Maartje Hensen
Maartje Hensen Lifestyle 21 aug 2017
Leestijd: 4 minuten

Reismeisjes #1: Over enge Russische mannen

Hoe is het om als lesbische vrouw door landen als Rusland en China te reizen? Maartje Hensen en haar vriendin pakten hun koffers en reizen nu de hele wereld over. Voor Metro bloggen ze elke woensdag over hun avonturen als De Reismeisjes.

Daar zitten we dan, in een trein die in niks op die van de NS lijkt. We snappen niks van het systeem, de conducteur verstaat ons niet en we weten niet hoe we ons bankje naar beneden moeten klappen. Dan komt er een strak kijkende Russische vent onze coupé binnen. Russische mannen, daar moeten we voor uitkijken, aldus onze ouders. Een moeder van een vriend maakte voor vertrek nog de grap dat we er misschien wel een aan de haak zouden slaan. Wat hebben we daar – een beetje pijnlijk – om zitten lachen.

We hebben haar niet verteld dat we in elkaar al de liefde hebben gevonden, net zomin als we dit gaan vertellen aan de Rus die net tegenover ons is komen zitten. Twee meiden op reis door Rusland, is al spannend genoeg. Maar een gewoon praatje moet kunnen. De Rus waarmee we de coupé delen heet Vadim en gelukkig weet hij wel hoe we ons bankje naar beneden moeten klappen. De vrouwelijke stem van Vadims Google Translate-app vertelt ons dat hij geen ‘echte’ Rus is, maar van origine Oekraïens. En na zijn eerste rookpauze komt hij terug met een cadeautje voor ons. Het zijn twee kristallen belletjes met ganzen erop; omdat het station vertaald ‘de kristallen gans’ betekent. En zo blijkt onze eerste ‘enge’ Rus een schatje, die ook nog eens ontzettend van katten houdt.

Maar zo zijn ze natuurlijk niet allemaal! En we reizen naar Oost-Siberië, de plek waar vroeger alle criminelen naar werden verbannen… Gelukkig zijn we door een aardige – bezorgde – Rus ingelicht hoe we criminelen moeten herkennen: een kruis voor iemand van de allerhoogste rangen van de Russische Maffia, een mes op de keel symboliseert een huurmoordenaar, spinnenwebben – hoe groter, hoe langer gezeten, sterren op de knie en spinnen in het algemeen.

Wanneer enge Rus nummer twee onze coupé binnenloopt, tijdens onze vierde treinrit, vergeten we helemaal naar knieën en ellenbogen te kijken: wat een kast van een man. Hij is bijna kaal en alles is breed, van hoofd tot benen. Oké, rustig blijven ademen. Dan stapt er nog een enge Rus binnen: de hoofdconducteur. Op harde toon begin hij Russisch tegen ons te praten. Ik zou willen zeggen dat zijn gezicht boekdelen sprak, maar Russen hebben over het algemeen maar één uitdrukking; strak. Hij wijst op onze tickets en maakt kruisbewegingen met zijn armen. Oh help. Ineens zegt Grote Rus in gebrekkig Engels: ‘ticket no good’. Natuurlijk, twee enge Russen is nog niet spannend genoeg: we hebben geen geldig ticket. Nu worden we er vast uitgegooid, midden in de nacht, in de middle of nowhere. Dit was het – onze wereldreis – hier gaan we dood.

Dan keert Grote Rus zich naar de hoofdconducteur en na een heftig klinkend gesprek, zegt de conducteur: “OK” en loopt weg. Met klotsende oksels kijken we vragend Grote Rus aan, die in half-Engels uitlegt dat we – bij hoge uitzondering – mogen blijven. De naam van onze reddende engel is Andrey en hij blijkt een echte (Russische) teddybeer: hij verrast hij ons met thee, biertjes – want niet alle Russen houden van wodka – snacks en de volgende ochtend met croissantjes

En zo komen wij er tijdens 84.5 uur – en 5.425 kilometer – aan treinreizen achter dat niet elke Russische vent zo eng is als onze ouders dachten.

Over De Reismeisjes

Als jonge – net afgestudeerde – twintiger weet je het: het is nu of nooit. Mijn vriendin en ik besloten voor ‘nu’ te kiezen, zeiden ons werk en appartement op en verkochten onze spullen. Klaar om op wereldreis te gaan en ook zulke jaloersmakende #travelcouple Instagram foto’s te maken. We kiezen alleen niet voor de makkelijkste weg: we beginnen onze reis namelijk in Rusland! In mijn blogs voor Metro schrijf ik over onze avonturen. Ben je benieuwd naar meer, neem vooral een kijkje op onze website onceuponajrny.com!

Volgende week woensdag staat Maartje weer vroeg voor je klaar in de Metro-app met het vervolg op haar reis!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Reismeisjes #1: Over enge Russische mannen
Sluiten