Sarah Sitanala
Sarah Sitanala Lifestyle 3 okt 2017 / 19:49 uur

Amatore is nieuwe marktplaats voor muziekles

Op Amatore.nl vind je lessen in muziek, dans, en beeldende kunst. Van blokfluit tot accordeon en Afrikaanse percussie, en van buikdansen tot breakdancen, het aanbod is groot.

Oprichter Kevin Konings omschrijft de site als een soort marktplaats waar de docenten het aanbod vertegenwoordigen en de leerlingen de vraag. „Die briefjes die je weleens in de supermarkt ziet hangen zijn mij een doorn in het oog, dat moet toch veel beter kunnen, denk ik dan.” Het platform is gratis voor docenten en leerlingen.

Het is goed om creatief bezig te zijn

Konings heeft een achtergrond in online marketing en werkte lange tijd voor een onderzoeksbureau. Hij besloot iets voor zichzelf te beginnen en zag dat door bezuinigingen en het intrekken van subsidies aan culturele centra dat veel muziekscholen noodgedwongen hun deuren moesten sluiten. Konings besloot hierop in te spelen en vertelt dat hij denkt dat het voor de ontwikkeling van een kind goed is om creatief bezig te zijn.

„Ik merkte dat muziekleraren noodgedwongen als freelancer aan de slag moesten en dus zelf leerlingen moesten werven en hun lessen moesten promoten. Tegelijkertijd was het voor de leerlingen onduidelijk waar ze voor een muziekles terechtkonden, omdat er geen fysieke scholen meer waren.”

Filteren op locatie

Waar de muzieklessen eerst plaatsvonden op een muziekschool, worden de lessen nu gegeven bij de docenten thuis, of bij een door een docent tijdelijk afgehuurde ruimte. „Van buitenaf is niet duidelijk waar deze lessen worden gegeven, wij willen met Amatore.nl de zichtbaarheid vergroten.” In Amsterdam worden inmiddels ruim 300 lessen aangeboden door 220 docenten. „We koppelen de locatie van een leerling aan de locatie van de dichtstbijzijnde docent.”

Konings besloot in eerste instantie te beginnen met het aanbieden van muzieklessen. „De interesse in de muzieklessen is het grootst, we zien dat de kinderen tijd nodig hebben om te wennen aan andersoortige lessen. Toch merk ik dat de interesse in bijvoorbeeld acteren ook toeneemt.”

Mond-tot-mondreclame

„We vragen de leerlingen die een les bij ons hebben gevolgd achteraf een review in te vullen, waarin zij vertellen wat ze van de les en de leraar vonden. Mond-tot-mondreclame werkt volgens ons het beste, en wie kan nou beter vertellen hoe de lessen zijn dan de leerlingen die er al een les op hebben zitten?”

Konings is een maand geleden een campagne gestart om uitbreiding van het platform door de rest van Nederland te bewerkstelligen. „Het gaat best goed, op dit moment hebben we zo’n 92 procent van ons streefbedrag binnen, en we hebben nog vijf dagen te gaan”, vertelt Konings enthousiast.

De rest van Nederland

Hulp kregen Amatore onder meer van acteur Barry Atsma die in een filmpje de website promoot: „Vroeger moest ik door de Gouden Gids bladeren op zoek naar een toneelcursus om te volgen, ik had mazzel en ben acteur geworden. Vandaag de dag gaat dit veel makkelijker, je gaat gewoon naar Amatore.nl en daar vind je allerlei cursussen als je bijvoorbeeld acteur of actrice wil worden.”

Docenten door het hele land kunnen door middel van het invullen van een online formulier hun interesse tonen in het geven van lessen. „Afhankelijk van waar de meeste lessen worden aangeboden, gaan wij ons vestigen”, aldus Konings.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Amatore is nieuwe marktplaats voor muziekles
Sluiten