Camera videoDuurzame mode is meer dan een trend

Waar let jij op als je kleding koopt? Foto: Pexels

Foto van 'Lisa Vermeij'

Lisa Vermeij

11 OKT 2017

We kunnen nooit genoeg kleding hebben, of misschien toch wel? Waar let jij op als je nieuwe kleding koopt? Waarschijnlijk de kleur, prijs, maat en vorm. Maar kijk je ook wel eens of je kleding duurzaam is? Wat is duurzame mode eigenlijk en waar moet je op letten? Metro sprak met Cécile Scheele oprichtster van de Dutch Sustainable Fashion Week.

Tijdens de Dutch Sustainable Fashion Week wordt er aandacht gevraagd voor duurzame mode. 'Duurzaam' klinkt misschien als een modewoord, maar toch is het het belangrijk dat we er als consument aandacht aan besteden. Cécile Scheele heeft vier jaar geleden de DSFW opgezet en ze wil samen met winkeliers duurzaamheid zichtbaarder maken bij consumenten. Voor veel winkeliers maar ook consumenten is het nog onduidelijk wat duurzame mode is. Als je aan het shoppen bent wil je waarschijnlijk vooral mooie kleding voor een betaalbare prijs kopen.

Eerlijk verhaal

Maar net zoals bij voeding willen ook steeds meer mensen een eerlijk verhaal achter de producten die ze kopen. Wie heeft je leuke jasje gemaakt en nog belangrijker wat zijn de arbeidsomstandigheden van de werknemers? En wanneer je je realiseert dat de gemiddelde persoon 60 procent meer kledingstukken koopt dan 10 jaar geleden en 1 op de 3 kledingstukken niet eens draagt, is het best aardig om eens extra stil te staan bij de aankoop van een shirtje van 10 euro.

Waar kun je op letten?

Er is helaas nog geen label waaraan we kunnen zien of kleding duurzaam is, maar Cécile vertelt dat er wel een aantal dingen zijn waar je als consument op kunt letten.

- Vraag medewerkers in winkels of ze weten of de kleding duurzaam is.
- Blijf nieuwsgierig en zoek informatie op website of webshops, vaak melden merken online wat ze wel en niet doen.
- Recycle kleding of koop eens tweedehands kleding.

Wist je dat?

- 1 op de 3 kledingstukken in de kast nooit wordt gedragen.

- In Nederland gooien we jaarlijks samen zo'n 235 miljoen kilo textiel weg.

- De textielindustrie is verantwoordelijk voor 10 procent van de CO²-uitstoot.

- Voor de kledingconsumptie van één huishouden is jaarlijks net zoveel water nodig als om 1000 bad- kuipen te vullen.

De vierde editie van de Dutch Sustainable Fashion Week duurt nog tot 15 oktober, in heel Nederland worden er verschillende evenementen georganiseerd.


Log in om een reactie te plaatsen

Views

2

48 uur in Antwerpen: eigenlijk niet genoeg

Antwerpen in de winter is zo leuk, dat wij tijd te kort kwamen. / Privébeeld

Foto van 'Daisy Heyer'

Daisy Heyer

2 UUR

All I want for Christmas is.. een gezellig weekendje weg! Waarom moeilijk doen als het makkelijk kan? Vanaf Amsterdam ben je met de Thalys binnen een uur en een kwartier op Antwerpen Centraal.

Een stedentripje naar Antwerpen is altijd wel een goed idee, maar tijdens de feestdagen is Antwerpen nog tien keer leuker. Wij waren 48 uur in Antwerpen! En de eerste tip: 48 uur is eigenlijk te weinig in deze tijd van het jaar...

Even wat anders dan de Alpen? Hier kun je ook skiën

Foto van 'Sofie Smulders'

Sofie Smulders

GISTEREN

Nu Nederland wit kleurt door het winterse weer, krijgen we steeds meer zin om de sneeuw in het buitenland te ontdekken. En dan het liefst op ski’s of per snowboard. Dat kun je natuurlijk in de Alpen doen, maar je kunt ook iets verder kijken. Wij zetten een aantal bijzondere skilocaties op een rij.

