Likeability of 5

Onderzoek: één glas wijn of bier maakt creatiever

Bron: pixabay

Foto van 'Metro'

Metro

11 AUG 2017

De allerbeste, meest briljante ideeën schieten je te binnen als je net wat te diep in het glaasje hebt gekeken. Enthousiast sla je ze die nacht op in je telefoon om er vervolgens de volgende ochtend smakelijk om te lachen. Toch niet zo baanbrekend als je gisteren dacht. Uit onderzoek blijkt nu dat een kleine alcoholconsumptie daarentegen wél de creativiteit van je brein bevordert.

Oostenrijkse wetenschappers deden een onderzoek naar het effect van een kleine hoeveelheid alcohol (een klein glas wijn of een biertje) op de creativiteit.

Zie dit nu niet als aanmoediging om morgenochtend enthousiast een fles Merlot te openen. Alcohol zorgt tegelijkertijd ook voor een vermindering van je concentratie. Maar voor iemand die creatief moet schrijven of een brainstorm heeft, zou het goed kunnen werken. Dat blijkt uit de test die de onderzoekers deden. De deelnemers uit het onderzoek werden in twee groepen ingedeeld. De ene groep kreeg een biertje, de andere groep een placebo (alcoholvrij biertje), die niet van een normaal biertje te onderscheiden was.

Say cheese

Vervolgens kregen beide groepen de taak om een aantal woordassociaties te maken. Een voorbeeld: wat verbindt de woorden 'Swiss' (Zwitsers), 'blue' en 'cake'. De groepsleden die gedronken hadden gaven vaker het goede antwoord, namelijk 'kaas', dan de placebo-groep.

Dezelfde groep had daarentegen ook een slechtere concentratie. Mathias Benedek, een van de onderzoekers, verklaart dat als volgt: „Als je je heel goed concentreert op het oplossen van een probleem, kan je er zo gefixeerd door raken, dat je gedachten vastlopen in één bepaalde richting. Alcohol maakt het moeilijker om alle parameters van het probleem in gedachten te houden. Aan de andere kant kan alcohol er wel voor zorgen dat je in een andere richting gaat denken.”

Een andere theorie is dat je door de alcohol je onderbewuste bereikt en daar alternatieve oplossingen vindt.

Het onderzoek werd gepubliceerd in Consciousness & Cognition.


wow
user_41653deead2cfc1ee8ade5ed5f92ee0d02162810_avatar

Log in om een reactie te plaatsen

Views

100+

Even wat anders dan de Alpen? Hier kun je ook skiën

Foto van 'Sofie Smulders'

Sofie Smulders

GISTEREN

Nu Nederland wit kleurt door het winterse weer, krijgen we steeds meer zin om de sneeuw in het buitenland te ontdekken. En dan het liefst op ski’s of per snowboard. Dat kun je natuurlijk in de Alpen doen, maar je kunt ook iets verder kijken. Wij zetten een aantal bijzondere skilocaties op een rij.

Lofoten (Noorwegen)

Uitdaging: veel minder voedsel verspillen

Uitdaging: veel minder voedsel verspillen

Handig: als je de koelkast opent en meteen op de restjes wordt gewezen. / Colourbox

Foto van 'Metro'

Metro

GISTEREN

Wie wil er nu niet 145 euro, ofwel 41 kg goed voedsel besparen? Dat kun je doen door minder eten weg te gooien. Als we restjes voedsel uit onze koelkast opeten in plaats van weggooien, dan scheelt dat op jaarbasis al gauw ruim 10 kilo voedselverspilling per huishouden.

Slim inkopen

Zo krijg je je volgende vlucht 3 stoelen voor jezelf

Zo krijg je je volgende vlucht 3 stoelen voor jezelf

Ga je binnenkort vliegen? Lees deze tip dan goed, want het zou goed kunnen dat je het jezelf een stuk comfortabeler kunt maken. / Colourbox

Foto van 'Imre Himmelbauer'

Imre Himmelbauer

GISTEREN

Vliegreizen zijn niet altijd even fijn. Vooral je medepassagiers kunnen een flinke bron van irritatie zijn. De ene keer is de man naast je verkouden, de andere keer is het koppel naast je zo klef dat je je ongemakkelijk begint te voelen. Maar met deze truc (gedeeld door een multimiljonair) kan dat verleden tijd zijn.

