Jessica Heijmans
Jessica Heijmans Lifestyle 27 sep 2017
Leestijd: 3 minuten

Fit worden? Pak de stofzuiger er maar bij

Afwassen, stofzuigen, de was doen, de badkamer schrobben. Aan de lijst van huishoudelijke klusjes lijkt geen einde te komen. Hoewel schoonmaken een noodzakelijk kwaad is, heeft het ook een groot voordeel: je doet aan lichaamsbeweging.

Slechts 30 minuten per dag bewegen verlaagt het risico op een vroegtijdige dood, en dat kan dus ook in de vorm van huishoudelijke activiteiten, menen onderzoekers van The Lancet. Je huis schoonmaken en tegelijkertijd een work-out doen? Het kan!

Hoewel stoppen met je wekelijkse bezoek aan de sportschool, je dagelijkse rondje in het park of je zumbalessen wellicht wat overenthousiast is, zijn we onder het mom van ‘baat het niet dan schaadt het niet’ toch even in de wereld van de huishoudfitness gedoken. Zó haal je dus het maximale uit je schoonmaakroutine.

De rag drag

„Get lean while you clean” Dat is het motto van Carolyn Barnes, ook wel Clean Momma’ genoemd. Net als de meeste (zelfverklaarde) fitnessinstructeurs heeft zij een handelsmerk: de rag drag. Hoe dat in zijn werk gaat? Leg twee doekjes op de vloer en ga erop staan. Vervolgens beweeg je – om beurten – je benen naar binnen en weer naar buiten. Herhaal dit een paar keer, beweeg je over het oppervlak et voilà: je vloer is schoon en jij hebt je cardio-oefeningen weer gedaan.

Maar ook voor de gevorderde schoonmaaksporters onder ons is er een oefening beschikbaar. Zak door je knieën, duw de dweil stevig tegen de grond en schuif hem zo ver mogelijk naar voren terwijl je je buik goed aanspant.

Aandachtsgebieden: heupen, core, buikspieren

Trap of, trap af

Youtube Dog GIF by SoulPancake - Find & Share on GIPHY

Heb jij een trap in huis? Mooi, dan is deze work-out voor jou. De oefening is eigenlijk heel simpel: alle spullen die naar boven moeten leg je niet langer op de trap, maar breng je direct omhoog. Ligt je tandenborstel op de keukentafel? Neem de trap. Rondslingerende boxer? Hoppa, de trap op. En die verdwaalde knuffelbeer? Juist, beklim die treden. Heb je zowaar je woning opgeruimd én wat calorieën verbrandt.

Aandachtsgebieden: hart, longen en beenspieren

Stofzuiglunge

Naar voor, naar achter, trekken, duwen: stofzuigen is een goede oefening voor de armspieren. Maar wil je deze schoonmaaktaak naar een nieuw niveau brengen? Implementeer dan de lunge. Op het moment dat je de stofzuiger naar voren duwt, beweeg je één been mee en zak je – met een rechte rug – door je achterste knie.

Aandachtsgebied: bil- en beenspieren

Ramen lappen: go big

https://giphy.com/gifs/l1J3zT814xESwd3Uc

Iedereen die weleens de ramen heeft gelapt, weet dat het op zich al een hele work-out is. Maar, het kan natuurlijk altijd beter. Maak met je zeem zo groot mogelijke cirkels terwijl je het oppervlak bedekt en wissel regelmatig van arm. Werk je extra in het zweet door squads te doen om de lagere gedeeltes te bereiken. Ook prima uit te voeren wanneer je met de trekker in de weer bent trouwens.

Aandachtsgebied: benen, armen, billen

Meer inspiratie opdoen? Check dan de onderstaande video. Al werkte het bij ons vooral op de lachspieren!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.