Lofoten (Noorwegen)

Uitdaging: veel minder voedsel verspillen

Uitdaging: veel minder voedsel verspillen

Handig: als je de koelkast opent en meteen op de restjes wordt gewezen. / Colourbox

Foto van 'Metro'

Metro

GISTEREN

In samenwerking met: Voedingscentrum

Wie wil er nu niet 145 euro, ofwel 41 kg goed voedsel besparen? Dat kun je doen door minder eten weg te gooien. Als we restjes voedsel uit onze koelkast opeten in plaats van weggooien, dan scheelt dat op jaarbasis al gauw ruim 10 kilo voedselverspilling per huishouden.

Zo krijg je je volgende vlucht 3 stoelen voor jezelf

Zo krijg je je volgende vlucht 3 stoelen voor jezelf

Ga je binnenkort vliegen? Lees deze tip dan goed, want het zou goed kunnen dat je het jezelf een stuk comfortabeler kunt maken. / Colourbox

Foto van 'Imre Himmelbauer'

Imre Himmelbauer

10 DEC 2017

Vliegreizen zijn niet altijd even fijn. Vooral je medepassagiers kunnen een flinke bron van irritatie zijn. De ene keer is de man naast je verkouden, de andere keer is het koppel naast je zo klef dat je je ongemakkelijk begint te voelen. Maar met deze truc (gedeeld door een multimiljonair) kan dat verleden tijd zijn.

„First class vliegen? Dat is niet nodig", vertelt gebruiker regoapps op Reddit. „Ik boek gewoon een economy class-ticket in het midden van een rij van drie stoelen."

Schilderlessen onder het genot van een wijntje

Schilderlessen onder het genot van een wijntje

Schilderlessen onder het genot van een wijntje. Foto ter illustratie: Colourbox

Foto van 'Rosan de Vos'

Rosan de Vos

10 DEC 2017

Zou je graag willen leren schilderen maar vind je jezelf niet artistiek genoeg? Daar hebben ze daar nu een oplossing voor gevonden. Er bestaan nu schilderlessen, genaamd 'sip and paint'. Kun je onder het genot van een wijntje jezelf op het doek laten gaan.

Anders dan anders

'Mohsin is al 1000 dagen op wereldreis'

Mohsin is al in 48 verschillende landen geweest. Foto: Instagram @mohsinopwereldreis

Foto van 'Lisa Vermeij'

Lisa Vermeij

10 DEC 2017

Tot aan zijn 20e was Mohsin Amdaouech alleen nog maar op vakantie geweest in Marokko. Op zijn 25e ging hij 13 maanden op wereldreis. Het reizen beviel hem goed, zo goed dat de inmiddels reisblogger al 1000 dagen van zijn vrijheid aan het genieten is.

Na zijn studie commerciële economie wilde Mohsin graag een mooie wereldreis maken. „Hoi, ik ben Mohsin, ik heb 16.500 euro gespaard, ik ga op reis en kom pas terug als ik nog 2 euro over heb. Volg mijn reis en like mijn pagina”, schreef hij op zijn Facebookpagina Mohsin op Wereldreis. Binnen 24 uur had Mohsin op Wereldreis, zoals hij op zijn pagina's heet, al 2000 volgers en dat zijn er inmiddels meer dan 80.000. Mohsin heeft inmiddels 48 landen bezocht en zal voorlopig nog wel even op reis blijven. Duizend dagen op reis, wie droomt daar nou niet van? We spreken de globetrotter als hij net is aangekomen in Cusco, een stad in Peru. Hij slaapt de komende twee weken bij een gastgezin en gaat Spaans leren.

Hulde! Dit zwangere model siert de cover van Vogue

Foto van 'Sanne van Rij'

Sanne van Rij

8 DEC 2017

Weinig zo mooi als een zwangere vrouw op de kiek, vinden wij zo. Vogue Nederland denkt daar precies hetzelfde over. Zo wordt de cover van hun januari/februarinummer gesierd door model Rose Bertram, de vriendin van Neerlands voetballer Gregory van der Wiel.

Allereerste exemplaar