„First class vliegen? Dat is niet nodig", vertelt gebruiker regoapps op Reddit. „Ik boek gewoon een economy class-ticket in het midden van een rij van drie stoelen."

Schilderlessen onder het genot van een wijntje

Schilderlessen onder het genot van een wijntje

Schilderlessen onder het genot van een wijntje. Foto ter illustratie: Colourbox

Foto van 'Rosan de Vos'

Rosan de Vos

10 DEC 2017

Zou je graag willen leren schilderen maar vind je jezelf niet artistiek genoeg? Daar hebben ze daar nu een oplossing voor gevonden. Er bestaan nu schilderlessen, genaamd 'sip and paint'. Kun je onder het genot van een wijntje jezelf op het doek laten gaan.

Anders dan anders

'Mohsin is al 1000 dagen op wereldreis'

Mohsin is al in 48 verschillende landen geweest. Foto: Instagram @mohsinopwereldreis

Foto van 'Lisa Vermeij'

Lisa Vermeij

10 DEC 2017

Tot aan zijn 20e was Mohsin Amdaouech alleen nog maar op vakantie geweest in Marokko. Op zijn 25e ging hij 13 maanden op wereldreis. Het reizen beviel hem goed, zo goed dat de inmiddels reisblogger al 1000 dagen van zijn vrijheid aan het genieten is.

Na zijn studie commerciële economie wilde Mohsin graag een mooie wereldreis maken. „Hoi, ik ben Mohsin, ik heb 16.500 euro gespaard, ik ga op reis en kom pas terug als ik nog 2 euro over heb. Volg mijn reis en like mijn pagina”, schreef hij op zijn Facebookpagina Mohsin op Wereldreis. Binnen 24 uur had Mohsin op Wereldreis, zoals hij op zijn pagina's heet, al 2000 volgers en dat zijn er inmiddels meer dan 80.000. Mohsin heeft inmiddels 48 landen bezocht en zal voorlopig nog wel even op reis blijven. Duizend dagen op reis, wie droomt daar nou niet van? We spreken de globetrotter als hij net is aangekomen in Cusco, een stad in Peru. Hij slaapt de komende twee weken bij een gastgezin en gaat Spaans leren.

Hulde! Dit zwangere model siert de cover van Vogue

Foto van 'Sanne van Rij'

Sanne van Rij

8 DEC 2017

Weinig zo mooi als een zwangere vrouw op de kiek, vinden wij zo. Vogue Nederland denkt daar precies hetzelfde over. Zo wordt de cover van hun januari/februarinummer gesierd door model Rose Bertram, de vriendin van Neerlands voetballer Gregory van der Wiel.

Allereerste exemplaar

Kersttrui nog altijd immens populair

Ho ho ho, tijd voor (de) kerst(trui). / Toa Heftiba, Unsplash

Foto van 'Daisy Heyer'

Daisy Heyer

7 DEC 2017

Met de kerst in aantocht start - naast de zoektocht naar leuke kersttrends voor in de boom - ook de jacht naar die ene perfecte, spuuglelijke kersttrui. Want dat het fleurig gekleurde kledingstuk nog steeds in de mode is, dat is een feit. De kersttrui is voor de derde kerst op rij niet meer weg te denken uit ons kerstritueel.

Dat de oh zo foute, maar toch zo leuke trui, ook dit jaar weer populair is, blijkt uit cijfers van webwinkel Beslist.nl. Die signaleert dat ongeveer een miljoen Nederlanders op zoek zijn naar het perfecte, afzichtelijke exemplaar. De foute kersttrui is bezig aan een flinke opmars en de vraag ernaar is met maar liefst 360 procent gestegen in vergelijking met 2014, toen de kersttrui nog niet mainstream was.