Onderzoek: één glas wijn of bier maakt creatiever

9 augustus 2017 om 15:04Metro
Onderzoek: één glas wijn of bier maakt creatiever
Bron: pixabay

De allerbeste, meest briljante ideeën schieten je te binnen als je net wat te diep in het glaasje hebt gekeken. Enthousiast sla je ze die nacht op in je telefoon om er vervolgens de volgende ochtend smakelijk om te lachen. Toch niet zo baanbrekend als je gisteren dacht. Uit onderzoek blijkt nu dat een kleine alcoholconsumptie daarentegen wél de creativiteit van je brein bevordert.

Oostenrijkse wetenschappers deden een onderzoek naar het effect van een kleine hoeveelheid alcohol (een klein glas wijn of een biertje) op de creativiteit.

Zie dit nu niet als aanmoediging om morgenochtend enthousiast een fles Merlot te openen. Alcohol zorgt tegelijkertijd ook voor een vermindering van je concentratie. Maar voor iemand die creatief moet schrijven of een brainstorm heeft, zou het goed kunnen werken. Dat blijkt uit de test die de onderzoekers deden. De deelnemers uit het onderzoek werden in twee groepen ingedeeld. De ene groep kreeg een biertje, de andere groep een placebo (alcoholvrij biertje), die niet van een normaal biertje te onderscheiden was.

Say cheese

Vervolgens kregen beide groepen de taak om een aantal woordassociaties te maken. Een voorbeeld: wat verbindt de woorden 'Swiss' (Zwitsers), 'blue' en 'cake'. De groepsleden die gedronken hadden gaven vaker het goede antwoord, namelijk 'kaas', dan de placebo-groep.

Dezelfde groep had daarentegen ook een slechtere concentratie. Mathias Benedek, een van de onderzoekers, verklaart dat als volgt: „Als je je heel goed concentreert op het oplossen van een probleem, kan je er zo gefixeerd door raken, dat je gedachten vastlopen in één bepaalde richting. Alcohol maakt het moeilijker om alle parameters van het probleem in gedachten te houden. Aan de andere kant kan alcohol er wel voor zorgen dat je in een andere richting gaat denken.”

Een andere theorie is dat je door de alcohol je onderbewuste bereikt en daar alternatieve oplossingen vindt.

Het onderzoek werd gepubliceerd in Consciousness & Cognition.