Rua Sul do Patane moet je wel langs beveiliging van het appartementencomplex zien te sluipen, maar er zijn meer opties. Zo kun je op 181-191 Avenida de Venceslau de Morais een parkeergarage binnenlopen. Als je omhoog kijkt heb je een geweldige kijk op alle balkonnetjes die net vogelkooien lijken!

Over de Reismeisjes

Als jonge - net afgestudeerde - twintiger weet je het: het is nu of nooit. Mijn vriendin en ik besloten voor 'nu' te kiezen, zeiden ons werk en appartement op en verkochten onze spullen. Klaar om op wereldreis te gaan en ook zulke jaloersmakende #travelcouple Instagramfoto's te maken. We kiezen alleen niet voor de makkelijkste weg: we beginnen onze reis namelijk in Rusland en trekken dan verder via China, Japan, Korea en zuidoost Azië! In mijn blogs voor Metro schrijf ik over onze avonturen en de beste plekken om te bezoeken. Ben je benieuwd naar meer, neem vooral een kijkje op onze website onceuponajrny.com.

LEES OOK


like
user_eb7bdb30df70229d67808da1810f25b4efc5bd2e_avatar

Views

27

Recept: Risotto op z'n Piemontees

Recept: Risotto op z'n Piemontees

Foto van 'metronieuws'

20 MAA 2018

Risotto op z’n Piemontees

Breng eerst ongeveer 1 liter zelfgemaakte groentebouillon aan de kook. Schil ondertussen 1 ui en hak hem fijn. Smoor hem in een klontje boter (ongeveer 20 gram) in een pan. Voeg hier 250 gram risottorijst, liefst Carnaroli, aan toe en laat die ongeveer 2 minuten karamelliseren. Roer de rijst af en toe met een houten lepel om, zodat hij gelijkmatig bakt zonder aan te branden. Meng de rijst met een half glas droge witte wijn en laat de alcohol verdampen.

Voeg daarna beetje bij beetje de bouillon toe terwijl je de risotto voorzichtig blijft roeren. Doe er telkens een scheutje bouillon bij zodra de rijst droog komt te staan. De rijst moet altijd in een laagje bouillon blijven staan.

Na ongeveer een kwartiertje kun je de rijst proeven, dan moet hij precies gaar zijn. De korrels moeten vrij zacht zijn en niet te droog. Neem de pan van het vuur en breng de rijst op smaak met 4 eetlepels geraspte grana padano en een klontje boter. Goed doorroeren. Laat de risotto een paar minuten rusten en serveer terwijl hij nog goed warm is.

Uit: Eten met Franciscus.


Views

33