Sanne van Rij
Sanne van Rij Lifestyle 5 okt 2017
Leestijd: 5 minuten

Hoe duurzaam is jouw kast? Marieke weet raad!

Een beetje duurzaam voor de dag komen? Dat kan nog weleens knap lastig zijn. Want ja, laten we wel wezen: waar moet je nou écht op letten bij het kopen van die splinternieuwe flared jeans? Marieke Eyskoot helpt ons uit de brand: de sustainable fashion-expert vertelt aan Metro hoe je als een ware pro de groenheid van je garderobe meet.

Bewustzijn is mode

Voor de vierde keer wordt met de Dutch Sustainable Fashion Week in Amsterdam (6 t/m 15 oktober) aandacht gevraagd voor bewuste mode. Volgens het event is de belangstelling voor duurzame mode de afgelopen 10 jaar enorm gegroeid: steeds meer mensen willen een eerlijk verhaal achter de producten die ze kopen, zeker sinds de ramp met de kledingfabriek in Bangladesh. Duurzaamheid moet geen trend worden, maar de toekomst.

Topvrouw Marieke

Misschien heb je zelf een royaal gevulde kledingkast, misschien ook niet: feit blijft dat het vrij moeilijk te beoordelen is of de kleding díe je al hebt, enigszins duurzaam geproduceerd is. Waar je op kan letten bij het vullen van je kledingkast, weet Marieke Eyskoot als de beste: zo schreef ze boek ‘Dit is een goede gids – voor een duurzame lifestyle’ en bracht ze tevens het boek ‘Talking Dress’ uit, waarin specifieker wordt ingegaan op duurzame mode. Ze geeft tevens advies aan modewinkels- en merken over het opzetten van een eerlijk label. Groen kent voor haar geen grenzen: van workshops tot het oprichten van een fair fashionbeurs, Marieke deed het allemaal en is niet voor niks door Glamour, Viva, Red en Marie-Claire genomineerd voor hun lijst van topvrouwen.

Dé checklist

Waar je volgens de sustainable fashion-expert op moet letten wanneer je langs je garderobe struint? Luister goed!

1. Stel je kwaliteit boven kwantiteit?

Volgens Marieke is het belangrijk om jezelf af te vragen of je investeert in goede items: „Het kan vaak voelen alsof duurzame items ook een stuk duurder zijn. Maar je kan het anders bekijken: je kan een top van 10 euro kopen die je vervolgens 3 keer aantrekt, of een trui van 50 euro, die je wél 50 keer draagt. Dan ben je uiteindelijk een stuk minder duur uit! Het is belangrijk om te investeren in kwaliteit. Vaak koop je kledingstukken die net-niet zijn, zo komt het bijvoorbeeld weleens voor dat je een prachtige sweater ziet, maar nét niet in je maat. Je gaat dan in the end toch voor die grotere maat, terwijl dat helemaal niet mooi past. Ook herkenbaar: de pasvorm zo mooi vinden, en daarom toch maar een aankoop doen, terwijl de kleur je eigenlijk niet staat. Je hebt dan wel meer kwantiteit, maar zeker niet meer kwaliteit: dat soort aankopen zijn de reden dat je in de ochtend door de bomen het bos niet meer ziet.”

2. Koop je slim?

Daarnaast lijkt het een open deur, maar is het handig om je af te vragen of je verstandig shopt: „Verstandig inkopen scheelt niet alleen een hoop geld, maar is ook een stuk aangenamer voor je ochtendritueel, omdat je veel sneller weet wat je aan kunt en wil trekken. Vraag je bij je items in je kast af: heb ik dit echt nodig? Wanneer je in de winkel staat, kan je bedenken of je het kledingstuk écht vaker aan kan, het goed past, maar ook goed staat. Iedereen heeft wel to-go items waar je continu naar grijpt en waar je je lekker in voelt. Dat gaat vaak gepaard met complimentjes en dat soort kledingstukken zijn dan ook fijn om aan te schaffen. Ook kan je jezelf afvragen of je iets alleen wil kopen ‘om het kopen’, of omdat je het vaker gaat dragen. Ik koop bijvoorbeeld graag rokjes, maar dragen? Dat doe ik niet. Leer je eigen stijl kennen en ga voor tijdloze items. Een wortelbroek kan voor een paar maanden leuk zijn, maar rock je ‘m over een aantal jaar ook nog? Ik heb overigens niks tegen wortelbroeken, haha.”

3. Zitten er tweedehands items tussen?

Als het aan Marieke ligt, is tweedehands kopen een van de oplossingen naar een topgarderobe: „Wanneer je tweedehands koopt, geef je een kledingstuk een nieuw leven. Daarnaast koop je een uniek item en zie je er zelden hetzelfde uit als je buurman- of vrouw. Als je goed zoekt, is het ook nog eens goedkoper. Regelmatig vragen mensen me naar de duurzaamheid van merken: COS is daar een voorbeeld van. Het label doet helaas nog niet genoeg op het gebied van duurzaamheid, maar wanneer je iets van hen op Marktplaats koopt, kan je het wél gewoon aanschaffen. In tegenstelling tot COS zijn er een hoop merken die wel ‘eerlijke kleding’ aanbieden in allerlei prijsklassen: wanneer je iets van hen koopt, steun je dan ook de business case van duurzame mode. Misschien denk je het idee dat jij in je uppie geen verschil maakt, maar kijk maar eens hoeveel last je kan hebben van één mug in je kamer: één bewuste aankoop, of een gesprek over duurzaamheid met bijvoorbeeld een medewerker van een kledingwinkel, kan al verschil maken.”

4. Puilt je kledingkast uit of valt dat wel mee?

Tot slot kan je jezelf afvragen hoeveel er daadwerkelijk in je kast hangt: minder kopen is volgens Marieke namelijk de sleutel naar duurzamere mode. „Het scheelt letterlijk alles: geld, tijd en heel veel twijfelen en vergelijken. Al die tijd die je nu besteedt aan on- en offline winkelen kan aan een hoop andere dingen gespendeerd worden, zoals een klassiek tripje naar de bioscoop. Meer spullen is meer stress, en rooft ook nog eens zeeën aan tijd!”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Hoe duurzaam is jouw kast? Marieke weet raad!
Sluiten